Kuiskaaja/ Pakinaperjantai 19.8.

(TS 20.8. Janne Iltanen, Sarita Blomqvist)

Rähinää ja kuiskauksia

Nämä  idunsyöjien ja monikulttuurisuusihmisten lapset ovat tuhoamassa  perinteisen suomalaisen rähinämallin, jolle suuntaviivat antoi Lalli pilkkomalla kirveellä Henrikki-piispan. Pehmeät arvot ja kuiskailut nostavat päätään. Kiitettävällä tavalla tosin nuoriso vielä rähinöi koulussa. Nyt jo  pienet lapset arvostavat siiliä enemmän kuin tosimiehen EODS-pukua ja kypärää. Vaikka siili selvästikin korventuisi grillissä mutta suojapukuun pukeutunut sotilas ei.

Kunnon sotavehkeitä kyllä pitäisi arvostaa pienestä pitäen. Havainnollinen  esimerkki: Tutkimuksissa on osoitettu, että senegalinkaija  Jade esimerkiksi  painaa  saman verran kuin älypuhelin ja on ainakin tuplasti fiksumpi kuin se, mutta  ei  pärjää juoksussa raskaalle kenttäkanuunalle, jonka kranaatti kipaisisi puolimaratonin puolessa minuutissa. Tosin kenttäkanuunalla ei saa osumaa papukaijaan. Tämä onkin ainoa miinus, jos vertaa lepertelevää papukaijaa ja  kunnon jytkyjä antavaa kenttäkanuunaa.

Leopardi-panssarivaunu voittaa sentään selvästi Eikku-Sonnin, sillä panssarivaunu kääntyy akselinsa ympäri huomattavasti nopeammin kuin sonni. Panssarivaunu kulkee läpi seinän, kaataa puun ja kulkee myös matalan joen pohjassa. Eikku-sonni  kaataa vaivatta vain henkilöauton. Tosin se heittelee kiukuissaan heinäpaaleja. Passarivaunu jää toiseksi sonnille vain keväisin, jolloin Eikku-sonni astuu kolmessa viikossa kolmekymmentä lehmää. Panssarivaunua kehiteltäessä insinöörit  korjannevat tämänkin puutteen.

Pehmeät arvot tulevat selvästi esille  minipossu Vilpussa, joka istuu käskystä. Se päihittää  panssarivaunut ja muut kunnon sotakoneet: se vahtii kotipihaa ja hyökkää posteljoonin kimppuun ja syöksyhampaillaan viiltää vastustajaansa kuin kunnon taistelija! Kertasingon Vilppu voittaa  helposti, sillä singolla voi selättää vain yhden  posteljoonin. Vilppu yhdellä latauksella peittoaa vaikka koko Itellan.

Pehmeät arvot, tulevaisuudessa jopa kuiskaajan lemmenluritukset, ovat siis uudemman tutkimuksen mukaan kovasti  tulossa muotiin. Näin ainakin lasten keskuudessa, mikäli parhaillaan meneillä olevilla Turun Messuilla  tehtyyn tutkimukseen on luottamista.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläimet, eläkeläiset, EU, ihmiset, koulu, Luonnonsuojelu, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, Väkivalta, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Kuiskaaja/ Pakinaperjantai 19.8.

 1. Aili Nupponen sanoo:

  On tainnut Lalli opettaa nykynuorille ja vanhemmillekin niitä kuuluisia ”pehmeitä arvoja”, koska melkein viikottain saamme lukea lehdistä yhä uusista paloittelusurmista tai joukkomurhista. Millaisen kasvatuksen lienevätkään nämä lapsoset aikanaan saaneet, sitä ihmettelen…?

  Kyllä tällaisessa maailmassa pehmoihmisille ei käy hyvin, se on ennustukseni, vaitettavasti. En myöskään ymmärrä, mitä hyvää noilla kovilla arvoilla voitetaan—.

  • tammikuu44 sanoo:

   Totta, noilla kovilla arvoilla ei voiteta mitään. Tai voittavathan ne, jotka havittelevat sitä jatkuvaa kasvua ja killinkejä muutenkin täpötäyteen kirstuunsa.

   Kuiskaajia eli hiljaa puhujia tarvitaan; hiljaa hyvä tulee, ajatellen aivan kaunis.

   Olemme mammonan palvojia ja aseiden kalistelijoita. Tarvitaan jo älypuhelimia, kun ihmisen oma äly on surkastunut. Älyttömimpiä ovat kyllä talouselämän gurut.

 2. mammamia sanoo:

  Jos haluat hyväksi härkätaistelijaksi, opettele ensiksi tuntemaan härkä. Luettuani pakinan tulee kokemuksen tuoma opetus mieleen.
  Matkalle lähtiessä jätetty viesti. Jos minut löydetään tienpenkalla tai pysäkillä kassiin paloiteltuna, sitä en ole tehnyt itse. Kaikkia muita matkustustapoja olen kokeillut ja pelännyt.

