Pankkimaailmasta löytyvät röyhkeimmät pelurit ja etuilijat

Vielä parisataa vuotta sitte Portigalin laivat rahtasivat omistamistaan siirtomaista tavaraa välittämättä muusta kuin omasta rikastumisestaan. Alamäki alkoi 1800-luvun lopulla. (HS 15.5.)

Juuri kun on saatu nuijittua se kamala mies, se parrakas piru maan rakoon huomataankin yhtäkkiä, että mies oli aivan oikeassa. En puhu nyt Osama bin Ladenista,  tarkoitan  Karl Marxia. Tätä kamalaa miestä,  joka tuli sanoneeksi, että köyhät maailmassa senkun köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Kammottavaa kommunismia tuommoinen! Nyt on löytynyt miehelle kaveri: amerikkalainen Thomas Pogge, tittelinä oikeudenmukaisuusfilosofi.

Niinpä tämä kommunismin koordinaattori ja myöhempien aikojen yökötys saa salonkikelpoisuuden, kun Thomas Pogge herättelee ihmisiä moraaliseen vallankumoukseen.  Hänen sanastonsa on kovasti samaa kuin Parta-Kallen, ajatuskin on sama eli köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen. ( Artikkeli TS:ssa  15.5.)

Varmasti 60-luvun radikaaleja  vähän naurattaa, koska Poggen ajatukset tuntuvat peräti tutuilta. Mutta Jari Sarasvuolle ja muille rahan perässä vöyhkän lailla juoksijoille tämä tietää kurssin tarkistusta.  Mieshän on hokenut hokemistaan sitä, että rikastuminen ei ole keneltäkään pois. Vähälläkin ällillä varustettu kansanmies on kuitenkin tajunnut, että raha ja tavara ei voi syntyä tyhjästä.

Löytöretkien jälkeen Euroopan maat – Portugali etunenässä – rahtasivat siirtomaistaan kaiken minkä irti saivat emämaahan. Siirtomaat köyhtyivät. Nykyään Kiinassa taiwanilaisyhtiö Foxconn teettää  400 000 työntekijän tehtaassaan töitä 200 euron kuukausipalkalla. Tehdas valmistaa suuren osan länsimaiden elektroniikasta.

Rahalla kahmitaan yhä enemmän  rahaa ja valtaa. 1980-luvun lopusta lähtien pankkimaailman rahantekijät ovat lobbareiden kärjessä.
– On rakennettu ylikansallinen sääntöjen kokonaisuus, jossa ei ole mitään järkeä ja joka ei toimi, sanoo Pogge

Meillä on harhakuva siitä, että köyhyys olisi maailmasta vähentynyt, mutta on käynyt aivan päinvastoin, köyhyys on lisääntynyt. Pogge kritisoi myös Maailmanpankkia ja YK:ta, koska ne ovat mukana ylläpitämässä epäoikeudenmukaista  globaalia järjestelmää. Länsimainen hyvinvointi on tuonut maailmaan kahmalokaupalla köyhyyttä ja epätasa-arvoa.
Pogge perää nyt samanlaista moraalista liikettä kuin Vietnamin sodan aikoina suurien ihmisjoukkojen noustessa vastustamaan sotaa. Maailman pelisääntöjä voidaan muuttaa.

Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku tekee oikean kulttuuriteon promovoimalla Poggen lähiaikoina Turun yliopiston kunniatohtoriksi.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Pankkimaailmasta löytyvät röyhkeimmät pelurit ja etuilijat

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Vasten tapojani katsoin jääkiekkoa, kun Suomi voitti MM:n. Kannatti katsoa.
  Porugalista ja muista Välimeren maista tuli mieleen, mikä saa nuo valtiot niin köyhtymään, kun niillä on esimerkiksi Suomeen verrattuna kaikki otollisemmat ympäristöolosuhteet.
  Maanviljelyksestä saadaan vuodessa kaksi satoa. Lämmintä riittää eikä polttoöljyä kulu. Matkailu tuo rahaa. Kulttuuripuolellakin on ikivanhat ylikäymättömät perinteet.
  Portugalin olisi luullut rikastuvan siirtomaillaan, mutta toisin on käynyt. Mrenkulkukin aikanaan kukoisti. Kolumbuksen laivat Santa Maria, Pinta ja Nina toivat maalle mainetta. Amerikkakin löytyi.
  Pitää olla sikäläisen nykykansan turhan laiskaa porukkaa! Kun käväisee paikan päällä, niis siestaansa ne siellä kuorsaavat. Miksi helvetissä lumihangessa kasvaneiden havumetsien ahkerien ihmisten noita laiskureita pitäisi avittaa? Joten onnittelut T. Soinille järkevästä päätöksestä.

