Pöyristyttävä homo-Nuotta!

Rouva Räsäsen näppärät sormet tässäkin pelissä mukana?

Taas ja taas kirkko lyö  raamatulla päähän homoja. Tällä kertaa nuoria, jotka tarvitsisivat paremminkin tukea kuin vanhalla perheraamatulla  hutkimista. Kristillisten nuortenmedia Nuotan mediakampanja julistaa Älä alistu! -kampanjassaan, että homoseksuaalisuus on sairaus, rikollisuuteen verrattava. Ja pelastus tulee  kristinuskon avulla. Aamen ja plottis!

Joka on nähnyt kampanjaan kuuluvan videon, ei tiedä itkeä vai nauraa. Jos nuori, omasta seksuaalisuudestaan epävarma ihminen tuollaisen näkee, on varmasti nuoren mielenterveys  vaarassa. Kristityt laatikoon keskenään millaisia sääntöjä hyvänsä ja uskokoon mihin käärinliinaan tahansa,  mutta on demokratian vastaista ladella tietämättömyyteen perustuvia ohjeita nuorille, jotka hakevat identiteettiään.

Kenellä on terveen paperit?

Seksuaalisessa käyttäytymisessä jokainen saa tehdä omat ratkaisunsa eikä ketään saa vähätellä. Sitä ei saa tehdä edes umpikristitty. Mitä mahtaa liikkua  Nuotan päätoimittajan Mika Falkin päässä, kun hän on näin takapajuiseen  ja provosoivaan kampanjaan ryhtynyt?

Tällaisille pölyttyneille käsityksillekö kirkko lataa sanomansa? Hyvää tässä on tietysti se, että suvaitsevaisuudesta jotain ymmärtävät ymmärtävät edes erota tuosta kristittyjen yhteisöstä, joka harjoittakoon sivullisia häiritsemättä omiensa parissa mitä kieltoja ja käskyjä tahansa. Kampanjan ansiosta onkin alkamassa taas uusi kirkosta erobuumi. Tiistai-iltana kirkko menetti yhden jäsenen joka minuutti.

Tämä pöyristyttävä erilaisuutta kammoava kampanja esittelee videon, jossa nuori nainen kertoo kuinka hänestä tuli hetero löydettyään kristinuskon. Kampanja mukaan homo- ja biseksuaalisuuteen nuoria alistaa esimerkiksi ryhmäpaine, valtamedia ja yhteiskunta.  Pieleen menee! Päinvastoin.

Erilaisuutta ei saa tuomita

Hiki päässä on yritety joka tuutista työntää tietoa, että demokratiaan kuuluu erilaisuuden hyväksyminen ja homous ei ole sairaus. Yleisesti kannatetaan jo paljolti sukupuolineutraalia avioliittoa. Siis väheksymättä niitäkään, jotka luottavat vain naisen ja miehen väliseen liittoon.

Etenkin nuorille pitäisi sanoa juuri päinvastaista kuin tässä pienen piirin rakkaudettomassa kampanjassa. Ei ainoastaan Setan puheenjohtaja Outi Hannula pidä kampanjaa valitettavana. Myös arkkipiispa Kari Mäkinen arvostelee sitä ja sanoo, ettei Nuotan kampanja ole kirkon järjestämä.
Suomessa voi hyvin elää heterona, biseksuaalina tai homona. Ja myös kristityt voivat keskenään harjoittaa millaista seksiä haluavat ja elää vaikka kokonaan ilman seksiä.

Kampanjaa toteuttavat Nuotan kanssa yhteistyössä Suomen Luterilaisen Evankelioimisyhdistyksen Nuorisotyö, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetyksen Nuorten maailma, Opiskelija- ja koululaislähetys, Suomen Raamattuopiston Nuorisotyö, Suomen Luther-säätiö ja Patmos Lähetyssäätiö. Luterilaiselle kirkolle maksettavista kirkollisverosta maksetaan avustusta edellä mainituille järjestöistä useimmille.

***

24.3. HS kertoo, että politiikan tutkija Sari Roseman- Lagerspetzin mukaan kampanja saattaa olla tietoinen vastaisku Suomen evankelis-luterilaisen kirkon liberalisoitumiselle. Hän viittaa jopa kostoon; tällä tempulla saadaan nimenomaan liberaaleja eroamaan kirkosta. Eiliseen ilta yhdeksään mennessä olikin kirkosta eronnut jo 1800 henkeä.

