Höperöintiä kansakunnan kaapin päällä

Monet kansanedustajat tarvitsisivat lisävarusteikseen vanhan kunnon hakasysteemin sekä suunsa että sepaluksensa kiinni pitämiseen.

Superhöperöitsijämme herra Hakkarainen, tämä  takametsien puupääukko, joka  kansanedustajauhossaan käytti neekeriukko-sanaa, on jo moneen kertaan höyhennetty. Mutta ei lisä pahaa tee. Nyt tässä ihmettelenkin, että pitäisikö kansanedustajaksi päässeille pitää alkeiskurssi perussivistykseen kuuluvista puhe- ja köytöstavoista. Ehdotan, että pitäisi ja ensimmäisenä luokalle Hakkarainen.

Perusteluna koulutuksen tarpeelle on jälkeenjääneisyys. Hakkarainenhan on ulkona kuin lumiukko nykyajasta, kun ei tiedä kuinka halveksivan sävyn tuo neekeri-sana on tässä viime vuosikymmeninä saanut.  Ei ole Hakkarainen siis sopiva politikoimaan. Pitäisi miehen tietää, että sana sisältää nykykielessämme pelkkää halveksuntaa erilaisuutta kohtaan. Se pitää sisällään koko siirtomaa-ajan, amerikkalaisilla puuvillaplantaaseilla saadut ruoskaniskut, ku-klux-klanin, pitkälliset ihmisoikeustaistelut sekä Etelä-Afrikassa meidän päiviimme ulottuneen Raamattu kourassa ylläpidetyn rotuerottelun. Kaikenlaisen rasismin.

Ei toki sanoja voida kieltää, mutta järjen käyttöä voi jopa vaatia. Kieli heijastelee yhteiskunnan muuttumista: vaivaistalo tuntuu kovin vanhentuneelta sanalta, samoin  köyhäinhoitio, hullujenhuone, piika… onhan näitä sanoja, joiden tilalla on  uudissana.  Uusi sana kertoo  uudesta ajattelutavasta. Kielenkäyttömme rakentaa tasa-arvoista ja suvaitsevaa yhteiskuntaa – tai sitten  on omiaan repimään sitä!

Kansanedustajat saisivat monesti pitää siis suunsa kiinni. Mutta kädetkin tuottavat tekevälle paljon harmia. Olisi pidettävä näppinsä erossa ainakin lahjuksista, jopa kännykän tekstiviestin näppäily saattaa olla kohtalokasta kuten Ilkka Kanerva hyvin tietää. Käsien vilkas käyttö voidaan tulkita myös seksuaaliseksi häirinnäksi.

Kansanedustaja Lyly Rajala pahoitti moisista epäilystä kolme vuotta sitten mielensä ja höyrypäissään nosti syytteen kunnianloukkauksesta. Taisi kalikka osua oikeaan otukseen, koska  oikeus on nyt todennut asiasta kirjoittaneet toimittajat syyttömiksi ja jutun sellaiseksi, ettei se loukkaa Rajalana kunniaa.  Käräjäoikeus on puhunut ja Rajala pitäköön suunsa kiinni ja kätensä kurissa!

Naispuolista höperöintiä edustaa  heteroseksin ylipapitar, nykyinen sisäministeri Päivi Räsänen, joka rakkausasioissa käyttää opaskirjana paimentolaiskansojen vanhoja kirjoituksia. Pian koko maa makaa niin kuin Räsänen petaa.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Höperöintiä kansakunnan kaapin päällä

 1. mm sanoo:

  Joskus mietin, miksi kansan edustaja ei saisi edustaa julkisesti kansaa omalla kansankielellään vaan hänen pitää vaieta tai vaihtaa kielensä toisen kansanosan kieleen.

  Joskus mietin myös sitä, miksi samantapaisia loukkauksia ja solvauksia saa sanoa kaunokielellä, vaikka ei olekaan kaunomielellä. Miksi jotkut halveksivat sanat ovat luvallisia, mutta toiset eivät?

  • tammikuu44 sanoo:

   Ei kai kukaan koskaan ole väittänyt, etteikö kansanedustaja saisi edustaa kansan käyttämällä kielellä. Sitä kansan käyttämää kieltähän me kaikki suomalaiset puhumme ja kirjoitamme. Kysymys on siitä, että älliä pitää olla myös päässä, jos yrittää jotain sanoa. Esimerkiksi olisi tunnettava sanojen merkitys ja käytettävä kieltä, jota kaikki ymmärtävät eli ei minkään pienryhmän käyttämää kieltä. Tähän tarkoitukseen meillä on yleiskielin. Ja tuskin kukaan järjissään oleva köyttää julkisissa puheissa kirosanoja vaikka ne olennaisesti pienen piirin puheeseen kuuluvatkin. Tai vahentuneita ja rasistisia ilmaisuja kuten tuo neekeriukko-ilmaus.

   Ei loukausia ja solvauksi oikein ole sopivaa julkisesti puhua millään kielellä. Värikästä puhe voi olla kuten monet kansanedsutajat tietävätkin. Ei sanoja voi kieltää, mutta puhujan olisi älyttävä, että hänen käyttämänsä sanat kertovat ennen kaikkea hänestä itsestään paljonkin. Ja jos kansanedustaja yrittää olla uskottava, hän käyttää myös sanoja jotka ovat uskottavia.

