Oheistaidekodissa Vehmaalla elää Mestari K:n ja hänen oppilaidensa henki

Pellolla traktori, paketteihin pakattuja heiniä, isäntämiehen kallis peltilehmä Osuuspankin edessä. Tämä on Vehmaata, joka on ollut tunnettu graniitistaan ja kiviteollisuudestaan, nykyään sikapossuistaan. Hiljaista on, grillikioskillakaan ei ole ketään. Paloasema tuossa, pihassa parkissa muutama auto. Mutta mitäs tämä: nurkalla oikea  peltilehmä! Miina Äkkijyrkän peltilehmä siinä tuijottaa, toinen kirjava vähän kauempana. Tienposkessa iso kyltti: Oheistaidekoti.

Sehän on se vanha eläinlääkärin talon, nyt  kunnostettuna. Taloa ei uskoisi samaksi, joka vuosia teki tuossa kuolemaa. Nyt talo on herkän vaaleanpunertava kuin vastasyntynyt. Tämä on taidekoti, taiteilija Outi Heiskasen lapsuudenkoti, jonka hän on kunnostanut ja perustanut tänne jumalanselän taakse  ihka oikean  taidegallerian. Ensimmäinen näyttely on Mestari K ja oppilaat: esillä on grafiikkaa Pentti Kaskipurolta ja hänen yhdeksältä oppilaaltaan.

Talon yläkerrassa voi joutua vaikka Afrikkaan. - Elina Luukanen, Minun Afrikkani.

Metti Nordin avaa oven ja toivottaa tervetulleeksi. Kissakin tulee katsomaan vieraita, kääntyy ja menee tuijottamaan Pentti Kaskipuron teosta Peruna, pilleri ja silakanpää, toivoo, että silakanpää putoaisi suoraan suuhun. Taidekissa ihmettelee mestarin ihastusta perunoihin, itäneisiin perunoihin. Tai uutta kasvuahan se on, itu. Ja tuossa leipä. Elämän eliksiiriä tuo limppu. Yksinkertaisia asioita.

Taidekissa näkee samaa unta kuin taiteilija ja katsojakin uneksii ihmetellessään Outi Heiskasen Unta.

Kissa hiippailee huoneeseen, jossa jaksaa pitkän tovin ihastella  Inari Krohnin Olentoja elämän kirjasta, kääntää päätään ja kaipaa tuonne grafiikanlehden värikkäälle niitylle perhosjahtiin. Yöllä kissa tarkkailee kesäyötä ikkunoiden takana tai kuun varjoa lattialla ja vertaa sitä Outi Heiskasen Kuun varjoon. Ymmärtää taiteilijaa, ihmettelee taiteilijan Unta.

Kissa vinoilla silmillään yö yön jälkeen paneutuu grafiikan saloihin, ihastelee viivaa joka on yhtä herkkää kuin kissan omat viiksikarvat. Kuuntelee herkällä korvalla päivällä Mestari K:n ääntä ja katselee mestarin liikkuvaa hahmoa tv-ruudulla. Kissa uskoo, että mestarilla on ainakin sata henkeä, siis sukua kissoille, jotka myös näkevät salaperäisiä asioita, eivät kuole kuollessaankaan.

Näyttely on auki elokuun loppuun. Paras ennen taidematkaa soittaa  ja varmistaa aukioloaika: Metti Nordin puh. 0505266213.

Näyttelyn Mestari K ja oppilaat taiteilijat: Pentti Kaskipuro, Marjatta Nuoreva, Mirja Airas, Elina Luukanen, Liisa Juhantalo, Hannu Hyrske, Marjatta Hanhijoki, Esa Riippa, Inari Krohn, Outi Heiskanen.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Oheistaidekodissa Vehmaalla elää Mestari K:n ja hänen oppilaidensa henki

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ihan Outi Heiskasen lapsuuskoti, josta on syntynyt taidekoti. Onkohan Outi Heiskanen ollut tuon Mestari K:n oppilaita?

  Sinulla, Hymyilevä Tuula, on ollut kiitettävästi näitä taidejuttuja viimeaikoina..;)

 2. marjattah sanoo:

  Olipa hauskaa löytää tekstisi, sillä samassa paikassa raapustin nimeni minäkin vieraskirjaan viime perjantaina serkkuseurueeni kanssa. Valokuvasin interiöörejä ja tutkin osin tuttua ja rakasta oman ikäluokkani grafiikkaa. Lennokkaasti kerrot taidekissan kuvakulmasta :)

  • Eikö olekin hieno paikka, suorastaan uskomaton! Ja loistavaa grafiikkaa. Nuo Kaskipuron leivät on jäänyt mieleen jo aiemmin ja mikä viehätys on noissa itäneissä perunoissakin. Grafiikan tutkiminen vie aikaa, tekisi oikein mieli mennä käymään vielä uudelleen.

 3. SIS sanoo:

  Voi miten ylpeänä Oheis-taidekotia esittelenkään! Yhteistyö on ollut antoisaa ja hauskaa – usko pois! Vanha virkamieskin ihan on leimahtanut liekkiin.
  Ja lisää hauskuuksia on tulossa: Record Singersin näyttelyn avajaiset ovat Oheis-taidekodissa la 10.9. kello 16-19. Sinne kaikki tervetuloa. Kts. lisää.
  http://www.oheis.fi
  PS. Ihanaa, että eläkeläinenkin sinne viimein kömpi :)

  • tammikuu44 sanoo:

   Ymmärrän tunteesi! Hieno taidekskus keskellä korpea. Seuraavaa näyttelyä tässä oikein odottelee innolla.

   Hyvää syyslomaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s