Ihmepoika Jarmo ja Laajoen kesäteatteri-ihmeitä

Ihmepoika Jarmo hymyilee onnistuneen esityksen jälkeen Laajoella 28.7.

Jarmo Koski on ohjannut kesäteatterinäytelmiä 52 vuotta. Siihen ei joka ukko pystykään. Ja miehessä on aina vaan virtaa ja nauru  silmäkulmassa.  Jarmo Koski  osaa innostaa harrastajia, tehdä sellaista hauskaa ja lennokasta kesäteatteria, joka vetää katsomot täyteen. Hän on ihmisläheisen kulttuurin vaalija, positiivinen innostaja, pieni suuri mies, joka jaksaa vuodesta toiseen. Tänä kesänä peräti  kolme ohjausta, Laajoen lisäksi Laitilassa ja Raumalla.

 Laajoella  katsoja tajuaa, kuinka suuriarvoisesta työstä on kyse, kun tehdään koko kylän voimin kesäteatteria. Tunnelma on kotoinen, oikein toden teolla viihdytään eikä hienostella. Näyttämöllä ei särjetä tavaroita tai hypitä seinille kuten suurissa laitosteattereissa nykyään. Ollaan toden teolla ja aidosti ruohonjuuritasolla, näytellään  omalla paikkakunnalla, puhutaan omaa murretta. Ja katsojat viihtyvät.

Nainen oli varsinainen työjuhta vielä sata vuotta sitten. Pesukoneita ei ollut. Ne korvasi nainen. Pesukoneina Mari Hannula ja Heli Karppinen.

Reijo Leinon kirjoittama näytelmä Kievarin naiset kertoo hauskalla tavalla naisen asemasta viime vuosisadan alussa. Ei siis turhaa koohotusta ja kaatuilua vaan oikeaa asiaa huumorilla höystettynä. Viinaakin juodaan vain kohtuudella. Lavastuksessa  aitoja vanhoja esineitä, samoin  puvustuksessa on tyyliä: oikeita vuosisadan alun vaatteiteita.

Vihtori ja Elmeri, kulkurivelikullat - Lauri Numminen ja Veli-Matti Markkanen.

Näyttelijöistä ovat monet jo vanhoja tekijöiltä, jotka eläytyvät letkeästi rooleihinsa. Näitä kärkipään rooliinsa heittäytyjiä ovat kulkurit Vihtori ja Elmeri – Lauri Numminen ja Veli-Matti Markkanen. Uutta polvea on kasvamassa: Annanoora Karppinen naapurin Aleksi-poikana yltää tasokkaaseen suoritukseen, ihailla täytyy tytön esittämän Aleksin monologia. Se on näytelmän herkin kohta. Vanhan konkarin Reijo Leinon näytelmässä murre tuo kokonaisuuteen lisäplussan.

Aleksi, Annanoora Karppisen hieno suoritus.

Näytelmä on taidolla kirjoitettu kuvaus naisten elämästä ja töistä viime vuosisadan alussa, miesten maailmasta, jossa nainen oli työjuhta ja lasten synnyttäjä, oikeastaan miehen omaisuutta. Taitava ja suulas nainen toki saattoi olla paljon enemmänkin kuten Kievarin naiset osoittavat puolustaessaan oikeuksiaan. Etenkin Heli Karppinen  on uskottava ja kiukussaankin rakastettava Kreetta, Maria Hannula kievarin nuorimpana tyttärenä Jennynä on suloinen mutta omaa myös samaa sähäkkyyttä kuin sisarensa, Erja Markkanen vanhimpana sisarena Annana täydentää tytärsarjaa. Paula Ahola topakkana Ali-Hakolan emäntänä tekee myös vaikutuksen ilkeilyineen ja omana itsenään jakaa iloista mieltä haitarinsoitollaan.

Kustavin Toivo - Lassi Lehtonen - osaa kalastaa, panee syötiksi vaikka itsensä. Ja Jennyhän - Mari Hannula - käy koukkuun.

Miehistä Lassi Lehtonen kalastajana edustaa nuorta, rehellistä ja suoraselkäistä miestä, jossa on oikeaa sankariainesta. Ja upeasti mies roolinsa vetääkin. Siinäpä Maria Hannulan kanssa mainio pari! Hienoa, että laajokelaiset saavat nuoria miehiä mukaan näytelmäharrastukseen. Tosin vanhatkin konkarit paikkaansa puoltavat: Pertti Salo kievarin Niilo-isäntänä ja konstaapelina, Pentti Kilpelä Fransu-renkinä ja Antti Kaitanen fallesmannina. Mukana ovat myös Jussi Tammi Ali-Hakolan isäntänä, Jimi Suomi Ali Hakolan poikana ja Ari Mäkilä Viljo-renkinä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, feminismi, mynämäki, sano suoraan Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Ihmepoika Jarmo ja Laajoen kesäteatteri-ihmeitä

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Tämä on varsinainen kansannäytelmä, mielenkiintoista—.

  Naiset ovat aina selvityneet, vaikka heitä ei olisi arvostettukaan. Mies ei tullut toimeen ilman naista ja naisia. Ja varsinkin sen jälkeen, kun mies jäi leskeksi ison lapsilauman kanssa, mies oli suorastaan hätää kärsimässä. Piti kiireellä löytää uusi akka, jonka syyksi sai panna kaikki pahat teot maan päällä, myös oman saamattomuutensa…

  Nimimerkki ”Naisvihaajan tytär”.

  • tammikuu44 sanoo:

   Naiusethan hoitivat viime sotienkin aikana kaikki työt. Hiki päässä sorvasivat kranaatteja ja ukot sitten heittivät ne mäkeen. Ihmetellä täytyy, miten maaniljelysyhteiskunnassa oikein selvittiin!

   Mutta kyllä tämä nykyinen feminismikin on mennyt kohtuuttomuuksiiin muutamissa asioissa eli tuskin niitä miehiä nyt sortaa pitää, voisi joskus vaatia mieskiintiöitäkin vaikka nyt opettajankoulutukseen; kauhea poru syntyy jos joku uskaltaa sellaista vaatia ja kuitenkin kaivataan kouluun myös miesopettajia.

   Laajoen näytelmä kertoi leppeästi naisen vaikeasta asemasta. Naisiakin virkamiehet kähmivät surutta kuten näytelmän fallesmanni, mutta kyllä naisetkin osasivat osoittaa kähmijälle heti alkuun, että kähmijä on nyt lyömässä kirvestään kiveen.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Ihan hyvä, jos osasivat;)

  Yleensä miehet aina parhaansa yrittivät siinä, ettei naisia olisi tarvinnut tunnustaa ihmisiksi;/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s