  • Koko tässä systeemissä maailmanlaajuisesti on vika siinä, että rikkaat ovat kautta aikain rikastuneet ja köyhät köyhtyneet. Löytöretketkin palvelivat vain hallitsijan ja pienen rahapiirin rikastumista. Alusta lähtien oli kysymys pelkästä riistosta ja alkuperäisasukkaiden käyttämisestä ilmaisena työvoimana. Räikeimpänä esimerkkinä amerikkalaisten Afrikasta hankkima orjatyövoima.

   Tämä sama pelihän jatkuu nykysinkin. Vertaa entisaikoihin vaikka Kiinan tapaa työllistää 200 eurolla kuussa ihmisiä länsimaihin vietäviä tavaroita pertämään tehtaisiinsa tai Intian lapsityövoiman käyttöä tai suomalisten firmojen tuotannon siirtämistä johonkin halvan työvoiman maahan! Sama haju, ei ole tilanne kuin pahentunut, köhyys lisääntynyt. Eikä ole hurraamista maailman herraa leikkivän Amerikan köyhimpien – jopa työssä olemattomalla palkalla käyvien – oloissa tänä päivänäkään.

   Tuo Pogge yrittää epätoivoisesti selittää, että nykyisin köyhyyden juuret ovat näiden erilaisten rahoituslaitosten laatimissa pelisäännöissä, jotka mahdollistavat moraalittoman rahapelin ja köyhimpien ihmisten hyväksikäytön jo globaalisti. Pankkien holtion luotonantohan on ollut syynä edelliseenkin lamaan.

   Nämä etelän maat kuten Kreikka ovat köyhiä siksi, että siellä perinteisesti kaikki pelaavat omaan pussiin, lahjonta kukoistaa ja rahamiehet sanovat viimeisen sanan. Köyhä ovat aina olleet köyhiä, varsinkin maaseudulla. Työttömyys on suurta, sosiaalituva olematon, eläkkeet pieniä – turismistakin suurimman voiton vievät rahamiehet hotelliketjuineen.

   Päätöksiä ei saisi tehdä pienissa kabineteissa kuten nykyään tapahtuu lähes kaikkialla, demokratiaan kuuluu avoimmuus.

   Soini kuulostaa puheissaan reippaalta mieheltä, mutta katolisen kirkon jäsenenä hän on paavin rahanahneen mafian ohjattavissa. Ja sitä jos mitä pitäisi varoa.

   Että nyt sitten Kaisa-Maria kesällä matkustamaan Kreikkaan. On muuten laman johdosta hinnat halventuneet.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Asiaa kirjoitat, Hymyilevä Tuula!

  Suomalaiset pankit ovat myös rosvoja, tuntuu ettei enää paljon kenelläkään ole moraalia. Se on kadonnut niiden korkeiden setelinippujen väliin. Ihmiset ovat ahneita kuin sudet, mutta ehkä on syytä pyytää susilta anteeksi. Susi tappaa minkä se syö, ei pannakseen pankkiin. Olisi kiinnostavaa kuulla Isopeikon mielipide tästä, mitä hän ajattelee susista ja ihmisistä.;/

  • Sekin on kyllä kurjaa, että nykyään ei voi kokonaan irtautua tästä
   hysteerisestä kulutusyhteiskunnata, on pakko olla kaikenlaisissa töissä, jotka eivät yhtään kiinnosta. Köyhän on tosiaan oltava nöyrä pakkotyöläinen. Naurettavaa ruveta saarnaamaan, että kaikki työ on arvokasta. Kattia kanssa: kaikki työ on arvokasta ainoastaan työn teettäjälle, sille joka kuorii voittoa muitten nälkäpalkalla puurtamisesta.

