Norjalaisten ja meidän kaikkien suuri suru

Etusivu kertoo kaiken.

*

Vasta tänä sunnuntaiaamuna avatessani aamun lehden tajusin, kuinka hirvittävän kauhuntäyteisestä iltapäivästä Norjassa perjantaina oli kyse. Tajusin vähitellen, että tämä kaikki on tapahtunut  todellisessa elämässä, ei television syöttämässä  väkivaltafilmissä. Vaaleatukkaisesta maalaispojasta voi nykymaailmassa kasvaa  raaka terroristi, joka tappaa pommein ja ampuma-asein 92 nuorta ihmistä! Nyt suren sydämessäni kaikkien pohjoismaalaisten kanssa.

En kuitenkaan  menetä uskoani pohjoismaiseen oikeusvaltioon, en, uskon kaikesta huolimatta ajattelunvapauteen, eri mieltä olemiseen mutta en väkivaltaan, vihaan ja terrorismiin. Noille ei saa antaa valtaa. Rohkeutta!  Olen täällä kaukana Oslosta ja  Utöyan  saaresta ja ajatuksissani otan osaa  uhrien omaisten suruun.

Äärioikeistolaisuus, uskonnollinen yksisilmäisyys  ja maahanmuuttajien ylenkatsominen johtavat tuon tuosta viharikoksiin ja terroritekoihin myös meillä. Kaiken takana  ääretön viha. Nyt Oslon tapahtumien jälkeen on tunnustettava, että äärikristillisyys on yhtä vaarallista ja tuhoavaa kuin mikä muu uskonto tahansa. Ja kun ampuma-aseet ovat kenen tahansa käden ulottuvilla, se lisää äkkipäin tehtyjä tappoja, murhia ja  terroritekoja: muistissa on Vantaa, Jokela ja Kauhajoki.

Erkki Tuomioja  ehdottaa viisaasti aselain tiukentamista. Ehkä olisi syytä välttää aseiden kalistelua ratkaisuna valtiollisellakin tasolla. Turun yliopiston poliittisen historian professori Timo Soikkanen ihmetteleekin Norjan terrori-iskua pohtiessaan Turun Sanomissa ( 24.7.): “ Olisi mietittävä tarkemmin, onko Suomenkaan järkevää lähteä esim. Afganistanin operaatioihin tai merirosvojahteihin.”

Ylpeilemme vapaudellamme. Mutta muistammeko, että meillä pitäisi olla myös vastuu niin rikkaista kuin köyhistä, kaikista erilailla ajattelevista ihmisistä. Itsekkyys, hurmahenkinen aatteellisuus ja uskonnollisuus iskevät usein laput silmille ja sokaisevat. Ehkä ihmiset eivät voikaan hyvinvointivaltiossa hyvin?   Mutta ratkaisuna eivät ole aseet ja väkivalta. Hyvä vaatii järkeä, paha pelkkää sorminäppäryyttä: Pam!

*

Rohkeasti Suomesta lähtee 40 nuorta maailmanlaajuiselle demarileirille Itävaltaan ensi  viikolla. Yksikään ei ole jäänyt pois Norjan ampumatapauksen vuoksi. Nuoria ei pysäytetä pelolla!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläkeläiset, EU, mynämäki, nuoret, politiikka, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Norjalaisten ja meidän kaikkien suuri suru

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Terrorismi piti amerikkalaisten lopettaa maailmasta, mutta se vain yhä laajenee ja raa’istuu entisestään, jos mahdollista.:-((

  Ei voi olla totta, että tuokin mies, joka tappoi nuo nuoret, voi olla ”uskovainen”. Uskoo varmaan pahuuteen ja sen mahtavaan, tappavaan voimaan! Näin raakaa ja jumalatonta on tämän ”uskovaisen” miehen elämä: tappaa syyttömiä nuoria ihmisiä kerralla satamäärin!!!

  Ihminen on pahin peto, jota maa on päällään kantanut – valitettavasti!!!

  • tammikuu44 sanoo:

   Totta totisesti: pahimmillaan ihminen on pahin peto! Eihän tuollaisten tekojen tekijä voi olla järjissään, eikö kukaan tosiaankaan humannut miehn hulluutta jo aikasemmin, tehnyt vaikka hänen kirjoituksistaan jotain päätelmiä?

   Eikö kukaan ihmetellyt, mitä mies tekee tuhansilla kiloilla lannoitetta, vaikka ei ole peltoakaan?

 2. Hirlii sanoo:

  On järkyttävä teko, ja pohjattoman surulliseksi tekee.

  Sama tuli mieleeni, että tämähän ei ole mikään videopeli tai väkivaltaleffa, jotka omasta puolestani saisi kaikki hävittää tästä maailmasta. Väkivallan huvittelukäyttö. Näitä ”opetusohjelmia” tulee aivan tarpeettoman paljon televisiostakin. Olen ajatellut, että alhainen sietokykyni niitä kohtaan on jonkinlainen puute, mutta ehkei sentään sittenkään ole.

