Elukkataulu/ Pakinaperjantai 29.7.

Nykyään kouluopetuksessa opettajaakin tärkeämpi on tietokone. Kansakouluaikaan tultiin toimeen pahvisilla kuvatauluilla. Nykyään pitää olla kännykät, läppärit ja twitterit. Kuvataulujen aikaan ihmiset edustivat itse sosiaalista mediaa. Sosiaalisin oli maalaiskylän Matilda, varsinainen tietotoimisto, paikallisuutisten uutisankkuri.

Kansakoulun ja osittain oppikoulunkin kuvataulut ovat opettaneet hyödyllistä tietoa, jolle on ollut helppo rakentaa.  Tiedonhakukin oli helpompaa kuin nykyisin: järjestäjä haki välitunnilla kuvataulun opetusvälinevarastosta ja siinä se oli, tieto. Ei ollut tieto kiinni sähkökatkoksista tai tietokoneviruksista, ei ollut vaaraa eksyä pornosivuille tai näkemään muita kamaluuksia ja väkivaltaa.

Ykkössuosikkeja olivat ilman muuta uskonnon kuvataulut:  Jaakobin pojat heittävät Joosefin kaivoon, Lalli tappaa Henrik-piispan, roomalaiset sotilaat ruoskivat Jeesusta, Pietari silvaltaa miekalla ylipapin korvan irti, Jeesus riehuu rahanvaihtajien keskuudessa, joku mies leijonien luolassa, mies puussa paremmin nähdäkseen, Daavid ja Goljatin irtleikattu pää,  nainen kivitetään, ruumiita riippuu risteillä..

Lähes yhtä hauskoja  olivat eläintaulut: jääkarhu, kameli, sarvikuono, villisika, krokotiili, valas, gorilla ja aasi. Kanaa tai hevosta ei oikein kukaan viitsinyt katsella, kun sellaisia oli yhdellä jos toisella kotona, kissataulukin oli varsin mielenkiinnoton, vaikka kissalla olikin hiiri suussa.

Erityisesti on jäänyt mieleen aasitaulu, koska sen yhteydessä opettaja kertoi, että aasin saa hyvin liikkeelle, jos sen kuonon edessä riiputtaa porkkanaa. Se on ollut hyvä opetus koko suurelle ikäluokalle,  käyttökelpoinen vieläkin. Nykyaaseille porkkanoiden täytyy tosin olla paljon suurempia kuin silloin ennen.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eduskunta, eläimet, eläkeläiset, kirkko, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Elukkataulu/ Pakinaperjantai 29.7.

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Nuo historialliset kuvataulut ovat ihan rahanarvoisia, ja mielenkiintoisia;))

  Tikkalan koulun palossa 2004 meni punaisen kukon ruuaksi toistasataa vuotta vanhoja kuvatauluja, vieläkin harmittaa;/

  Nyt elämme uutta aikaa sähköisine viestimineen, joten kuvataulutkin ovat sähköisiä:O

  Oikein hyvää elokuun alkuviikkoa sinulle, Hymyilevä Tuula<3

  • tammikuu44 sanoo:

   Joo, ja turha on moitiskella sosiaalisen median tuottamaa väkivaltaa, sillä samanlaista väkivaltaa sitä oli noissa kuvatauluissakin, erityisesti Raamatun kertomuksiin liittyvissä kuvissa.

 2. Marleena sanoo:

  Hyvä suoritus! Täydet pisteet. Olen samaa mieltä!

  http://penali.blogspot.com/2011/08/taulu.html

  • tammikuu44 sanoo:

   Kivaa! Meitä ei oppi ojaan kaada, tiedämme, että pienet aasit syövät pieniä porkkanoita ja isot aasit isoja porkkanoita.

 3. Johanna sanoo:

  Meillä käytettiin koulussa noita kuvatauluja vielä 80-luvullakin. Mutta minä olenkin Itä-Suomen peräkylästä kotoisin. :) Tuli meille sitten tietokoneetkin koululle.

  • tammikuu44 sanoo:

   Itse asiassa monessakin koulussa on säästetty noita kuvatauluja ja käytetty mm. äidinkielen tunnilla joko kirjoittamisen virikkeenä tai ilmaisutaidon tunnillä inspiroimaan kertomiseen ja puhumiseen. Vielä 2000-luvulla olen itsen niitä käyttänyt juuri noin.

   Ja tuollaiset taulut ovat tätänykyä myös haluttuja kodin jollekin seinälle ja hintavia juuri siitä syystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s