  • Suoraan sanoen en nyt yhtään ymmärrä mitä tarkoitat. Mitä kohteliaimmin pyydän sinua suomentamaan tuon ehkä hyvinkin syvämietteisen tekstisi. Maailmasta voi riemuita ihan rehellisestikin sanomalla rumankin sanan niin kuin se on kuten joku protestilaulaja aikoinaan lauloi. Ajatuskin siinä selkeytyy. – Hauskaa sunnuntaita!

   • mammamia sanoo:

    Leikki on lapsen työtä. Minulla sota-ajan lapsena todellista työtä. Härän opetus: Vahdin äidin lypsyrauhaa alle 10-kesäisenä metrinen halko kädessä. Härkäpura haastaa minut. Painaa pään alas puskeakseen. Kumautan härkää halolla päähän. Seuraava muistikuva on piikkilanka-aidan alla. Odotan härän sotkevan minut sorkillaan muhennokseksi. Vastuksen kohdatessa, taistelen tai pakenen.
    Oppikoulussa opettajana sotaraakki vapiseva mies: Mörssäri ampuu kaaren. Enkä tullut hullua hurskaammaksi, mitä piti laskea.
    Puhuvia kissoja, ammuvia lehmiä joululahjaksi, mummokaan ei tuntisi oloaan yksinäiseksi. Pehmeitä arvoja odotellessa sotalelut väärissä käsissä tuottavat pahaa jälkeä kohdistuen yhä nuorempiin ja naisiin. Hiljennyin norjalaisten suruun.
    Tässä tunnetilassa luin pakinan. Sorry, maalaisuuteni näissä kommenteissa.

   • Maalaisväkeä tässä ollaan kaikki! Hyvä että kerroit enemmän ajatuksistasi, jotka ovatkin varsin mainioita eli leikkikaluisksi sotaleluista ei ole, Ja väärissä käsissä ne ovat sotilaidenkin käsissä: ampuminen on rumaa ja tappavaa.Lehmän ammunta sen sijaan varsin romanttista!

 3. Zepa sanoo:

  Ilman kuvaa tää teksti olisi kyllä absurdin komiikan kukkanen.

  Okei, on se kuvankin kanssa :-D

  • tammikuu44 sanoo:

   Todellisuus on taas tarua ihmeellisempää! Ihan tosissaan lapset ovat luetellleet tappoaseiden hyviä puolia ja joskus havainneet eläimetkin melko metkoiksi.

   Kannattaa kyllä mainita se, että tuon kuvasarjan on kuvannut Janne Iltanen ja mielipiteet koonnut Sarita Blomqvist, joka on oivaltanut mainion idean: etsitäänpä suosituinta vehjettä ja verrataan sitä luontokappaleiden suosioon!

   Tosiasiaksi jää, että jytkyaseet kiinnostavat. Tyttöjä ehkä enemmän eläimet.

 4. isopeikko sanoo:

  Peikko luulee, että kaikelle on voittajansa, kuitenkin ja joka tapauksessa, aina.

  • tammikuu44 sanoo:

   Näinhän se on, ihanteet muuttuvat, maailma muuttuu. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä enemmän se vastustaa muutosta; ennen kaikki oli parempaa… Kuulin muuten sivusta, kun kaksi eläkeläismummua puheli Mynämen remontoiudusta kirkosta.
   – Alttari on ihan erilainen kuin ennen, on ruma tämä uusi…
   – Liian valkoista siellä on kanssa…
   – Penkitkin oli ennen tiheämmässä..

   Olivat pesseet ja puunanneet remonttimiehet koko vuoden, penkkirivejä oli harvennettu, että olisi mammojen mukavampi istua.

 5. Careliana sanoo:

  Minipossu Vilppua kun kyhnyttää korvan takaa, tulee todennäköisesti paljon paremmalle mielelle kuin singon kylmää metallipintaa hivellessään. Tai niinno, kuka mistäkin tykkää. Mutta ainakaan se sinko ei mylläisi sukkalaatikkoa eikä tonkisi mattoja rikki työpäiväsi aikana. Kaikelle on aikansa ja paikkansa, joskus myös kovalle kovaa vastaan.

  Minusta minipossut ovat kertakaikkiaan hellusia, mutta hädin tuskin edes erottaisin sellaista kertasinkoa panssarivaunusta, jos vierekkäin nököttäisivät. Ja minusta tämä oli huisin hyvä juttu. :)

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos Careliana kommentista: kyllä tosiaankin tulee hyvälle mielelle, kun kyhmyttää Vilppu-possua korvan takaa. Sinkoa on turha kynyttää ja jos kyhnyttääkin, niin ties kuinka siinä käy. Kissakin on mukavampi kyhmytettävä kuin tykki tai sinko tai panssarivaunu.

   Mutta eipä tosiaankaan sinko tai muu tykki myllää sukkalaatikossa, vaan ne hajottaa koko talon! Panssarivaunun erottaa kertasingosta siitä, että panssarivaunu on vähän niin kuin auto mutta kertasinkoa voi näppärästi kuljettaa mukanaan tappotantereella liikuttaessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s