Aku Louhimies tekee rajua elokuvaa tunteella

Aku Louhimies on saavuttanut kansainvälistä mainetta elokuvillaan. Uusin elokuva on parhaillaan teattereissa pyörivä Vuosaari.

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies käväisi äskettäin Turussa. Mies piti luennon, joka lähinnä oli tarkoitettu Turun yliopistossa luovaa kirjoittamista opiskeleville. Ja sata kertaa miehen luento kyllä päihitti mennen tullen kaikenlaiset Moodle-kurssit,  varsinkin kun on kyse niin ihmisläheisestä asiasta kuin elokuva. Siitäkin miehelle antaa pisteet, että nyt tuli tavattua ensimmäinen luennoitsija, joka sai audiovisuaaliset laitteen toimimaan käden käänteessä. Elokuvamies teki luennostaankin viihdyttävän elokuvan.

Louhimiehen täytyy siis olla varsinainen  alan mies. Ja onhan hän: maalaisihminenkin tunnistaa hänet ainakin televisiossa esitetyn Käsky-elokuvan tekijäksi, tietää että parastaikaa pyörii elokuvateattereissa uudenuutukainen Vuosaari.  Muita elokuvia ovat Levottomat, Paha maa, Riisuttu mies, Valkoinen kaupunki ja Kuutamolla. Itse asiassa varsinainen peto elokuvamiehenä: on yleisön suosiossa eikä kriitikotkaan ole paljon moittineet, on nimetty vuoden elokuvaohjaajaksi  vuonna 2004.

Aku Louhimies on ehkä tämän hetken kansainvälisin suomalainen elokuvatekijä. Louhimiehen  elokuvat ovat yleensä menestyksiä,  ainakin kotimaassa. Hän on nuoren polven ohjaaja ja elokuvat kertovat yleensä nykyajan rankasta elämästä kuten tämä viimeisinkin, useasta rakkaustarinasta koostuva  Vuosaari.

– Olen näin vanhemmiten tullut romanttisemmaksi, mitä olin nuorempana, Louhimies sanoo.
Elokuvan tekemiseen hän suhtautuu maltillisesti eikä korosta oman ohjaajanroolinsa tärkeyttä. Hän välttää puhumasta elokuvataiteesta, puhuu mieluummin hyvästä tarinasta, sanoo kuitenkin, että elokuvan tekeminen on kulttuuritoimintaa enemmän kuin bisnestä, saadaanhan siihen rahoitusta veikkausvaroista.
– Kuka tahansa voi tehdä käsikirjoituksen. Elokuva muotoutuu sitten tehdessä, käsikirjoitus on vain ennakkosuunnitelma.
Tärkeää Louhimiehelle on hyvä yhteishenki ja samanhenkisyys. Vuosaarta kuvattaessa Nina Revon ja Mikko Koukin panos on ollut tärkeä.
Ei elokuvaa tehdessä mieti miellyttääkö tämä nyt katsojia vai ei. Tärkeintä on, että tekee vaan,  tunteet ovat tärkeitä samoin itse tarina, sanoo Suomen tämän hetken menestyksekkäin elokuvantekijä, joka nimeää puolalaisen Krzyszlof Kieslowskin esikuvakseen.

Mikko Kouki ja Aku Louhimies.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): elokuva, ihmissuhteet, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s