   Sanankäyttäjän taidon näkee siitä kuinka ovelasti hän osaa sananasa asetaa.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Olen Hymyilevän Tuulan kanssa samaa mieltä: Kyllä julkisuuden henkilön pitää osata asettaa sanansa oikein, ei sovi suusta laskea ulos mitään sopimatonta tai halventavaa, vaikka miten potuttaisi.;)

  Jos sitten ihminen ei asiaa opi, on hänen valintansa kansanedustajaksi ollut oikea kardinaalimoka, mutta johan me jotain tällaista olemme nähneet ennenkin (vert. Tony Halme).

  Mutta valitettavasti kansanedustajaehdokkailta ei taideta vaatia mitään älykkyystestiä tai tenttimään jotakin Hyvän käytöksen opasta, vaan kuka tahansa voi päästä eduskuntaehdokkaaksi.

  • tammikuu44 sanoo:

   Siihen kansanedustajan hommaan ei vaadita muuta kuin jonkilainen hyvämaineisuus ja rehellisyys. Jotkut eivät täytä edes tätä perusvaatimusta!

 3. Larko sanoo:

  Ei voida edellyttää, että kansanedustajiksi valittaisiin 200 fiksua kansalaista. Eduskunta on läpileikkaus kansasta ja suomalaiset nyt eivät vaan ole keskimäärin niin fiksuja kuin haluaisivat kuvitella. Tällaisia hakkaraisia tarvitaan, koska demokratiassa heidän kaltaisillaankin on oikeus olla edustettuna parlamentissa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Juu, oikeus on olla edustettuna, jos jotkut hakkaraiset tämmöisiä äänestävät. Mutta miksi ihmeessä fiksut ihmiset oikein äänestävät tuommosia hakkaraisia? Ei edes suomalaisista ole enemmistö näitä pönttöpäitä.

   Älä pölise, kyllä suomalaiset ovat keskimäärin aika fiksuja, nämä hakkaraiset ovat poikkeuksia!

   • Larko sanoo:

    No niiden hakkaraisten äänestäjät äänestävät kaltaisiaan. Niin se vain on, että ihmiset yleensä äänestävät pikemmin itseään fiksumpia kuin tyhmempiä.

 4. tammikuu44 sanoo:

  Siis on jopa pöljempiä kuin hakkarainen! Totta kyllä puhut, että ihminen äänestää yleensä mahdollisimman fiksuja, fiksumpia kuin itse on. Ja hakkaraiskansa sai melkoisen äänisaaliin, huh-huh…

 5. Hirlii sanoo:

  No eihän kansanedustajan kielenkäyttöön voi kuulua nämä n-ukkelit tai homoneekerit tai se valikoiva vetoaminen raamattuun kun hakee perusteluja ihmisoikeuksien polkemiselle. Räsänenkin joutuu vielä myöntymään parisuhdelakiasiassa eduskunnan enemmistön tahtoon, ja hallituspuolueet ovat sopineet siitä, epävirallisesti tosin, että avioliittolaki uudistuu. Ja niin tulee tapahtumaankin.

  Eduskuntatyö on raskasta hommaa, ei se ole suunsoittajien paikka, sitä voi harrastaa jos sellaisia mieltymyksiä on, aivan muilla areenoilla. Eduskunta on myös kansanedustajien työyhteisö, ja keskeinen tehtävä on lakien säätäminen, taloudenhoito ja nämä EU -asiat. Ei siellä pitkälle pötki näillä pölhöillä jutuilla.

  • tammikuu44 sanoo:

   Meidän kansalaisten tosiaankin pitäisi uskoa siihen, että vakavasti ja hyvin meidän asioita siellä eduskunnassa hoidetaan, mutta noilla pölhöillä jutuilla muutama ukko tai räsänen saa koko eduskunnan arvovallan kansalaisten silmissä laskemaan. Mutta koska entisellä aasillakin järki voitti, niin kyllä samoin käy eduskuntatyössäkin!

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Myös sana homo pitäisi romuttaa, kun silläkin on vanhastaan huono merkitys. Luettiinhan homot takavuosina lähinnä rikollisiksi. Jätän kuitenkin korvaavan ihmisystävällisemmän, mutta lyhyen sanan kielimaistereiden tehtäväksi.
  Toisaalta moni ihan käytännön asia sanotaan nykyisin niin peitellysti, ettei siitä pirukaan ota ensikuulemalla selvää. Kesti enemmän kuin hetken ennen kuin tajusin mitä tarkoitettiin vaikkapa ilmaisulla sosiaalinen media tai positiivinen syrjäytyminen.
  Kun toimittajatuttavani sanoi takavuosina lähtevänsä Uuteenkaupunkiin tekemään juttua mustista, tulin kokeneena bokserien kasvattajana kysyneeksi mitä harvinaista rotua se Musti edustaa, kun siitä juttuakin tehdään.

  • tammikuu44 sanoo:

   Kieli muuttuu jatkuvasti. Ihminen alkaa kai vanheta silloin, kun se ei enää pysy perässä ja tunnista tai opi kielen uusia ilmauksia. Kaikkea ei tietysti voikaan oppia ja monet ilmaisut tuntuvat naurettavilta (esim. tuo sosiaalinen media), ja vanhetessa pitää kiinni vanhasta sanastakin kynsin hampain. Joskus sattuu niinkin, että uudistusten jälkeen palataan vanhaan: kansakoulu muuttui aikoja sitten peruskouluksi ja sen mukana alakoulu muuttui ala-asteeksi ja yläkoulu yläasteeeksi – nyt ollaan taas muutettu ala-aste alakouluksi ja yläaste yläkouluksi.

   Vanhojen ihmisten puheessa vilahtelevat vanhat sanat. Ja slagi se vasta nopeasti muuttuukin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s