Suunnittelun kukkasia Mynämäessä

Nykyiselle Mynämäen keskustalle nauraa naurismäen aidatkin!

Nykyaikaisen tiensuunnittelun persoonallisia taidonnäytteitä voi ihailla Mynämäessä. Nyt kun Turku juhlii Euroopan kulttuuripääkaupunkina, Mynämäki voisi juhlia tiesuunnittelulla. Keskustan uusi tienlevennys joiltain osin  on haaste jokaiselle Destian insinöörille, puhumattakaan tien käyttäjistä. Kuka tahansa voi todeta, että me Mynämäessä arvostamme käytännön piloja ja haasteita.

Missä muualla pystytään rakentamaan tie, joka sähkölinjan ylittäessään suunnitellaan vedettäväksi juuri sähköpylvään kohdalta? Tässäpä haate myös tuleville käyttäjille. Mikä kutkuttava haaste mopopojille: voiko pylvästä päin ajaa, vai onko se kierrettävä ja kummalta puolen! Kuinka moni mummeli ajakaan rollaattorilla ihan huomaamattaan päin pylvästä! Mikä haaste talvella lumen auraajalle! Kuka rohkea autoilija ensimmäisenä  uskaltaa pimeässä oikaista tämän jalkamiehille tarkoitetun tien kautta?

Korjausrakentamisen saavutuksista mainittakoon Mynämäen kirkon korjaus, jonka yhteydessä huolellisesti tilkitään naakoilta jokainen kolo. Nämä kivikirkoissa vuosisatoja pesineet ja niiden imagoon olennaisesti kuuluvat naakat eivät  pääse enää kirkon ullakolle pesimään. Tosin naakoille sorvataan muutama pesäpönttö, mutta pönttö ei ole naakan arvolle sopiva ollut koskaan.

Kirkko ei kuulu naakoille, ajatellaan Mynämäessä, mutta ei huomata, että eihän se ole enää aikoihin kuulunut ihmisillekään. Turussa sen sijaan tuomiokirkon tilkittyjä reikiä availlaan tai ainakin laitellaan kirkon räystäiden alle pesimisalustoja. Turkulaiset arvostavat kulttuuria, ymmärtävät naakkojen ja kirkkojen yhteyden. Harmin paikka tämä naakkojen häätäminen Mynämäen kirkosta. Jos naakkojen kirkkoelämä olisi sallittu, olisi kirkossa täälläkin ollut sentään jotain elämää.

Tyhmyydestä ei sakoteta, mutta suunnittelun kukkaset voi antaa silti Mynämäen keskelle kylää, vanhasta talonpoikaiskulttuurista muistuttavalle pellolle erilaisia pallopelejä varten rakennetulle Hani-hallille. Variksenpelätti koko halli! Vastapäinen vanha kivimakasiini on toistaiseksi saanut olla rauhassa, vaikka senkin varpaille jo astutaan, kun tietä on  tältä kohden levennetty. Miksihän, ettei vain sen hallirumiluksen vuoksi?

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, hiilijalanjälki, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Suunnittelun kukkasia Mynämäessä

 1. Zepa sanoo:

  Tuohon pylvään ympärille voi laittaa kukkapenkin ja sen ympärille pienen nurmikon ja sen ympärille aidan, näin keskellä tietä ei olekaan enää pylväs vaan pieni puisto.

  Jaa ei vai?

  • tammikuu44 sanoo:

   Toden totta! Tätä pitää ehdottaa kunnan päättäjille. Arveluttava kohta on kuitenkin se, että päättäjät eivät ole tottuneet puistoihin, Vastapäisen ikivanhan kaurapellonkin tuhosivat ja antoivat rakentaa siiheen hallirumiluksen. Tosin ehkä ehdotus menisi kuitenkin läpi, koska puistoalue olisi huomattavan pieni.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Eiköhän tuo sähköpylväs oisi viisaita kuitenkin siirtää, kolareita tulee muuten;/

  Tosi moternia porukkaa siellä nuo kunnan päättäjät, ovat tehneet itsensä näköisen hallin;)

  • Hyvä huomio Aili: kovasti on matolaatiokon näköinen halli päättäjien näköinen, paljon ei eroa ruumisarkustakaan.

   Mitä pylvääseen tulee, sitä ei siirretä vasta kuin sitten, kun kolmas mopoilija on ajanu sitä päin ja saanut kallonmrtuman.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s