Aikaa ei voi hukata loputtomasti (Joni Pyysalo ja muita novelleja)

Runoilija ja novellisti Joni Pyysalo Turun kirjamessuilla 2011.

Joni Pyysalo:  ja muita novelleja
WSOY 2011

Joni Pyysalo on turkulainen runoilija, kulttuuritoimittaja ja kriitikko. Kyseessä on siis hiukan outo lintu eli kriittinen runoilija? Uudenuutukaisen novellikokoelman nimi ei ainakaan ole ihan tavallista sarjatuotantoa: ja muita novelleja. Nimi viittaa  kirjailijaan itseensä, tärkeimpänä siis Joni Pyysalo. Melko tylsää kirjan kantta tuijottaessa alkaa pelätä, että novellit ovat samaa luokkaa.

Pyysalon novellit eivät toisiaankaan kulje vanhoja Boccaccio-Maupassant -latuja.  Ne eivät aukea helposti vaan tarvitaan pientä vääntöä kuten sillipurkin kannen avaamisessa. Vaaditaan  tiukkaa keskittymistä. Mutta etsivä löytää! Kokoelman luettuaan lukija yhtyy helposti kriitikkojen esittämään arvioon:  Pyysalossa meillä on uuden suomalaisen novellin  polunavaaja. Tai ainakin varteenotettava tekijä, näkijä ja kokija. Lyyrikkona hän tuntee sanojen voiman. Hän osaa tiivistää ja tehdä tekstiä, joka ajoittain muistuttaa runoa. Lukijaa viedään!

Pyysalon teemoja ovat ihmisten välinen yhteyden puute ja rakkaudettomuus, vieraantuminen, kuoleman läheisyys, teknologiahuuma. Samoin nykyajan vaivat kuten  narsismi, masennus, peliriippuvuus,  kulutusjuhla. Kirjailija ottaa tarkasteluun jonkin yksittäisen tilanteen, josta avautuu näköala koko nykyiseen elämän hullunmyllyyn. Pyysalo ei ole kuitenkaan raaka viisastelija vaan  paremminkin leikkivä ihminen, joka tuntee myötätuntoa ja osaa myös nauraa.

Novelleissa on usein minä-kertoja. Kirjailija  solmii näin intiimin suhteen lukijan kanssa. Pyysalo  samaistuu mainiosti naisen ajatusmaailmaan. Usein myös  päähenkilö on valintatilanteessa kuten elämänmuutosta hakeva mies kokoelman parhaisiin  kuuluvassa novellissa Oranssit mursut. Pyysalo ei pelkää. Hän panee itsensä täysillä likoon novellissa Pilkkijakkara: näin rehellistä ja teeskentelemätöntä  tekstiä kirjoittaa vain huipputekijä!  Novelli ravistelee lukijaa niin, että sydän kääntyy ympäri. Samalla  ihmettelee nuoren miehen rohkeutta pukeutua vanhan ihmisen nahkoihin, taitoa myötäelämiseen, uskoa  kiintymykseen, hiljaiseen rakkauteen.

Huumori on myös Pyysalon hallussa. Nykynovellisteja  epäilevä voikin aloittaa Pyysalon teksteihin tutustumisen viimeisestä novellista Taiteilijan omakuva huoruusvuosilta (huom. h-kirjain, ei n). Novellissa Pyysalo nauraa suoraan päin naamaa itselleen. Ja kaikille aloitteleville kirjailijoille, jotka luulevat olevansa sanataiteen kuolemattomia mestareita

Pyysalo ei jaarittele, hän heittelee kuvia runoilijan tavoin. Hän ei tuhlaa sanoja miljöön kuvauksen, tärkeintä on ihmisen mieli. Joskus kuitenkin mainitaan meri ja saaristo, omakotialue, mänty, lumi, nähdään jotain vanhaa  kuten potkukelkka ja hiekoittamattomat  tiet, siirtolohkare, sammal. Elämää siis on ja sitä olisi suojeltava. Kirjallisuus ei ole elämää, se antaa vain mahdollisuuden tajuta. Miljööksi Pyysalolle riittää ihmisen pää, sen ajatteleva sisäpuoli.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirjat, mynämäki, novellit, runoilijat, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Aikaa ei voi hukata loputtomasti (Joni Pyysalo ja muita novelleja)

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Ajat taitavat olla muuttumassa, kun kriittisiä runoilijoita sallitaan. Aiemmilta vuosilta muistan, ettei kriittisyyttä hyväksytty. Ketään ei saanut arvostella, mieluummin ylistää.:D

    • tammikuu44 sanoo:

      Vähän samaa se tuntuu olevan vielä nykyäänkin. Kriitikot kirjoittelevat toislleen ja haukkuvat esikoisrunoilijan. Jotenkin vaikea yhdistelmä tuo kriitokko ja runoilija.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s