   Ne leipäjonotkin kasvavat vuosi vuodelta.

   Jo 1960-luvulla ennusteltiin, että muutamien vuosikymmenien kuluttua alkaa Afrikasta joukoittain ihmisiä siirtyä Euroopan puolelle työn perässä tai yksinkertaisesti nälän ajamina. Eli kaikenlaisia asioita tiedetään ja osataan ennustaa, mutta rahamaailmaa ei liikuta mikään muu kuin rahan tahkoaminen. Näemmehän mekin selvästi tänä päivänä kuinka hallitusherramme ovat suuryritysten renkipoikia. Ja meillä muka on demokratia, kansanvalta. Pah!

   • Hirlii sanoo:

    Totanoin, totta tietenkin joka sana, mutta ei tartte ellei halua. Olen tässä tuuminut, että kun olen tehnyt noin kolkyt vuotta töitä, että nytpä en enää tekiskään. Nostan kannat kattoon ja vähät tästä enää välitän. Teen hommia muuten.

    Eläke, entäs sun eläke, sanovat jotkut. Huihai, se on jo viety toisiin suihin. Työnteko ei kannata, ei kannata lihottaa heitä jotka nyysivät kaikki rahamme eikä heitä jotka yhä kolmikymppisinä vinkuvat,että veromarkoilla pitäis heidän taideharrastuksensa jonkun maksaa. Mä en enää maksa. Mun piikki menee kiinni nyt.

    Marx on jännä heppu, se tiesi monta asiaa jotka yhä pätee.

    Sitten on näitä muitakin, mm tää Immanuel Wallerstein, amerikkalainen sosiologi jolla on sellainen ajatus että kapitalismi kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Että Yhdysvallat yhtenä napana häviää, ja syntyy useita eri napoja jotka ovat maapallolla vallassa. Siis että tietynlaisen kaksinapaisen valtakuvion tilalle syntyisikin moninapainen maailma. Ja että kansalaistoiminnalla ja -liikkeillä on tässä muutoksessa merkittävä rooli. Siltä tämä nyt vaikuttaisi, vähän.

    Tähän kansalaisten toimintaan, siihen laitan tulevaisuususkoni, ja siihen että emme me ole ihan niin hukassa kuin luulemme.

   • Sitä kansalaistoimintaa ilmeisesti tämä Poggekin peräänkuuluttaa.

    Muistan: 60-luvun hippiliikkeeläkin oli valtava vaikutus asioihin, sen rauhanaate oli osaltaan lopettamssa Vietnamin sotaa. Liike sai jo niin suuret joukot liikkeelle, että perinteinen politiikka oli vaarassa. Muistan se liikkeenä, jota opiskelijapiireissä ihailtiin, vaahdotiin opiskelijakapakoissa, annettiin tukan kasvaa ja lähinnä ihmeteltiin. Senkin muistan, että nuoret opiskelijat olivat kaikesta innoissaan ja halusivat muuttaa maailmaa. Mutta sitten saivat kohtalaisen hyvän viran…

    Uskon lujasti, että samantapaista voisi syntyä nykyaikanakin, vieläpä sellaista joka johtaisi johonkin todelliseen muutokseen. Tuntuu noita oppi-isiä olevan – tarvitaan vain aikaa.

    Sitä minäkin, että jos suinkin on mahdollista vaikuttaa omaan elämäänsä, niin sitten vaikuttaa eikä turhaan voivottele tulevasta eläkkeestä tai muusta mammonasta. Samaan suuntaan kuin sinä pitäisi pyrkiä yhä useamman eli ottaa elämän omiin käsiinsä! Tosiaankin: emme me ole ihan niin hukassa kuin luulemme!

 3. runopasanen sanoo:

  Juttusi otsikon väite lihallistuu IMF:n johtajan pidätyksessä. Hienoa sentään, että ei päässyt kuin koira veräjästä!

 4. Vähän kyllä säälittää ukkorukka; kuka kuvasta uskoisi miestä minkäänlaiseksi panomieheksi, taitaa olla koko juttu pelkkää panettelua.

 5. Kaisa-Maria sanoo:

  Parempi raudoissa kuin laudoissa. Voi vielä kuunnella Straussin valsseja. Kukahan lienee seuraava?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s