Hyvä lukupiiri on viihdettä, asiaa, erilaisuuden hyväksymistä ja terapiaakin

Mynämäen kirjaston lukupiirin vetäjä Pirkko Sipilä vahvistaa itseään kahvilla ja voileivällä ennen tunnin alkua. Terhi Linjos miettii hakisiko toisenkin piparkakun.

*

Hyvä lukupiiri on varsinaisen ilon ja virkistymisen  lähde. Siellä uskaltaa sanoa ja olla erimieltä, siellä oppii käsittelemään lukemaansa ja näkemään asioita uudesta vinkkelistä, siellä oppii tarttumaan kirjaan himokkaasti. Kirja on kirjoitettu meitä lukijoita varten, ammattikriitikot pysyköön lestissään!

Jotain tämmöistä vaistoaa heti Mynämäen kirjaston kymmenjäsenisessä lukupiirissä. Suuta ei pidetä supussa eikä piirin vetäjän  Pirkko Sipilän tarvitse kuin vihjaista jotakin näkökulmaa, niin näkökulmia ja mielipiteitä riittää. Ovelasti vetäjä kuitenkin varaa aina istunnon alussa puheenvuoron itselleen kertoen luetusta kirjasta ja ennen kaikkea kirjailijasta. Silloin tällöin hän jopa  toppuuttelee, jos piiriläiset innostuvat selvästi sivupoluille.

– Tämän lukupiirin menestys on siinä, että mukana on ihmisiä,  jotka lukevat paljon tai ainakin kohtalaisesti, eikä kukaan halua olla mikään asiantuntija. Ujo voi  aluksi vain kuunnella. Kyllä tässä lämpenee. Kukaan ei pysty lukemaan kuin pienen osan vaikka vuoden aikana kirjoitetuista kirjoista, ja vanhojakin sentään on melkoiset hyllykilometrit,  Pirkko Sipilä luonnehtii lukupiirinsä luonnetta.

–  Kirjojen valinta on joskus vaikeaa, mutta olen pyrkinyt erilaisiin teemoihin kuten ranskalainen nykykirjallisuus, naiskirjailijat, aivan äsken oli esillä  Suomen 30-luvusta kertova kirjallisuus.
– Kovin laajaa valikoimaa kustakin teemasta ei tietenkään voi ottaa käsiteltäväksi. Ja piiriläisten ehdotukset ovat aina tervetulleita.
– Tärkeää on lukuinnostuksen säilyttäminen. Ja monet ovat todenneet piirin hyväksi tavaksi avartaa näkemystään niin kirjoista kuin maailmasta kuuntelemalla muiden lukukokemuksia. Lukupiirit tuntuvat olevan nykyään suosiossa. Tämä on myös terapiaa!

Viime keskiviikkona Joel Haahtelan romaani Elena sai  piirin naisilta ruusujen lisäksi pöllytystä, sillä  ranskalaistyylinen estetiikka ja impressionistinen ote ei kaikkiin purrut. Toisaalta löydettiin kirjasta lukuja, jotka muistuttivat selvästi proosarunoa.
Lopputulokseksi tuli ainakin se, että todettiin kirja mainioksi esimerkiksi kirjasta, jolla hyvin voi taistella ylenpalttista sosiaalisen median pakkovaltaa vastaan;  Elenaa on luettava rauhassa, sen lukuihin on jopa palattava, joskus on hiukan mietittävä. Kirjan voi panna vaikka tyynynsä alle ja nukahtaa hiukan haikeana.

Lukupiirin lämpöä, kosketusta eläviin ihmisiin ja eläviin kirjoihin ei yksikään sähköinen viestin voita, ei voita netti eikä edes iPodi.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmissuhteet, kirjallisuus, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hyvä lukupiiri on viihdettä, asiaa, erilaisuuden hyväksymistä ja terapiaakin

  1. Aili Nupponen sanoo:

    Näin varmasti on;DD

    Meidän lukupiiri toimii 25 kilometrin päässä, en ole jaksanut siellä asti juosta elikkä autoilla. MInulla netti on mennyt veriin, istun niin paljon näyttöpäätteen ääressä…

    • Kyllä on vähän pitkä matka lukupiiriin eli siis kirjastoonkin on semmoinen matka! Huh-heijaa. Mutta kyllä tämä netti nyt ainakin viihdekirjallisuudesta käy, tämmöiselle eläkeläiselle ainakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s