Koolla ON väliä / pakinaperjantai 22.7.

Ihmisen erilaiset ruumiinosat innostavat tekemään käsitöitä, taidetta ja tiedettä. - Kuva Rauman Pitsiviikolta.

*

Tutkimuslaitos tuottaa tutkimustulosta. Sitä hyödynnetään elävässä elämässä.  Tavalliset ihmiset eivät  ymmärrä tutkimuksista paljoakaan, joskus eivät mitään. Kaikkein hämärin laitos on yliopistojen taloustieteen laitos. Sen tuottama tutkimus on elämälle vierasta ja yhtä arvoituksellista kuin muinaisten haruspeksien uhrieläinten sisälmyksistä ennustaminen. l

Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen tohtorikoulutettava  Tatu Westling on kuitenkin ottanut ihmisläheisen linjan ja tutkinut  eri maiden talouskasvua varsin mielenkiintoisesta ja inhimillisestä näkövinkkelistä: mikä on miesten peniksen koon yhteys bruttokansantuotteeseen eri maissa vuosina 1960-1985.

Tulos on häkellyttävä: talous on kasvanut parhaiten maissa, joissa kikkelin pituus on 13,5 cm kuten länsimaissa, mm. Suomessa. Eikä tämä nyt vielä mitään, mutta talouskasvu on hitainta maissa, joissa kikkeli on tuota suurempi! Loppupäätelmänä tutkimuksessa onkin, että siittimen koko määrää talouskasvua enemmän kuin poliittinen järjestelmä. Näin on, vakuuttaa nykyajan talousharuspeksi.

Ei siis niin pientä pippeliä, etteikö se merkitsisi suurta talouskasvua kuten esim. Singaporessa, jossa kooksi on saatu 11,53 cm ja talouskasvuksi 425,5 prosenttia.  Pienin talouskasvu on ollut Kongon dominikaanisessa tasavallassa, jossa 17,93 cm:llä on takapakkia tullut – 30,6 prosenttia. (Harmi!)

Mikähän mahtaa EU-maiden pankki- ja rahamiesten sekä poliitikkojen tämänhetkinen  pippelin pituus olla? Entä Nokian johtomiesten, onko Elopin CV:tä  ja etenkin housujen sisältöä tutkittu lähemmin?  Missä pömpöttää? Kreikan alamäki on selvä osoitus rantaleijonien todellisesta kikkelin hirmuisuudesta, joka näillä talousalamäen näkymillä rikkoo maailman pituusennätyksen.

Tutkimus saattaa vaikuttaa hiukan suoraviivaiselta ja muistuttaa sään ennustamista ahvenen selkäevistä. Joka tapauksessa se panee miettimään. Mikä onkaan onnemme mitta? Sentit vai prosentit? Onko talouskasvulla itse asiassa niin väliäkään…

Pakinaperjantai: Laitosmies
Lähde: Ilta-Sanomat 22.7.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Koolla ON väliä / pakinaperjantai 22.7.

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Sekä sentit että prosentit;D

  Tuon pitsikikkelin muistan muutaman vuoden takaa, on se niin harvinainen näky! O_O

  Ja tuollaisilla teoksilla hankkisi selvää rahaakin, melkein jokainen naisihminen ostaisi ”ikioman” kikkelin<3

  • tammikuu44 sanoo:

   Täytyy käydä tänä vuonna katsomassa onko noita taas kaupan. Jos ihan talouskasvun kirittämiseksi ostaisi jonkun söpön pienen.

 2. Kaisa-Maria sanoo:

  Rauman pitsiviikon pitsipippelinäyttely oli paikalliselle taidemuseolle todellinen vetonaula, jonka arvioitiin tuovan ”ylimääräisiä” katsojia paikalle tuhatmäärin.
  Nyt on sitten vastakappaleiden vuoro esiintyä taiteessa.
  Idean isänä ja oivaltajana on raumalainen moni-ideoitsija Matti Pursiheimo, joka frakkiin pukeutuneena on esitellyt näyttelyn medialle ja saanut runsaasti ansaittua julkisuutta..
  Näyttelytöiden taiteellinen arvo on kiistaton ja sen töistä julkaistut kuvat ovat jo tuoreeltaan herättäneet merikaupungissa melkoista huomiota. Katsojaluvut sattavat ylittää viimevuotisen pippelipitsinäyttelyn, kun pitsituristit valtaavat kaupungin.
  Näyttelystä puhutaan jo markettien kassajonoissa ja ideoitsijan nimikin kulkee jo raumalaisittain tuttavallisesti vain Pimppu-Mattina.
  Pimppu muuten on eräs raumanpitsin laji, joka onnistuakseen vaatii nyplääjältään melkoista ammattitaitoa. Myös miehet ovat kiinostuneet pimpun nypläyksestä ja jotkut nuoret ovat kehittäneet jopa matkanypläysvälineen.
  Pimppunäyttelyyn kannattaa Pitsiviikolla tutustua ja kysellä samalla, mitä ensivuonna mahtaa olla tarjolla, jotta kävijäluvut säilyisivät.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvä, että muistutit tuosta pimppunäyttelystä, mutta onko kukaan vielä tehnyt tutkimusta siitä mikä vaikutus kansantalouteen on pimpun koolla? Tutkimus pitäisi kiireimmiten tehdä, sillä valtionvarain ministerinähän on nainen. Kukahan sen telkemiseen uhraisi aikaansa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s