Maista jäätelöä Turun torilla ja sinusta tulee Kuralan kylämäkiaktivisti!

Marjatta Ketola uskoo, että koska kylämäestä on tehty suojelupäätös, kaavoittajaan voidaan vielä vaikuttaa niin, että omakotitalot pysyvät loitolla kylämäen ja Aurajoen kulttuurimaisemasta.

Aurinkoisena päivänä, kun jäätelö valuu sormille, Turun torilla kaikki on ihanaa. Tällaisena päivän tapasin maailman hurmaavimman  taistelijan. Oikean Kuralan kylämäkiaktivistin. Puuttui vain kyltti tekstein Stoppi rakennussuunnitelmalle, jossa haisee raha ja näkyy tuhon enne! Ei omakotitaloja kylämäen läheisyyteen!

Taistelija sinisessä leningissään asettaa kyynärsauvansa pöytää vasten ja pyytää lupaa istuutua.
– Kerään nimiä tähän adressiin, sanoo Marjatta Ketola hymyillen vaikka sisäisesti arvatenkin vihaisena.  Hän on asunut 30 vuotta Kuralassa ja tuntee kovasti hyvin historiallisen, elävän kylämäen.

Varmasti kylä on tuttu hyvin monille turkulaisille ja ympäristökuntien asukkaillekin retkikohteena, jossa lehmät ja lampaat käyskentelevät laitumella, kanat kaakattavat pihoilla ja lapset nauravat. Monet ovat vuosittain tutustuneet vaihtuviin näyttelyihin.
Kylä on elävä ja sillä on historiaa: tänä vuonna se esittelee seudun elämää 4000 vuotta sitten eli vuodelta 2011 ennen ajanlaskumme alkua.

 Nyt ovat Turun päättäjät tuhoamassa päätöksillään historiallista kylää. On vain ajan kysymys milloin lähistölle nousee omakotialue. Kuin kokeeksi suunnitelmissa on 20-40 omakotitalon rakentaminen peltoalueelle. Sitten kaavoittaja voi tulevaisuudessa  ajaa läpi kaavojaan ja rahamiesten etuja myös kylän välittömässä läheisyydessä. Aurajoen varren ainutlaatuinen kulttuurimaisema alkaa tuhoutua peruuttamattomasti.

Kun kirjoitan nimeäni adressiin, ihmettelemme kuinka tämmöistä kähmintää voi tapahtua Turussa, vuoden kulttuuripääkaupungissa!  Kylämäen ystävät yrittävät nyt hakea rakennussuunnitelman uudelleenharkintaan. Grynderi   himoitsee jo varmasti rakennusurakoita kylämäen välittömässä läheisyydessä.  Urheasti kylämäen ystävät taistelevat elävän kylänsä elämästä, kulttuurimaisemasta.  Kulttuurin puolesta nimi paperiin siis!

Kylämäestä on tehty suojelupäätös, mutta eihän se tunnut kaavoittajaa hetkauttavan sinne eikä tänne. Raha tätä maailmaa pyörittää, kulttuuriarvoista viis! Samanlaista älyttömyyttä on nähty  kyllä Mynämäessäkin, jossa epämääräinen laatikkohalli on täytynyt saada kylän keskeisimmälle paikalle, samaa on tapahtunut Taivassalossa, jossa on riidelty pitkään ja hartaasti maisemaa pilaavan seurakuntatalon rakentamisesta.

Mutta vielä leivotaan sekapullaa ja nisua kylämäessä 25.5.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Maista jäätelöä Turun torilla ja sinusta tulee Kuralan kylämäkiaktivisti!

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Aina se ISORAHA yrittää kaikki asiat ratkaista omaksi hyväkseen.;/

  • tammikuu44 sanoo:

   Senpä takia sitä oikein ilahtuu, kun keskellä Turun toria tapaa ihmisen, joka edes yrittää taistella toisenlaisten asioitten puolesta. Jo pelkästään kirjoittamalla nimeni adressiin tunsin itseni melkoiseksi vaikuttajaksi!

 2. Hirlii sanoo:

  Hyvää ja tervettä tottelemattomuutta. Näin sitä pitää! Maistuu jäätelökin paremmalle.

  • tammikuu44 sanoo:

   Oikein tyylikästä protestia muutenkin, sai tämä nimenkerääjänainen siihen pöytään istuutuneet kaksi muutakin naista kirjoittamaan nimensä vetoomukseen. Lähti ketterästi hankkimaan lisää nimiä. Oli tosiaankin asunut 30 vuotta siellä Kuralassa, joten tunsi kyllä seudun ja kaiken mitä sillä oli sinä aikana tapahtunut.

   Tuntuu tosiaankin aika hupaisalta, että kaupunki on nyt vuoden ajan Euroopan kulttuuripääkaupunki ja päättäjät viis veisaavat vanhasta paikallisesta kulttuurista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s