Akatemiatutkija  Virpi Mäkinen sanoo, että kyse on kahden kirkkokäsityksen yhteentörmäyksestä: ”Luterilaiseen kirkkokäsitykseen kuuluu, että seurakunta on corpus mixtum, sekoiettu Kristuksen ruumis. Siihen kuuluu kaiken maailman ihmisiä.” Fundamentalistit haluavat, että kirkkoon kuuluvat vain tietyllä tavalla ajattelevat.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, luterilainen kirkko, Mediamaailma, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Pöyristyttävä homo-Nuotta!

 1. Hirlii sanoo:

  Jos hyvin käy saamme katolilaisen pääministerin joka Turun Sanomissa sanoi, että ”kirkon ja valtion suhteeseen tulee muutoksia” , siis mikäli persut ovat hallituksessa. Tosin tämä katolilainen herra ei varmaankaan ole puolustamassa sukupuolineutraaleja avioliittoja, mutta mahtaako tässä käydä niin että katolilaiset poliittiset vallankäyttäjät irrottavat lopultakin luterilaisen kirkon valtiosta?

  • tammikuu44 sanoo:

   No, olisi persuista edes se hyöty, että kirkko ja valtio saataisiin erilleen. Olisivat kaikki uskonnot sitten samalla viivalla. Mutta kammottaa tuo katolisen kirkon siipienlevittelykin. Lallihan aikoinaan jo näytti kaapin paikan.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Onpa nyt luterilaisella kirkolla vaikeat ajat, kun toinen suuntaa kieltää homouden ja biseksuaalisuuden ja päämies (arkkipiispa) myöntää. Minusta seksuaalinen vapaus on IHMISOIKEUSKYSYMYS, ja se kuuluu KAIKILLE uskoipa tai ei—.

  Tyhmät ihmiset tekevät pahaa jälkeä, ja muka ihan ihmisrakkaudesta: paholaiset:((

  • tammikuu44 sanoo:

   Jotenkin tuntuu, että tässä on nyt tämä uskonäiti Räsänen ottanut homouden teemakseen vaalikampanjassaan. Tuntuu härskiltä, koska kysymys on tosiaankin ihmisoikeuksista.

 3. Hirlii sanoo:

  Kuuntelin ja katsoin tuota Anni-videota joka on kerronnallisestikin sekava, joten kyllä on nuoren tytön mieli saatu hyvin sekaisin uskonnolla. Uskonnon väärinkäyttöä ja siinä puhuu nuori uhri. Tekisi mieleni sanoa hänelle, että hän ei ole tehnyt mitään väärää, ja että uskoisi ja luottaisi omiin tunteisiinsa. Ne eivät erehdy. Ans kattoo, ajatteleeko hän kahdenkymmenen vuoden kuluttua samoin kuin nyt. Itsensäkieltämisestä voi tulla raskas taakka hänelle.

  Mutta pahintahan on se viesti mikä videossa annetaan, että ei-heteroseksuaalisuus on jotain mistä voi ”parantua”. Että olisi olemassa jokin oikeanlainen ja jokin vääränlainen seksuaalisuus. Hyvänen aika sentään, näiden bimbojen kanssa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Niinpä, hyvänen aika sentään näiden bimbojen kanssa! Näin itse videosta pätkän uutisissa, jo se oksetti. Huomasin, että tuolta YLELtä ja muualtakin se löytyisi mutta en kyllä semmoiseen sontaan laita linkkiä. Siitä oli tämän päivän Ilta-Sanomissa osa kirjallisessa muodossa. Räsänen kalastelee samaisessa jutussa ääniä itselleen.

   Voi kaikkia nuoria tyttöjä, joilla on hyvä ja rakas tyttökaveri!

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Taustalla on ilmeisesti Päivi Räsäsen älytön vaalikampanja, jossa Päivi mokaa kirkon, puolueensa ja itsensä lopullisesti. ”Jos murhaaja voi parantua, miksei homoudestakin…” Tuskin Jeesuskaan olisi tällaista vertausta keksinyt. Kämmniinsä tilaajan hätähuudolle hymyilevät, isonumeroisen laskun kirjoittaneet mainostoimistopellet kyllä.
  Onpahan sitten saatu mitä on tilattu.

