Kirkko voisi tarjota asunnottomille aamupalan ehtoollisen sijaan

- Etsimme itsetuhoisesti onnea materiasta, vaikka hyvä elämä vaatii ainoastaan ruokaa, vettä, lämpöä, turvaa, terveitä ihmissuhteita ja mahdollisuuden toteuttaa itseään, vakuutti Juha Tuominen asunottomien päivänä Turun torilla viime maanantaina.

Kun kuljin maanantai-iltana  kahdeksan maissa Turussa torin poikki, ajattelin kotia, sen valoja, kahvin tuoksua. Ihmiset kiiruhtivat busseihin. Kotikulta kutsuu kaikkia! Lämpötila oli laskenut, ei onneksi sentään vielä pakkasen puolelle. Oma koti kullan kallis!

 Mitä ihmeen telttoja tuolla? Nuoria ihmisiä, kahvia pahvimukeista, jotain julisteita.
– Tänään on  asunnottomien päivä ja ensi yö on asunnottomien yö. Kuka tahansa voi kokeilla, miltä tuntuu yöpyä tässä teltassa tämmöisenä yönä, sanoo Juha Tuominen, yksi tämän torikokouksen puuhamiehistä.

–  Jos päättäjämme ajaisivat poikkeuksetta koko kansan etua, maailma ei olisi tässä tilassa. Silloin meilläkään ei  olisi tarvetta vaatia muutosta täällä Turun Kauppatorilla. Jonkun on muututtava –  yhteiskunnan on muututtava – meidän on muututtava.

En voi muuta kuin ihailla: Tämmöisiä ihmisiä tarvitsemme. Tarvitsemme uskallusta. Muutos rakentuu pienistä teoista. Vähitellen yhä useampi ihminen alkaa vaatia muutosta. Jokaiselle ihmisolennolle kuuluu katto pään päälle. Jokaiselle on oltava koti. Jokaisen on voitava kokea mielihyvää ja rakkautta.

–  Olemme torilla kodittomien puolesta, nälkäisten puolesta, yksinäisten vanhusten puolesta – ja myös stressaantuneiden johtajien puolesta.

– Emme voi jatkaa nykyisellä itsekkäällä tavalla, sanoo Juha Tuominen kavereineen. Nuoret ovat uskontotieteen opiskelijoita. Näissä kodittomien tapahtumissa ympäri maata ovat olleet mukana  monet  kirkot. Järjestelyissä Turussa olivat mukana myös   Operaatio ruokakassi -järjestö, Varsinais-Suomen Sininauha ja Turun A-klinikka.  Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen  haluaisikin, että kirkkojen ovet pidettäisiin aina  auki asunnottomille. Kuin malliksi viime  maanantai-iltana Mikaelinkirkko muuttui kaikille avoimeksi yömajaksi. Siskonpedit pedattiin alttarin eteen. Aamupalakin tarjottiin.

Suomessa asunnottomien määrä kasvaa, kohta se on 8000 yksinäistä. Perheitä ilman asuntoa on 350.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, kirkko, mynämäki, nuoret, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kirkko voisi tarjota asunnottomille aamupalan ehtoollisen sijaan

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Ainakin Tohmajärvellä evl-seurakunta tarjoaa aamupalan työttömille heidän ruokalassaan. Sama käytäntö voi olla monessa muussakin evl-seurakunnassa.:))

  Seurakunnat jakavat myös Eu:n ilmaisia ruokakasseja vähävaraisille ja työttömille ihmisille. Kirkon diakoniatyö kerää varoja, ja antaa avustuksia myös hätää kärsiville ja varattomille ihmisille.

 2. tammikuu44 sanoo:

  Kun nyt vielä järjestäisivät seurakunnat asunnottomille asuntoja! Nuo ruokakassiit ja aamupalat työttömille ovat tietenkin myös hyvää työtä. Ihailen erityisesti Mikaelin seurakunnan kirkkoherraa, joka uskaltaa aukaista kirkkonsa ovet yöpymispaikkaa tarvitseville!

 3. Hirlii sanoo:

  Kyllä kirkot, tai kirkko, hyvää työtä tekee. Telkkarissa Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnajohtaja kertoi, että asunnottomissa on tänä päivänä paljon nuoria ihmisiä, ja että asunnottomuus on niin kova paikka että siinä luisuu herkästi päihteidenkäyttöön ja muuhun.Työttömyys lisää tietenkin asunnottomuutta ja toisinpäin: on aika vaikea hakea töitä ellei ole asuntoa. Ei meidän maassa pitäisi olla enää yhtään asunnotonta, ei pitäisi.

  ***
  Tämä hieman toisesta asiasta. Luin lehdestä, että vanhus oli heitetty junasta kun hänellä ei ollut älypuhelinta. Lue juttu tästä:
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/kannykka-liian-vanha-lipulle—vr-heitti-73-vuotiaan-junasta-kaikkia-ei-voi-miellyttaa/art-1288421678015.html

  Kun olet niin mahdottoman hyvä pakinoiden tekijä, niin saisitkos tuosta oikein mehevän pakinan.Maailma on kyllä ihan älytön, hullu siis.

  • tammikuu44 sanoo:

   Pakko tässä on meikäläisenkin myöntää, että kirkko tekee hyvää työtä ihan sellaisessa konkreettisessa ihmisten avustamisessa.

   Taisin muuten sotkea sen torilla olevan asunnottomien jutun tuohon kirkon asunnottomien juttuun?? Siellä torilla on ilmeisesti joku telttaleiri ja kannanotto asunottomuuten menossa vieläkin, jos ei ole jo saatu pois purettua. Jotain uutisentynkää oli aamun TS:ssakin. Täytyypä luke aparemmin ja uudelleen. Ja nämä uskontotieteilijät, jotka tapasin tuntuivat olevan tosissaan köyhien ja asunnottomien asialla!!

   Tuo antamasi vinkki on mainio. Jos tuosta ei pakinaa synny niin ei mistään!!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s