  Tämä kaverihan oli ”ohjelmoinut” itseään järjestelmällisesti väkivaltapeleillä ja ruokkinut väkivaltafantasioitaan. Ja suunnitellut tekoaan yhdeksän vuotta, eikä kukaan huomannut hänessä mitään erikoista. Ihan mukava kaveri, sanoivat työkaveritkin, jonkun uutisen mukaan.

  Suomessa on maailman kolmanneksi eniten yksityisaseita väkimäärään suhteutettuna. Uutta aselakia, tätä tiukennettua, vastusivat ainoastaan perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Erkki Tuomioja on viisas mies, hän sanoi jo silloin kun suomalaiset lähtivät Afganistaniin, että me olemme sotaa käyvä maa ja sillä ei välttämättä ole hyvät seuraukset myöhemmin.

  Osmo Soinivaara näytti tilastonikkarina laskeneen, että:” Jos ajattelemme Euroopassa viimeisen 20 vuoden aikana tehtyjä järjettömiä tuhotekoja, islamistien osuus niissä on aivan mitätön. Jos vastaavista teoista vähintään 95 prosenttia on ”kristittyjen” tekemiä ja korkeintaan viisi prosenttia islamistien, olisi tietysti loogista veikata ”kristittyjä”, ainakin, jos vedonlyönnissä pitää panna peliin omaa rahaa. Myös uskontokuntien välisessä lahtaamisessa kristityt johtavat islamilaisia murskaluvuin.”

  No uskonnot ja kaikki ismit sekä aatteet ääriliikkeinä ovat aina vaarallisia. Istuin ja katsoin muistojumalanpalveluksen Norjasta, ja vaikken kieltä ymmärtänytkään niin oli kaunis ja liikuttava tilaisuus, sekä lohdullinen.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tosi järkyttävää, että kaikenmoisia väkivaltaelokuvia ja videopelejä tehdään suuressa rahanhimossa. On tietysti mahdotonta niitä kokonaan kieltää, mutta siinä jo tehdään hyvää työtä, kun on alettu vanhempia muistuttaa siitä, että vahtisivat lastensa pelaamista ja videoiden katselua. Kyllä siihen väkivallan katseluun ja myös sen käyttämiseen kasvetaan jo lapsena. Kuten kirjoitit, itsensä voi tosiaankin järjestelmällisesti ohjelmoida uskomaan ja tekemään millaisia tekoja tahansa.

   Jo se, että televisio alkaisi tuottaa ja näyttää kunnon ohjelmia eikä keskittyisi erilaisiin väkivallalla silattuihin rikosfilmeihin, voisi vallan hyvin tottuttaa ihmisiä katsomaan jotain sellaista, joka hiukan panisi ajattelemaan muunkin kuin vihan tunteen osuutta ihmisen elämässä. Ja entäpä tadeaineiden lisääminen kouluissa…

   *

   Tuo suomalaisten aseiden määrä pelottaa!!

   *

   Minäkin annan pisteet Tuomiojalle. Ja Soininvaarakin saa pisteitä rohkeudestaan puhua kristittyjen innokkuudesta tuhon tuottamiseen. Kirkon pitäisi varmasti keskittyä enemmänkin lohdutuksen tuomiseen ihmisten elämään ja jättää ihmisten lajittelu ja tuomitseminen vaikka kokonaan.

 3. emmaia sanoo:

  Antaa jonkulainen toivoo se, että sinä ja muut jatkatte kirjoitamaan…

 4. Kaisa-Maria sanoo:

  Sekopäisiä hulluja monimurhaajia riittää aina ja toiset ovat esimerkkeinä toisilleen. Aseiden kieltäminen ei paljoakaan tilannetta auta, kun salpieteria ja muuta pommiaineita tuodaan rekka-autollinen paikalle, kunhan tilaa.
  Tätä Norjan sekopäätä ei pidä päästää aivan vähällä. 21 vuotta linnassa täysihoidosssa tuntuu kovin lievältä rangaistukselta
  Lusittuaan kaksi kolmannesta tuomiostaan, tyyppi ehtii kehitellä jo vaikka minkälaisia uusia murhatemppuja ellei ole sattunut viisaaksi mieheksi luonnehdittuna karkaamaan.
  Joten koivet polvesta poikki,ei ainakaan käpälämäkeen karkaile. Siinä esimerkkiä uusille yrittäjille. Alkajaisiksi tätä saastaista monimurhaaja voitaisiin tietenkin kansan nähden marinoida tervassa ja höyhenissä.

