Suloisia sattumuksia matkalla Vanhan Rauman sydämeen

Matti Pursiheimon ideoima henkaripitsi täyttää Rauman taidemuseon piharakennuksen koko seinän. Rouvat toteavat vanhan pimppumallin periaatteessa oikeaksi vertasi sitä mihin tahansa.

*

Joka kesä tämä sama ihme: astelen kanaalin yli, ohitan vanhan rukoushuoneen, nykyisen Posellin ja samassa olen kuin Liisasta  Ihmemaassa. Koen outoja asioista. aika alkaa ikään kuin väreillä, menneisyys vinkkaa joka nurkalta. Olen Vanhassa Raumassa, puutalojen keskellä. On Pitsiviikko.

*

Katupeili, joka vetää vertoja nykyajan televisiolle ohjelmansa puolesta.

Tuossakin talon ikkunan edessä oikea katupeili, jolla voi sivistyneesti sisältä tarkkailla kadulla kulkijoita. Loistava keksintö, parempaa ohjelmaa aikoinaan kuin nykyisestä televisiosta. Ja tuossa komea Marela, 1700-luvulta peräisin olevan laivanvarustajan talo.  Portit pihalle auki: torvisoittoa, Rauman Vaskiset soittaa. Ihmisiä penkit täynnä. Pikkutyttö tanssahtelee innoissaan ja äidin on pidettävä keltaisesta mekosta kiinni, ettei tyttö lähde lentoon, häviä sinitaivaalle kuin pääskynen.

*

Klyyvarpaat Helmi nukkuu.

Avoimesta makasiinin ovesta kuuluu kuorsauksen ääni. Kukas se siellä ottaa nokosia? Sisällä onkin vanha purjevene, se se siinä kuorsaa vanhuuden levossa:  zzzzz zzzz! Aikoinaan uljas paatti, klyyvarpaat Helmi. Hyvänen aika kuinka paksua köyttä! Elävä taideteos tämä koko paattihuone!

*

Tässä viisaat ja iloiset Nyyperi ja Brander, Tapio Niemi ja Hannu Heino.

– Suamlaisis päevkodois on govaste muudis semnen beli, ett leikitä Suame hallitust. Mennä santloodaha eik kukkan tee yhtikäs mittä,  kuuluu joku sanovan ulkona.
Apteekkari Samuel Nyberg ja jumaluusopin dosentti Nils Brander siinä jaarittelevat. 1800-luvun alun miehiä, nyt tuossa tämän päivän raumalaisten Tapio Niemen ja Hannu Heinon esittäminä. Rauman giälen vaalijoita, kommentoivat tuossa nykymenoa, sanovat asiat halki, pysyvät herrasmiehinä kumminkin.  Miehet ovat  kotonaan tässä vanhassa puutalomiljöössä. Parasta mainosta Raumasta!

*

Makasiini-rakennuksessa Matti Pursiheimon kokemuksia ja variaatioita pimppu-teemasta.

Rauman taidemuseossa, joka toimii  200 vuotta vanhassa Pinnalassa on esillä teoksia Vexi Salmen kokoelmasta, näyttelyn nimenä Vain elämää. Opastetulla kierroksella saan tietää, että Vexi Salmi on sanonut rakastavansa erityisesti Mall Nukken teosta Käden luut koska: “ Kun kuuntelen nuoruuteni musiikkia ja katselen tuota teoista, kuulen ja näen elämän hetkellisyyden.”
Matti Pursiheimo on ideoinut henkareista piharakennuksen ulkoseinälle vanhan pitsimallin. Pimppupitsi täyttää koko ulkoseinän.  Sisällä Makasiinin seinillä oikein ajatuksella luotuja sovellutuksia, jotkut jopa aidon tuntuisia.

*

Luja köysi yhdistää raumalaiset menneeseen.

Vanhan Rauman tavallisesti portein suljetut pihat ovat nyt näkyvilla, portit ovat auki. Lähes joka pihassa on pieni kirpputori. Sieltä löytää vahoja saaveja, höyliä, kirveitä, pöytäliinoja, astioita, kynttilänjalkoja, laukkuja, kirjoja… Viimeisellä pihalla, jossa käyn, rappujen vieressä kukkivat satukukat, oranssin väriset tiikerinliljat.  Rappusilla istuu pikkupoika vanhan vaarinsa kanssa. Pojat soittavat kukkopillejä. Niitä on kaiken värisiä ja kaikki soivat eri tavalla, yksi ei soi ollenkaan.
– Katsopa näin Urho, kova puhallus, neuvoo vaari.
Yhä uudestaan ja uudestaan, koko sarja läpi. Vaaria naurattaa. Urho oppii.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, sano suoraan, taide, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Suloisia sattumuksia matkalla Vanhan Rauman sydämeen

 1. Kaisa-Maria sanoo:

  Tyylikästä Hymyilevä,. Juuri tällaista julkisuutta Rauma tarvitsee.

 2. Lepis sanoo:

  Täältä löytyi oikeaa klassikkokamaa! Voi miten hauska tuo pyllistys!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kaikki muutkin pimput olivat pilke silmäkulmassa ja rakkaudella tehtyjä, aihettä käsitelty pieteetillä. Tuo pyllistys lumosi minutkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s