Kieltolaki kullan kallis

(Pakinaperjantain 30.12. haasteena  Tätä hain, mitä sain?)

Viina on viisasten juoma. Siksi se ei sovikaan suomalaisille. Suomalainen alkaa humalapäissään  rähistä ja haistatella, joku joutuu siltojen alle ja lapset otetaan huostaan ja vaimo tapetaan kirveellä. Tämän sain tietooni aikoinaan jo alakoulussa ottaessani osaa pakollisiin raittiuskilpakirjoituksiin.

Tutustuin  Raittiuden ystävien mainostamaan Turmiolan Tommiin. Kyyneleet valuivat silmistäni, kun Tommi joutui vankilaan ja  äiti lapsineen mieron tielle. Kirjoitin surkean tarinan naapurin sedästä, joka viikonloppuisin oli juovuksissa  ja ajoi taksilla kotiin myöhään yöllä. Joskus oksensi pihaan ja lauloin Porilaisten marssia.

Sain palkinnoksi Yritä uhanlakin -nimisen vihkosen. Olin iloinen: raittiutta kannattaa puolustaa!

Historian kirjasta luin muutaman vuoden kuluttua, että Suomeen säädettiin kieltolaki vuonna 1919. Kauhukseni luin myös, että se kumottiin 1932. Ilmankos naapurin setä oli  juovuksissa viikonloppuisin. Kerran näin humalaisen joulupukinkin, joka  oli se naapurin setä jouluaamuna kiirehtimässä hussiin..

Vastustin viinanjuontia opiskeluaikanakin. Tein tutkielman viinankäytön lisääntymisestä kieltolain aikana. Miten se saattoi olla mahdollista? Asia selvisi, kun naapurin setä 80-vuotisjuhlissaan alkoi juovuksissa kertoa kieltolain ajoista. Silloin kuulemma vasta hauskaa oli, kun viinaa sain joka paikasta ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Viinakauppojen ilmestyessä piti olla viinakortti ja Alkon myymälät olivat kaikki kaupungeissa.

Pitäisikö minun olla siis kieltolain puolelle vai sitä vastaa? Kas siinä pulma nuorelle opiskelijalle. Viinan vihollisen olisi kai viisasta sentään tuntea  vihollisensa, laskeskelin… Vihdoin tutkimus valmistui.

Nyt sitten tiedän, että viina on viisasten juoma

Hyvää Uutta vuotta rakettien kera viisaat kansalaiset!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Kieltolaki kullan kallis

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Tuon kirjasen sain minäkin 1950-luvulla raittiuskilpakirjoituksista, mutta valitettavasti on jo kauan sitten kadonnut. Olet pitänyt kirjastasi hyvää huolta, ja se on yhä tallessa.

  Toivotan sinulle, blogiystäväni Tuula, oikein Hyvää ja Antoisaa Vuotta 2012.<3

  • Tämä kirjanen on ensimmäinen, joka on tehnyt valtavan vaikutuksen minuun. Siksipä olen sitä niin huolella säilyttänyt.

   Oikein hyvää Uutta Vuotta sinulle ja niille hurmaaville tyttösille!

 2. Ulkomailta sanoo:

  Jos olette kiinnostuneita kieltolaki ajoista,niin Googlesta löytyy niiltä ajoilta salainen lista(ei nyt salainen)jossa on Mynämäen ym.kuntien salaiset ilmiantajat monia tuttuja nimiä siellä on.Eikä kaikki minusta olleet tunnettuja ainakaan raittiudesta.

  • Heh. tämäpä vasta mielenkiintoista. Pitääpä vilkaista. Vaikka toisaalta samanlaisia lisitoja varmasti löytyy muualtakin. Ja entäpä ne, jotka ovat pirtunmyynnillä rikastuneet – tuttuja nimiä löytyy varmasti!

   • Ulkomailta sanoo:

    Kai kuulit puhuttavan ”pirtukartanoista”.pirtulla rikastuneet ostivat kun omistajat menivät vararikkoon.Monet menivät konkkaan 30-luvulla, mutta monilla oli myös rahaa.

   • Tuo kieltolaki oli toisiaan täydellisen epäonnistunut. Ja mikä pahinta se oli omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta muihinkin lakeihin. Rikollisten ihailuakin varmasti oli joukossa. Ilmiantajilla varmasti pontimena oli enemmäkin kateus kuin rikollisuuden poistaminen.

    Ja jotain kertoo sekin, että naiset yleensä olivat äänestettäessä lain poistamisesta todellakin sen kannalla, että kieltolaki pois ja sassiin.. Äijäthän olivat jatkuvasti kännissä, kun saivat ostaa halpaa pirtua vaikka mistä.

 3. susupetal sanoo:

  Huh, minäkin muistan saaneeni raittiuskirjoituskilpailussa kolmanne palkinnon runoissa.

  No, sen jälkeen en ole viinaa vastustanut aktiivisesti.

  • Ei sinulla satu olemaan tallessa sitä viinanvastustamisrunoa? Vai oliko aihe vapaa? Hyvä suoritus kuitenkin ja sekin on hyvä, ettei viinan vastustaminen noussut mahdotttomasti päähän. Vastustetaan vaikka ydinvoimaa sen sijaan!

   Hyvää Uutta Vuotta!

 4. Zepa sanoo:

  Hyvää tulevaa vuotta!

  Mäkin kävin voittamassa noita raittiuskilpakirjoituksia jokusen kerran. Opiskeluaikana tosin en enää ollenkaan vastustanut alkoholia. Nyt wanhana taas ei kehtaa juoda kun krapulat kestää parikin päivää :-( Tai hyvä jos kahdella päivällä selviää. Pöh.

 5. raimomustonen sanoo:

  Sovitaan, juodaan kaikki viinat huommenna,.näin maanantaina ei ole viinaa.Huumaavat aineet/aiheet vie ihmistä monissa asioissa.

  Hyvää Uutta Vuotta Alavudelta

  • Hyvä idea! Mutta talossa ei ole viinan tippaa.Mutta ei ole maanantainakaan siis. Vaarallisia ovat myös huumaavat aatteet ja uskomuksetja uskonnot. Rakkauskin huumaa ja tulee tehtyä sitä sun tätä. Elämä ittsessään ilman lisäaineita huumaa, jopa vanhoja.

   Hyväää ja hurmaavan huumaavaa uutta vuotta sinne Alaudelle!

   • Ulkomailta sanoo:

    Olet oikeassa Hymyilevä.Rakkauden huuma se se vasta vaarallista on,mutta niin ihanaa.Ei ilman sitä ole mitään

   • Joo. lapsikin oppii kun kerran polttaa sormensa, mutta ihminen ei koskaan! Siis huumaavaa, huumaavaa uutta vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s