Tulivuori/Pakinaperjantai 18.3.

Laavankappale Santoriinilla vieläkin höyryävän tulivuoren rinteeltä. Viimeksi se purkautui 1950.

Kehnon suunnittelun varjopuolet

Ihminen on mahdottoman viisas. Ei edes Älykäs Suunnittelija pärjää ihmiselle. Jos Ihmisinsinööri olisi saanut suunnitella maapallon, siitä olisi tullut paljon kestävämpi kuin tämä palleroinen, joka halkeilee arvaamattomasti  mistä milloinkin. Maa järisee ja ihmisen vaivalla luomat rakennelmat sortuvat, kuumaa laavaa valuu maapallon kuoreen jääneistä rei’istä ihmisen viljelmille. Pallon sisään Insinööri ei tietenkään olisi laittanut kuumia aineita. Ainakin Insinööri olisi  tilkinnyt pinnan yhtä hyvin kuin Eurajoen ydinreaktorit ja ydinjätteen loppusijoituspaikat.

Sitä paitsi Maan suunnittelu on kestänyt luvattoman kauan. Nykyiseen vaiheeseen on päästy 4,5 miljardissa vuodessa eikä vieläkään ole saavutettu vakautta, urakka kusee jatkuvasti, huomattavasti enemmän kuin Eurajoen neljännen reaktorin rakennusurakka. Ihminen on kehitellyt atomipomminkin tuossa tuokiossa ja voi tuhota tämän Telluksen milloin päähän vain pälkähtää eikä tarvitse tuhrata epäkäytännöllisten tulivuorien kanssa.

Ihminen on myös hyvä lisääntymään, meitä on nyt 6,9 miljardia, joka on melkein yhtä paljon kuin Kataisen antamat takuut Kreikka-lainasta. Älykäs Suunnittelija tuherteli yksinään. Tiedemiehiä askarruttavatkin jatkuvasti Älykkään Suunnittelijan tekemät virheet kuten Telluksemme  sula  vaippaosa. On siis ymmärrettävää, että ihmiset epäilevät Älykkään Suunnittelijan älykkyyttä, jopa olemassaoloa ja mieluummin puhuvat Vanhan Kehnon pirullisista juonista.

Ihminen kyllä voittaa viisaudessa Vanhan Kehnonkin, joka luulee, että ihminen  masentuu tyystin, jos tulivuori tai  tuhoisa maanjäristys yllättää.  Kun katastrofi äityy peräti suureksi, niin ihminen ensin vain hiukan  kakistelee pullan mennessä väärään kurkkuun aamukahvin ääressä lehteä selaillessa. Älykäs Homo Sapiens keksii keinot yks kaks.  Onneksi yksi meillä on ja sen mukana kaikki: pörssikurssit. Pörssikurssit saattavat hetkeksi heilahtaa, mutta samassa kaikki on ennallaan. Nokiakin on nousussa.

Ainoastaan se tuottaa hiukan huolta, että kun viisas ihminen omilla pommeillaan poksauttaa tämän  sinisen pallonsa hajalle, tuho on niin totaalinen, että  jäljelle jää vain laavaan sementoituneet pörssikurssit. Kuka niistä enää sitten voi hyötyä?

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, hiilijalanjälki, ihmiset, Luonnonsuojelu, luterilainen kirkko, mynämäki, runoilijat, sano suoraan, Voittaminen Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Tulivuori/Pakinaperjantai 18.3.

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Mahdottoman paljon ajatuksia herättävä kirjoitus sinulta, Hymyilevä<3

  Onnea sinulle ja kirjoituksillesi, Hymyilevä, sekä hauskaa viikonloppua<3

 2. arleena sanoo:

  Kaikkivoipa insinöörikään ei ole saanut luonnonilmiöitä hallintaansa. Se on nyt nähty ja koettu. Luonnonvoimien armoilla ollaan.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja tuskin saa insinööri koskaan noita valtavia voimia hallintaansa täysin. Sovussa pitäisi elää ja muistaa tuo, että luonnon armoilla ollaan.

 3. Savu sanoo:

  Pallo on kestänyt jo kauan vaikka pieniä vuotoja onkin. Turvallisuutta lisää sekin, että siitä on varma aavistus, että ainakin elinikämme tämä taatusti kestää. Jatkosta ei voi mennä takuuseen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä tämä pallo varmasti vielä pyörii tuhansiakin vuosia, että ei panikoiduta. Varmasti noita vuotoja on ollut alusta lähtien ja ne tulivuoretkin sellaisia varaventtiilejä. Nyt taas on hauskaa, kun kesä on tulossa, viis muusta!

 4. Zepa sanoo:

  NiinPÄ. :-)

 5. Careliana sanoo:

  Jostain syystä nauratti ihan hervottomasti tuo kohta että ”Nykyiseen vaiheeseen on päästy 4,5 miljardissa vuodessa eikä vieläkään ole saavutettu vakautta, urakka kusee jatkuvasti”. Tottahan se on, ei tule luonnon urakasta valmista, ja kaikenlaista hikkaa on yhtenään milloin missäkin. Mutta juuri epätäydellisyys tekee luonnosta luonnon. Ja samainen seikka liittää meidät ihmisetkin siihen samaan nippuun.

  • tammikuu44 sanoo:

   Justiinsa näin! Ja ihminen se vasta epätäydellinen onkin, vaikka tottahan tiedämme kuinka helposti ihminen luulee olevansa täydellinen…poliitikot varsinkin, niitä pitää oikein porukalla kivittää pois vaallata kuten nyt siellä Libyassakin tätä Gaddafia, eikä pieni nöyryys olisi pahitteeksi Berlusconillekaan. No, kotimaisista poliitikoista tai meistä tavallisista pulliaisista en puhu mitään.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Ennen pistettiin kaikki hölmöydet merkonomiyhteiskunnan viaksi. Nyt näköjään ovat vuorossa insinöörit. Syyttäisin kyllä maailmanjärjestyksen möhlimisestä kaikkein eniten poliitikkoja. Ketkähän ne muuten päättäjiksi valitsivatkaan?

  • tammikuu44 sanoo:

   Poliitikko ei voisi tehdä kovinkaan paljon töppäyksiä, jos ei olisi insinöörejä suunnittelemassa kaikenlaisia atomivoimaloita, ja muita vempaimia, joista joku saa rahaa ja jotkut menettävät henkensäkin.

 7. isopeikko sanoo:

  Olihan siinä tulisia sanoja :) Peikko melkein näki niiden hehkuvan ja purkautuvan :)

 8. Kutuharju sanoo:

  Voi se käyä niikii, että ihminen pössäyttää ittensä hiileksi muutaman ydinsaastepurkauman myötä – tahallisesti tai tahattomasti. Sitten maapallo saa viimein rauhan: saa pöräytellä tulivuoripäästöjään vapaasti kenenkään häiriintymättä. Ja kun kaikki elämä olisi Tellukselta tiessään, Maa saisi toipua ja evoluution Älykäs Suunnittelija saisi kehittää toisen, vähemmän tuhoisan lajin pitämään huolta Äiti Maasta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s