JUHANNUS! – Tepsutus/Pakinaperjantai 24.6.

Juhannushuumaa!

Kansamme rikkaista kansanperinnevarastoista voimme näin juhannuksen kunniaksi vetää esille monet taiat ja perinnerituaalit. Ikivanha ja  yhä enenevässä määrin perinnetapojemme kirjossa päätään nostava perinnetapa on tepsuttelu.

Tepsutteluun on valmistauduttava huolella. Sopivan vaatetuksen lisäksi on  katsottava mitä  ja missä määrin syö tai juo ennen tepsuttelun alkamista. Liika juominen esimerkiksi heikentää huomattavasti mahdollisuuksia päästä tepsuttelussa alkua pitemmälle. Yllätyksellisyys säilyy kyllä aamuun asti, jos  tepsuttelujuomaa nauttii yli kohtuuden ja tepsuttelupartneri tulee valittua huolettomasti. Pintapuolisesti suoritettu esittelykin riittää, jos ei halua tuhlata varsinaista tepsutteluaikaa.

Tepsuttelupaikaksi sopii erityisesti luonto, varsinkin jos ei sada. Puutarhoissa tepsuttelulle löytyy monia juhannusjuhlan luonteeseen sopivia paikkoja. Vain juhannusruusupensasta on varottava.  Sen alla tepsuttelevista 90 prosenttia  on saanut ikäviä piikkejä ahteriinsa.

Monet haluavat tepsutella ns. inkognito ja jotkut ujoimmat arastelevat tepsuttelunsa muisteluakin. Paritepsuttelun lisäksi onkin suosittua itsetepsuttelu, jota kaikkein arimmat suosivat. Jotkut varoittelivat ennen vanhaan sen vaaroista. Uskottiin että selkäranka surkastuu. Asiassa saattaa olla perääkin, kun seuraa poliitikkojemme toimintaa.

Tepsuttelun suosiosta kertoo se, että liikuntapiireissä se yritetään saada kilpaurheiluksi. Jotkut suunnittelevat jo erityisiä tepsutteluhalleja, joissa voi ohjaajien opastuksella treenata ympärivuotisesti.  Tepsuttelun SM-kisat järjestetään ensi kertaa  tänä  juhannusaattona. Tepsuttelun parhaat palat nähtäneen televisiossa juhannuspäivänä.

– Tämä tepsuttelukin vaatii kyllä oman veronsa, sillä vaikka kuinka salaa harjoittelisi, yhtäkkiä näkee taas nimensä lehdessä ja aletaan syyttää ammattilaisuudesta, tunnettu turkulainen tepsuttelijakehäraakki kertoo. Hän haluaa pysyä tuntemattomana.

Hyvää Juhannusta! Tepsutellaan!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: JUHANNUS! – Tepsutus/Pakinaperjantai 24.6.

 1. Hirlii sanoo:

  Tepsutellen ! Hyvää Juhannusta Hymyilevä !

 2. Zepa sanoo:

  Videota odotellaan…!

 3. lepis sanoo:

  Tässä on selkeästi modernisoitu versio vanhasta kunnon yöjuoksusta. Voin siis harrastaa päivisinkin :)

  Mukavaa juhannusta!

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Kyllä mie suosittelen näin vanhemmiten tepsuttelupaikaks ihan huonetiloja;))
  Sielä ulukona suattaa tulla vilua ja tauti;/

  Oikeen hyvvee tepsuttelluu siulekkii Tuula, joka hymmyilet<3

  • tammikuu44 sanoo:

   Kyllä tosiaankin vanhemmiten antaa arvoa siisteille sisätiloille.

   Hyvää juhannusta Aili sinulle ja ihanille lapsenlapsillesi!

 5. isopeikko sanoo:

  Että näin. Peikko ei ihan ymmärtänyt :)

 6. tammikuu44 sanoo:

  Peikko on niin kiltti, ettei peikon tarttekaan ymmärtää. Hyvää ja silti hauskaa juhannusta peikolle!

 7. Kaisa-Maria sanoo:

  Päiväyksestäkin näet, että olen menossa jo varhain nukkumaan. Ei tässä iässä enää liikaa kannata irroitella.
  Tyylikästä juhannuspäivää Hymyilevä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s