  • Menee niin törkeäksi tuo mammonan tavoittelu näiltä umpikristityiltä kun ryhtyvät politikoimaan. Politiikka on sentään rehellista peliä esimerkiksi tuohon Nuotta-kampanjaan verrattuna, siinähän vielä lapsenkengissä olevia narutetaan ja käytetänä häikäilemättä hyväksi ajattelematta ollenkaan, mitä vakavia seurauksia täyden puutaheinää jutun syöttämisestä epävarmoille keskenkavuisille voi olla.

 5. taava sanoo:

  Suututtaa tälläiset kampanjat. Se erityisesti, että kun lähdetään tekemään tällaista kampanjaa niin lehti ei löydä esiintymään ihmistä omalla nimellään ja sanojensa takana seisten, vaan käyttää Annia, josta ei edes voi olla varma, kuinka paljon hänen suuhun on sanoja laitettu. Annilla on tietysti sananvapaus ja niin pois päin, tiedän.
  Harmittaa sekin, että joka kohun myötä kirkosta eroamisen lisäksi Kristiiliset saa lisää ääniä ja ihmisiä liittyy ääriliikkeisiin. En ole varma onko kirkosta eroaminen oikea ratkaisu, silti eroaisin kirkosta itsekin, jos vielä kuuluisin siihen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuntuu tosiaankin siltä, että nämä änkyräkristityt haluavat vain ärsyttää niitä, jotka vielä kuuluvat kirkkoon. Kirkko ja valtio pitäisi pitää täysin erillään eikä kirkolla saisi olla verotusoikeutta. On myös arveluttavaa tehdä politiikkaa uskonnon varjolla ja ottaen käskyt ja määräykset hämäperäisistä uskonnollisista kirjoituksista kuten kristilliset tekevät. Riitaista joukkiota.

 6. emmaia sanoo:

  Haluaisin vain sanoa että tuo kampanjaa häiritsee minuakin, vaikuttaa olevan niin uskomattomasti pinnallinen ja väkivaltainen.

  Tutkijan loppukommentti tekstissäsi on toisalta auttava ja silmän aukaiseva, kyseessä on eri näkökulmia seurakunnan. Mielipide-eroja on siis olemassa monista asioista.
  Itse en usko että kaikki ihmiset ovat mukana Kristuksen ruumissa, erittäin tärkeä on että henkilö itse halua olla mukana. Mutta enkä ole niin musta-valkoinen että ajattelen että vain ne jotka ajattelevat niin kuin minä ovat mukana.

  Mutta jos hallitseva osa luterlaisesta kirkosta ajattelee että kaikki ovat mukana, miten sama hallintopiiri voisi sitten siunata sotia. Siinä olisi oikein häiritsevä looginen virhe.
  Toivottavasti sotien siunaaminen on jo ohi.

  Toivon, että ymmärrät näitä pienejä ajatuksia jotka yritän jakea nyt.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä ymmärsin; kauniisti ajateltu, erityisesti tuo: toivottavasti sotien siunaaminen on ohi.

   Täyspäiset kirkolliset piirit eivät ole hyväksyneet koko kampanjaa, joka naurettavuudessaan on tekee naurunalaisiksi kaikki uskovaiset.

 7. tytsy tyttö sanoo:

  Otat kantaa kampanjaan näin:
  ”Kampanja mukaan homo- ja biseksuaalisuuteen nuoria alistaa esimerkiksi ryhmäpaine, valtamedia ja yhteiskunta. Pieleen menee! Päinvastoin.”
  Heti perään kuitenkin osuvasti kuvaat, kuinka yhteiskunnassa on muutaman vuoden sisällä siirrytty ilmapiiriin, jossa toisin ei saa ajatella:
  ”Hiki päässä on yritety joka tuutista työntää tietoa, että demokratiaan kuuluu erilaisuuden hyväksyminen ja homous ei ole sairaus. Yleisesti kannatetaan jo paljolti sukupuolineutraalia avioliittoa.” Mielestäni on hyväksyttävää esittää erilaisia mielipiteitä.

  Mielestäni, ja tuntemani ”ääri” teologianopiskelijan mielestä HOMOUS ei ole asia, josta aina voi tai tarvitsee ”parantua”. Jokainen ihminen on luotuna arvokas juuri sellaisena, millaiseksi hän on syntynyt. Tästä ei tingitä!

