Alkuunpanijat (Pakinaperjantai 3.2.)

Tunnettu ja pelätty taidekriitikko Esa-Matti Luhtikangas- Sirviö oli istunut koko aamun tietokoneensa ääressä katsellen vanhanaikaista lumisadetta. Alkuun pääsemien oli jopa hänelle joskus hankalaa. Sitten hän laski luottavaisesti sormensa tietokoneen näppäimille ja kirjoitti alkulauseen:

“Aistin olemisen henkisen aromin sekatekniikalla toteutettuna kuin viirukankaalle roiskaistuna, mystinen elämän erotiikka, jossa tila-aika on toteutettu värähdyksin päällekkäisillä japaninpapereilla sähkötyövälinein, vangittu suureen kokoon lähellä pintaa olevaa vähäeleistä liikettä, tavoitettu  kontrapunktiset ominaisuudet,  parasta ennen olevaa taidetta keskellä autonromuja ja kuolleita lampaita, Piero Manzonin ulostetta formaldehydiliuoksessa viininlehtikääryleiden aksiooma,  juomana Captain Morgan seurana Guggenheim- museollinen nääntyviä sieluja, Marsin kuut Fobos ja Deimos,  van Goghin auringonkukat ja originaalit Marilyn Monreon tuoksuvat alushousut, kannibalisoitu mielikuvaksi siitä mitä näet hullukaalia syövä taiteilija/K-kaupan Väiski, joka teet lehmänkauppoja, myyt  antitaidetta, kulutushyödykkeen auran representaation,  simulakrumi, tarpeetonta mielikuvakuluttamista, kieli on tiedostamattomalla tasolla yhteinen.”

Vetäessään taas henkeä Esa-Matti mietiskeli lukijakuntansa koostumusta. Varmuudeksi hän päätti kirjoittaa  muutaman alaviitteen. “Pankaapa siitä nyt ajatuksenne alkuun” , hän naurahti sarkastisesti ja kirjoitti:

—————————————
Piero Manzoni (1933-63) edusti käsitetaidetta, jossa  itse “taide” haluttiin mitätöidä, purkitti esim. omaa ulostettaan ja myi sitä nimilapulla, jossa luki 100-prosenttisen  puhdasta taiteilijan paskaa.

 Aksiooma,  filosofiassa perusoletus, jonka paikkansapitävyys on ilmeinen. Joidenkin mielestä tällaisia aksiomeja ei ole olemassa.

Capetain Morgan, eräs rommimerkki.

Kontrapunkti, kahden tai useamman melodian hallittu yhdistäminen samanaikaiseksi.

Marilyn Monroe (1926-62) filmitähti, joka luokiteltiin ulkonäkönsä perusteella “tyhmäksi blondiksi”. Kuoli barbituraattien yliannostukseen (kloorihydraatti 8 mg ja pentobarbitaali 4,5 mg/ml, John F. Kennedy Robert Kennedy, mafia)..

Representaatio, mielikuva, mielen sisältö (psykologiassa), edustus, kuvaus, esitys.

Simulakrumi,  esim. median kautta luotu illuusio. Postmodernistisesta taiteesta puhuttaessa simulakrumissa ollaan silloin kun representaation ja todellisuuden – merkkien ja niiden todellisessa maailmassa olevien referenttien – välinen ero katoaa.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, kritiikki, muoti, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Alkuunpanijat (Pakinaperjantai 3.2.)

 1. maria sanoo:

  Aistin vähän aikaa sitten olemisen sietämätöntä raskautta ikävässä kontekstissa. Olin tulossa kuljettajani kanssa kaupungilta, ja hänellä oli vatsa kuralla. Myös minulla oli kontrapunktit pinnan alla vellomassa hiljaista soutuaan.
  – Kumpi vessa, kysyin kuljettajaltani.
  Hän vastasi: -Alakerran vessa, jos ehdin.
  Kuljettajani kirosi raskaasti punaisia valoja, noita elämän pirullisia signaaleja rajallisuudestamme.
  Mietin: Jumalauta, nyt tulee kiire…
  Mutta ehdin kuin ehdinkin yläkerran vessaan. Pipo päässä ja talvipalttoo päällä sain laskettua kontrapunktini vapauteen.
  Mikä tämän dualistisen problematiikan sitten aiheutti, eli etsiskelkäämme syy-seuraus -suhdetta.
  Vastaus on: Erään baarin helvetin huono kahvi!

  • tammikuu44 sanoo:

   Se oli sitten tipalla kun entisellä likalla! Tommosta se on taiteilijaelämä. Et hoksannut säilyttää alushousujasi seuraavaa teostasi varten? Kyllä niihin kuitenkin tipahti eläviä aineosasia?

   Juomisessakin pitäisi taidepiireissä säilyttää kohtuus. Huono kahvi ei käy kuin huonon konjakin kanssa.Kahden vessan omistus on kyllä asiallisempaa kuin kahden auton, luin opetuksen kirjoittamastasi informaatiosta.

   Meille tuli uusi presidenttikin, tuli tässä mieleeni sekin tapahtuma kommenttiasi lukiessani.

 2. Ulkomailta sanoo:

  Harvoin kunnon kahvia Baareissa saa,olen usein ajatellut eikö ”keittäjät”itse huomaa
  mitä kannussa on, täti-vainaani bruukkas sanoa”tuoksuu kahville, näyttää teelle ja maistuu tiskiveelle”.Kansa valitsi pressan ”pulinat pois” sanois Virolaisen Jussi.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Olipa varsin taiteellinen postaus, mutta hyvä kun panit nuo suomenkieleiset ’ohjeet’ mukaan;DD

 4. Deme sanoo:

  Taidatkos sen tuon selvemmin sanoa. Tuli suorastaan pakottava tarve nauttia hullukaalimehut yhdessä kapteeni Morganin, Marstion kaksospoikien, Marilynin ja Väiskin kanssa suljetussa Berliinin kukkelikahviossa. Mutta Vincenttiä ja Pieroa emme mukaan huoli, joku raja sentään.

  • Niin sitäpitää. Kyllä yhdessä löydämme hulluuden rajat, vaikka päässä ei viipotakaan aina samalla lailla kuin tekotaiteellisillä silkkisieluilla. Iloista mieltä sinulle ja pojille ynnä Marilynin alushousuielle.

 5. maria sanoo:

  Kyllä ei säästetty alushousuja, vaikka hyvin olisi voinut. Saunan oven pielessä oli pari päivää mytyssä miesten alushousut, pesua odottamassa. Ei olisi kannattanut laittaa pesukoneeseen, nyt meni nekin guggenheimit hukkaan. Miksei ihminen opi virheistään?

 6. Aili Nupponen sanoo:

  Van oispa tännään hauskoo nähä herra piäminiter Kattaisen alushousut, miltä ne tarkkaan kahottuna näyttää;DD

  On semmonen tunne, jotta herra piäministerillä on paha ruikultauti; hyvä jos ei tule molemmista päistä sitä sammoo lajjii;O

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s