  • tammikuu44 sanoo:

   Tuommoiseen massamurhaajaan ei tehoa mikään. Se on vain pidettävä pois ihmisten ilmoilta lopun ikänsä. Tehköön vankilassa oikeaa työtä, siivotkoon vaikka vessanpönttöjä.

   Hullu mikä hullu! Niitä tämän tyypin kirjoittamia ajatuksia, vaikka ovatkin täyttä soopaa, ei pitäisi ainkaan julkaista missään.

   • Hirlii sanoo:

    Suljetut laitokset ovat hänenkaltaisiaan varten. Toivoisin nyt mediankin lopettavan hänen elämänsä ruotimisen, mitä vähemmän saa huomiota sen parempi. Häneen ei pitäisi kiinnittää mitään huomiota, koska nauttii siitä. Ihmisten vihastakin. Onneksi on paksujen seinien sisällä. Vessaharja vaan käteen.

    Se, että verkkomaailma mahdollistaa hänen manifestinsa kierrättämisen on paska juttu, mutta ei minusta lehdistönkään sitä pitäisi monistaa mihinkään, ei kertakaikkiaan yhtään minnekään.

 5. tammikuu44 sanoo:

  On tosiaan ihmetyttänyt tuo lehdistön into julkaista hullun miehen sairaita ajatuksia. Ties vaikka joku vielä intoutuu kirjoittamaan kirjan, jossa lainataan massamurhaajan tolkuttomia mietteitä. Tai sitten joku elokuvantekijä tekee filmin, jossa kerrotaan miehen kurjasta lapsuudesta ja vaikeasta isäsuhteesta ja tehdään ties millainen pulmunen tunteettomasta tappajasta.

  Tällaisissa täysin epäinhimillisissä tapauksissa on turha ruveta lälläröimään ja puhumaan kauniita sanoja ”avoimesta ja vapaasta yhteiskunnasta, joka sallii monenlaisia ajatuksia”. Tie vie täyteen anarkiaan, jos tuollainen rasistinen soopa sallitaan. Ei kielto aina ole pahaksi.

  Ihmisten tappaminen on ehdottomasti kiellettyä, mutta tappajahullujen ihmisten tappamisen estäminen on sallittua! Kasvatuksella saadaan paljon aikaan mutta kasvatuksessakin kielto on usein paikallaan. Muutama hullu varmasti pysäytetään jo sillä, että yksinkertaisesti kielletään vaaralliseksi nähty toiminta kuten nyt esim. ampuma-aseiden piironginlatikossa pitäminen ja tonnikauopalla lannoitteiden tilaaminen, vaikka ei ole edes viljelysmaata. Äitikin sieppaa nopeasti lapselta terävän veitsen pois ja kieltää sen ottamisen, piiltottaa veitsen komeroon, samoin kieltää lapsen työntämästä edes leikillään kaveriaan kaivoon.

  Naurettavaa on höperöidä: ” Ei kielloilla mitään saada aikaan, kyllä tappaja aseita saa.” Tuohan on sama kuin sanoisi: ”Isot pojatkin tappaa, kyllä munkin on saatava tappaa helposti ja mukavasti, saatava kunnon ase naapurikaupasta. Näillä jokakodin teräaseila on niin lapsellista tuhertaa, tulos ei ole aina ollenkaan varma. Kunnon aseet amatööritappajillekin!”

  Toden totta: tapajan elämän ruotiminen on sitä kaikkein turhinta touhua, oikeusvaltio käy kutenkin hullunkin kohdalla oikeusprosesin ja antaa tuomion, joka ilmeiseti on se 21 vuotta. Ehkä pitempäänkin jollakin suljetulla osastolla.

  • Hirlii sanoo:

   ”Kasvatuksella saadaan paljon aikaan mutta kasvatuksessakin kielto on usein paikallaan.”

   Olet aivan oikeassa.

   Vapaa voi olla vain täysin vastuunsa kantava ihminen/aikuinen, sellaista täydellistä vapautta tehdä mitä tahansa ei ole olemassakaan. Rajat, sisäinen ohjaus, ei synny itsestään kasvavaan lapseen. Se ei ole sisäsyntyinen ominaisuus ihmisessä. Sen verran tämän norjalaisen elämästä on tullut mieleen, että hänellä ei ole ollut sitä hyvällä tavalla rajoittavaa vanhemmuutta lähellään (paitsi ehkä koulussa jossa hän on viihtynytkin), ja jota on ilmeisesti myös itse kritisoinutkin (liian vapaata, liberaalia kasvatusta lapsuuden perheessään).

   Liian vapaa (ts. rajaton) kasvuympäristö tuottaa perusturvattoman aikuisen joka etsii niitä rajoja, ja tämän täysin radaltaan suistuneen ihmisen harrastukset viittaisivat myös tuohon puutteeseen (kuri, auktoriteetit, suuret ihanteet/idolit). Ja elleivät ne rajat löydy yksilöstä itsestään, niin nehän antaa sitten yhteiskunta.

