50-vuotias Amnesty sytyttää kynttilöitä, ei tyydy kiroamaan pimeyttä

Amnesty-ihmisoikeusjärjestö on tehnyt jo 50 vuotta työtä kautta maailman niin mielipidevankien vapauttamiseksi kuin tasa-arvon toteuttamiseksi ja ihmisten inhimillisen kohtelun takaamiseksi. Ja työ ei lopu kesken! Häirikön maineen Amnesty on saanut milloin miltäkin valtiolta: puhtaita jauhoja pussissaan ei ole juuri kellään!

Järjetön  kannattajien ja tukijoiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut. Työn pontimena on  järjellä varsin hyvin ymmärrettävä pyrkimys ihmisoikeuksien toteuttamiseen sekä oikeudenmukaisuuden edistämisvimma. Amnesty ei toimi sisäänpäin lämpiävästi itseään varten, vaan ikään kuin takki levällään jakaen ihmisille toivoa paremmasta maailmasta. Me ihmiset voimme muuttaa maailmaa paremmaksi tekemällä ja toimimalla!

Viimeisessä Amnesty-lehden numerossa on etusivulla ajatus: “On parempi sytyttää kynttilä kuin kirota pimeyttä.” Amnestyn työ on tuon kynttilän sytyttämistä. Noita kynttilöitä sytytetään maailmanlaajuisesti. Amnestyn  suuri arvo nähdäänkin läpi puoluekantojen ja erilaisten ajatusmaailmoiden.  50-vuotisonnittelijoden joukossa  ovat  niin Alexander Stubb kuin Erkki TuomiojaHeidi Hautala, kirjailija Elina Hirvonen, muusikko Tommy Lindgren tai Eva Biaudet.

 Keskeistä on edelleen poliittisten vankien ja vainottujen puolustaminen. Mutta työhön on tullut muutakin. Amnesty on onnistunut saamaan monet hallitukset ja yritykset noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia ja eettisiä velvoitteita. Myös naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen on jatkuvasti esillä.

Suomessa  ihmisoikeustilanteen tarkkailu ja siihen vaikuttaminen niin naapurimassamme Venäjällä kuin kaukaisessa Kiinassa ovat yhtä tärkeitä. Työtä tehdään syrjinnän poistamiseksi ja yhdenvertaisuuden toteutumisen puolesta kaikilla aloilla. Perusoikeuksien lisäksi huomiota on alettu kiinnittää sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien turvaamiseen.

Mielenkiintoinen on Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen huomio: “ Amnestyn viimeaikainen astuminen talous- ja sosiaalioikeuksien kentälle avaa vallankumouksellisia näköaloja siihen, että köyhät voisivat olla demokraattisia kansalaisia. — Köyhyydessä elävien ihmisten voimaannuttaminen vaatimaan oikeuksiaan merkitsee osallistumista rahavallan murtamiseen. — Köyhien oikeus osallistua omien ongelmiensa ratkaisuun ravistelee kapitalistisia käytäntöjä ja uskomuksia.”

Lauantaina 28.5. juhlitaan Amnestyn 50-vuotista taivalta Helsingissä Rautatientorilla tunnuksella: Tänään olen vapaa!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: 50-vuotias Amnesty sytyttää kynttilöitä, ei tyydy kiroamaan pimeyttä

 1. runopasanen sanoo:

  Ansaitsee todella onnittelut työstään ja siitä, että sitä ei ole onnistuttu kellistämään minkään poliittisen järjestelmän rengiksi.

 2. Hirlii sanoo:

  Onnea Amnesty ! On eräs tärkeimpiä kansainvälisiä järjestöjä. Hyvin sanoo Teivainen, voimaantuminen ja täysvaltaisena ihmisenä eläminen on kaikkien ihmisten oikeus. Vaikkei kaikilla olisikaan yhtä paljon rahaa tai muuta mammonaa, se ei ole niin oleellista kuin perusihmisoikeuksien toteutuminen.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Amnesty on hieno järjestö, sellaisia tarvitaan<3

 4. emmaia sanoo:

  Hei! Oikein hyvä otsikko koska artikelin sävy, suunta ja sisältä voisin arvata siitä melkein helposti. Tosi hyvä että Ammestyn hyödyllinen toiminta saa huomiota.

 5. Kiitos hyvästä artikkelista! Lauantaina Helsingissä tosiaan juhlitaan 50-vuotiasta Amnestya klo 18 Rautatientorilla alkavassa tapahtumassa, jossa vapautetaan satoja ilmapalloja mielipidevankien, kidutettujen ja syrjittyjen puolesta. Ilmoittaudu mukaan ja levitä kutsua kavereillesi osoitteessa http://www.amnesty.fi/olenvapaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s