  Kuitenkin kirkonkin nettisivuilla lukee: Kirkkomme opettama usko perustuu Raamattuun, kolmeen vanhaan uskontunnustukseen ja 1500-luvulla toteutetun reformaation luterilaisiin tunnustuskirjoihin. Uskon perusasiat on tiivistetty katekismuksessa.

  Iso Katekismus määrittelee homoseksuaalisen käyttäytymisen synniksi: se ei ole Jumalan silmissä oikein. Asia löytyy siis kirkon opista, jonne se on päätynyt Raamatun tutkiskelun tuloksena.

  Homoseksuaalisesti suuntautuneen tulisi ilmeisesti siis kristillisessä elämässä pyrkiä elämään niin, ettei hän toteuttaisi taipumustaan. Asia on hyvin rankka ja vaikea. Se on kuitenkin mahdollinen tie. Raamatun sanasta kiinni pitävät ovat tähänkin mennessä kohdanneet tosiasian useasti.

  Täytyy kuitenkin muistaa, että juuri syntisiä Jeesus kutsuu luokseen, ja kaikki meistä ovat yhtä ”huonoja” seurakunnan jäseniksi perisynnin alaisina. Juuri siksi seurakunnat ovat olemassa, siellä on jokaiselle paikka. Teoista ei pelastus ole kiinni.

  Ei pidä myöskään unohtaa, että seksin oikea paikka muutenkin on avioliitto. Ihan vain ihmisen suojelemiseksi! Mikä sen onnellisempaa. Täytyy pyrkiä hyvään.

  Eivät kristityt tyrkytä sääntöjään muille. Laki on olemassa, eikä sitä saa unohtaa tai väännellä, vain uskomalla Jeesukseen ei enää tarvitse pelätä rangaistusta. Myös kristittyjen täytyy tutkiskella mikä on oikein, muuten ei kenellekään selviäisi, mihin armahdusta tarvitaan. Jos et ole kiinnostunut uskonasioista, en ymmärrä, mitä kirkon asiat sinua huolettavat. Tietenkään ei kyseessä olevissa kristillisissä piireissä toivottavasti koskaan ketään tulla henkilökohtaisesti tökkimään: ”elät väärin”, mutta pappien tehtävä on kertoa, mikä on oikein ja mikä ei, kristillisessä mielessä. Jokainen valitsee aina itse, miten toimii. Aina saa aloittaa alusta. Ei aina saa tehdä mitä haluaa. Nämä ovat selviöitä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Totisesti luet kuin piru raamattua sanojani. Yritän nyt selkeyttää viestiä: Suurin osa ihmisistä on sen verran järkiintynyt, että yleisesti käsitetään homous yhtä luonnolliseksi kuin heteroseksuaalisuus. Homous ei ole sairaus eikä siitä tarvitse ”parantua”.

   Vanhoja pergamentteja lukemalla ihminen ei ole edistynyt eikä edisty mihinkään. Niiden antamaan selitykseen maailmasta ja ihmisen alkuperästä voi toki uskoa ja luulla maailmaa jumalan luomaksi. Mutta tieto on huomattavasti lisääntynyt noista pergamenttiajoista. Homouskaan ei ole sairaus, sanoivat uskovaisten kirjat mitä tahansa. On toki olemassa raamatun lisäksi paljon muutakin takapajuista tietoa, jota ei oteta nykyään enää todesta.

   Jokainen ihminen on sytymästään saakka – ja ihmisen kehityskaaren jokaisesssa vaiheessa ilman mitään jumalaisia luomisvoimia ollut – ja on yhä yhtä hyvä ja hyväksyttävä kuin joku toinen ihminen. – Siis tässä olemme yhtä mieltä.

   Nämä sinun raamattusi ja muut katekismuksesi ovat varsinaisia syypäitä koko sekaannukseen! Koita nyt lukea se raamattusi myös siltä osin mitä siellä sanotaan orjuudesta; orjiahan voitaisiin sen mukaan varsin hyvin pitää nykyäänkin. Tai mitä sanotaan tappamisesta: tappaa voi varsin hyvin, kun tappaa muita kuin Israelin jumalan valittua kansaa.