   Ei –sanaa pelätään turhaan, koska se mielletään helposti totalitarismiin, mutta silti se on hyvä sana myöhemminkin, mm nyt itsesuojelussa (omissa rajoissa ja niiden puolustamisessa).

   Liputan tuiki tavallisen ja ehkä toisinaan jopa tylsänkin arkisen yhdessäolon puolesta.

   ***
   Se on toki hyvä, että nyt puhutaan myös fundamentalistisesta ääri-kristillisyydestä avoimesti sekä kristinuskon nimiin harjoitetusta väkivallasta. Siitä pahuudesta jolle myös pitää voida sanoa Ei.

   • tammikuu44 sanoo:

    Samoilla linjoilla ollaan! Kommenttiisi ei ole mitään lisättävää. Muistan kuinka vuosia sitten joku luovuusguru (en muista nyt nimeä) sanoi minulle, että parasta luovuuskasvatusta lapselle on kasvaa mummon komennossa ja hänen lihapulliensa käryssä.

 6. Kaisa-Maria sanoo:

  Luin juuri Iltalehdestä kuvareportaasin Norjan eliittivankilasta, johon tämä Norjan monimurhaaja ilmeisesti majoitetaan.
  Kaikki palvelut kuin viiden tähden hotellissa. Telkkarit, kuntosalit uima-altaineen sekä tenniskenttinen, jopa kiipeilyseinäkin käytössä. Vartijat aseettomia, psykologit pienimmästäkin vihjeestä paikalla, mikäli ressukan mieli sattuu järkkymään.
  Moni rehellinen duunari ei tuollaisista palveluista pääse kustannussyistä edes nauttimaan, mutta tämä ihmishirviö, viimeisten tietojen mukaan voi viettää turvallista verityönsä juhlaa jopa 30 vuotta.
  Tulee kyllä norjalaisillekin veronmaksajille turhan kalliiksi monimurhaajan onnen päivät herran kukkarossa. Onhan hän harras kristitty. Hymyilee vaan tyytyväisenä kämmeneensä ja on vartioidussa turvassa kaikenlaisilta henkeään uhkaavilta hyökkääjiltä. Kirjoittaa vielä kirjan, jota kustantajat ja uteliaat lukijat jo himoiten odottelevat.
  Mitä tekikään Ranskan kuningatar Maria Antoinette? Käyttäytyi hieman tuhlailevasti, muttei tappanut ketään. Tyylikäs nainen vähän kompasteli astellessaan mestauslavalle osoittaen viimeiset sanansa giljotiinin jo virittäneelle pyövelille::
  – Anteeksi, mutta en ole oikein tottunut tällaisiin tilanteisiin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Saman jutun luin minäkin ja ihmettelin myös. Tuntuu vähän oudolta. Se ukko pitäisi täydellisesti eristää muusta maailmasta ja keskittyä tämän murhamiehen kynsistä pelastuneiden auttamiseen. Onhan joukossa ollut näitä sankarillisiakin tyyppejä, jotka pystyivät oman henkensä uhalla auttamaan tovereitaan.

 7. Hirlii sanoo:

  Minua taasen on alkanut kuvottaa, siis oikeasti inhottaa ja suututtaa se että tämä hlö saa näin paljon tilaa joka paikassa. Hänen kasvokuvansa on jokaisen mielissä, joka paikassa, ja tarina vain jatkuu ja jatkuu. Tekisi mieli kiljaista, että lopettakaa se, hänestähän tehdään näin sankari tai idoli. Iltapäivälehdistö on kuin psykopaattitarinoita ja -kertomuksia jakava Alibi tai psykopaatteja ”ymmärtävät” kirjat. Niilläkin on lukijakuntansa, ja kun sitä sanotaan että sitä olet mitä syöt, niin voisi kai sanoa myös: sitä olet mitä luet.

  Oletkos hankkinut jo Silene Lehdon kirjan? Se on kirjallisuutta josta liikuttuu, ja jolla on hyviä vaikutuksia maailmaan ja lukijaankin.

  • tammikuu44 sanoo:

   Totta totisesti tämän massamurhaajan pärställä ja jaaittelulla miehen luonteesta ja pässinpäisistä ajatuksista revitään lehdissä nyt vain rahaa. Aika raakaa. Vessapaperiin pitäisi miehen pärstä painaa. Toisaalta, hirvittäisi kyllä siihen pyyhkäisy…

   En ole vielä päässyt kunnon kirjakauppaan eli olen koko ajan matkalla Turkuun ja ensi töikseni ostan sen Silenen kirjan. Siellä valonäyttelysäkin pitäisi käydä ja jokunen muukin näyttely katsoa. On vain vähän lämmintä ja uuvuttaa pelkkä olemassaolo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s