   Pidä sinä vaan kiinni perisynnistäsi, mutta vapaat ihmiset eivät tuommoiseen ole uskoneet vuosisatoihin. Samoin voit harjoittaa ihanaa avioseksiä, ei liikuta muita. Mutta vapaus täytyy olla näissä perusasioissa kaikilla eli ihmiset ovat tasa-arvoisia harjoittivat he seksiä samaa sukupuolta olevan tai eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa olivat avioliitossa tai ei.

   Avioliitto pitäsikin solmia maallisen tuomarin edessä, kirkon suorittama rituaali olisi vapaaehtoinen eikä yksinään olisi ollenkaan virallinen. Sen toki voisi saadan pyydettäessä, ja silloin kirkko voisi valita tiheällä seulalla kenet siunaa, kenet ei. Siis kirkko ja uskonto kokonaan eroon valtiosta.

   Kuten sanottu nämä Jeesus-jutu eivät liikuta minua mitenkään, mutta en niitä toki ole sinulta kieltämässä. Olen kieltämässä vain ihmisten laittamisen epätasa-arvoiseen asemaan niinkin tärkeässä asiassa kuin seksualisuudessa. Jos Jeesus nyt on tullut sydämeesi ja ohjaa 2000 vuotta vahoin säännöksin elämääsi, niin siitä vaan. Mutta varsinkin nuorten ihmisten pelottelu tuon kampanjan kaltaisella videolla on edesvastuutonta ja vaikuttaa epäonnistuneelta vaalimainokselta.

   Kirkon asiat huolettavat minua erityisesti juuri sen takia, että uskonnon nimissä harjoitetaan varsin karmeaa synnintuntoa ja jaetaan ihmisiä vuohiin ja lampaisiin juuri näin katalalla tavalla kuin tuo videokin. Nuorten ja vanhojen mielenterveys on vaakalaudalla. Kirkolla on liian suuri valta vieläkin ihmisten elämään, jopa nykyisessä koulujen uskonnonopetuksessa olisi syytä siirtyä pelkkään erilaisten uskontojen historian opetukseen ja etsimään jotain yhteistä ja ehkä jotain hyvääkin niistä kaikista. Tai uskonto voitaisiin kokonaan poistaa tai tehdä vapaaehtoiseksi tai valinnaiseksi esimerkiksi käsityön kanssa.

   Järkeä tuntuu kuitenkin olevan piispa Kari Mäkisellä, joka vaatii tuon loukkaavan homovastaisen kampanjan lopettamista.

 8. Pekka sanoo:

  Kannattaa lukea linkin takana oleva kirjoitus ajatuksista jotka heräsivät videon katsomisesta.

  • tammikuu44 sanoo:

   No, ei olisi kannattanut! Uskokaa nyt hyvät ihmiset vaikka sitä arkkipiispaanne ja ottakaa järki käteen! Inhosta tuota videota kohtaan tulen poistamaan tuon kommentissasi olevan linkin, niin paljon tuo huuhaa video ällöttää, eikä tekstissäkään ole juuri kehumista.

 9. Pekka sanoo:

  Tietenkin sinä poistat linkin koska sinähän et harrasta syrjintää niin kuin tekee kiihkouskovaiset. Toimit juuri yhtä suvaitsemattomasti ja muita syrjien kun ne joita siitä syytät.

  • tammikuu44 sanoo:

   Voi, voi, ei kyse ole syrjinnästä, en suinkaan ole suvaitsematon, onhan sinunkin kommenttisi saanut tilaa tässä. On olemassa ero todellisen syrjinnän kuten esim. homojen syrjinnän ja sen välillä, että yrittää estää jonkun ihmisryhmän sairaaksi julistamista epämääräisin videoin, joita levitellään herkässä iässä oleville nuorille. Selvän sonnan levittämisen sallimista ei voi perustella suvaitsevaisuudella.

   Tuskin sinäkään kannatat tappamista vetoamalla suvaitsevaisuuteen. Tämä homojen leimaaminen sairaiksi on yhden ihmisryhmän leimaamista huonomaksi kuin muut ehtaan kansallissosialistiseen malliin. Eivät änkyräuskovaisetkaan ole sairaita tai huomompia kuin muut. Eikä parempia. Tämä kampanja vain on sieltä anusaukosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s