Jalkakirja (Pakinaperjantai 23.3.2012)

Jalkakirja käytössä: nyt kestää isommankin rytäkän keikkumatta.

*

Sanoja syntyy kuin sieniä sateella. Mikäs se hauskempaa.  Parempi on puhua elävää kieltä kuin muinaissuomea. Uudissanasuomea on kiva puhua:

– Että kääk sitten vaan !
– Mennään johonki pop up -.ravintolaan, hei!
– Kääk!
– Kato puuma!
– Käääääk!

Joku älypää on nyt perjantain kunniaksi keksinyt sellaisen sanan kuin jalkakirja. Kääk! Jos on velkakirja ja verokirja niin jalkakirjan tarkoitus kyllä selviää pieniä vertailuja tekemällä ja tutkimalla jalkaa.

Jalka  on melko tärkeä ruumiinosa, jota ilma eläminen on hankalaa. Jalkapuolta keljuttaa taatusti yksijalkaisuus. Varsinkin jos kiireissään  nousee ravintolan pöydästä saattaa kaatua ja tarjoilu loppuu siihen paikaan, koska  tarjoilija  luulee  kaatunutta humalaiseksi. Selitä siinä sitten mahallasi maassa kaikkien kuullen syitä  ja todistele yksijalkaisuuttasi.

Jalkavaimot ovat suosittuja joissain kulttuureissa. Kotimaassamme monikulttuurisuutta arvostavat suosivat myöskin jalkavaimoja. Luontoa suosivilla vihreillä on jo pitkään ollut jalkapatikka luonnollinen vaihtoehto autolle: ei saastuta eikä parkkipaikkaa tarvitse  etsiä ja pysäköintisakot minimoituvat.  Jalkapallo on peliväline ja peli, jossa juostaan pallon perässä pelitovereita tönien. Mutta jalkapuu  tuntuu vanhentuneelta tavalta rangaista pikkurikollisia, urheilijatkin pannaan rangaistukseksi oikein  rangaistusaitioon.

Pukeutumiseenkin jalka vaikuttaa. Ainoastaan jalkapuoli tulee toimeen yhdellä kengällä. Jalkarätti on ihmetys nykynuorelle, samoin jalka-aitta tai jalkahirsi. Mutta eipä tiedä älypääkään   mikä on   jalkalapsi. Nyt päästään asian ytimeen eli sanojen johtamiseen. Jos kerran jalkalapsi tarkoittaa aviotonta, siis ns. luvatonta lasta, niin tuo jonkun älypään keksimä jalkakirja selviä tuossa tuokiossa:

Jalkakirja on kiinalaisen runoilijan kirjoittama runokirja, jonka runoista yksi arvostelee
lievästi  Kiinan ihmisoikeusloukkauksia. Tiedossa on vähintään 15 vuotta vankeutta.

Pohjois-Koreassa käytetään vastaavasta runokirjasta  sanaa pääkirja. Sana viittaa ruumiinosaan, joka joudutaan runoilijalta poistamaan.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirjat, Mediamaailma, mynämäki, runoilijat, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Jalkakirja (Pakinaperjantai 23.3.2012)

 1. Elina sanoo:

  ”Jalkakirja on kiinalaisen runoilijan kirjoittama runokirja, jonka runoista yksi arvostelee
  lievästi Kiinan ihmisoikeusloukkauksia. Tiedossa on vähintään 15 vuotta vankeutta.

  Pohjois-Koreassa käytetään vastaavasta runokirjasta sanaa pääkirja. Sana viittaa ruumiinosaan, joka joudutaan runoilijalta poistamaan.”

  Aivan loistavia huomioita!:D Näin kun asiaa oikein funtsimaan rupeaa, on älyttömän mahtavaa saada täällä sanoa kääk ihan vapaasti vaikka Kiinan ihmisoikeustilanteesta.;)

  • Niinpä: ihmisoikeudet ja sananvapaus, niistä on pidettävä kiinni – ja uskallettava olla eri mieltä eikä saa mennä lapaset suorina virran mukana. Ihmisen mieltä ja omaa ajattelua ei saa nitistää. Nuorissa on se hyvä puoli, että heillä on vielä rohkeutta olla oman tiensä kulkijoita. Aikuiset ovat niin mahdottoman kovin riippuvaisia ns. yleisestä mielipiteest, hyvistä tavoista ja siitä mitä naapuritkin nyt snaovat. En tässä tarkoita ryhtymistä miksikään terroristiksi vaan oman itsensä kasvattamista, koska kasvaahan ihminen aina voi, eikä silloin heti pidä niellä kaikkea purematta. Rajoja on osattava rikkoa, mutta samalla muistettava, että paljon hyvääkin toki on olemassa,”

 2. Deme sanoo:

  Kääk. Käääääk. Käkäkäkääk. Tämä oli hauska.

  Olen pitkään yrittänyt kerätä rohkeutta ja mennä sisään yhteen ihan kaupan näköiseen paikkaan jonka oven päällä lukee isolla Outlet. En ole kuitenkaan uskaltanut, varmaan ne siellä katsoisivat säälivästi pappaa joka tulee yrittämään ostamista outletista. Kai uusi sanakirja kertoisi tuonkin mystisen outletin merkityksen.

  • Kääk, mitähän pakoputkea, ulostuloa, markkinoita se tarkoittaa kääk! Parasta on aukaista ovi ja kysyä. Onkohan se jonkun firman nimi? Nehän nyt haluavat aina ylen fiinin ulkomaalaisen nimen. Siinä mennään kyllä hakoteille – hyvä suomalainen Kääk sopisi tuon outletinkin tilalle vallan hyvin.

 3. Savu sanoo:

  Sopivan ohut jalkakirja. Käsikirja oli liian paksu, samain Isokirja tai ehkä päiväkirja.
  Pidän taristasi, koska se on opiksi otettava.

 4. Kaikesta voi aina oppia ja avartaa näkemystään: jalkairja voi hyvinkin ottaa kesken lukemisen jalat alleen, käsikirja on vaarallinen, koska se käy käsiaseesta eli sen voi heittää pommin lailla eri mieltä olevan niskaan, Isokrija on liian iso ja päiväkirja ei siedä päivänvaloa.

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Siis tuollaisia JALKAKIRJOJAKIN on;/?

  Yksi käyttötapa kirjoille, mutta kirjallisuudeksi en näitä sanoisi;?+\

  • Jalkakirjat kuuluvatkin niksikirjallisuuteen, ei kaunokirjallisuuteen. Usein ihmisillä on hyllymetreittäin kaunokirjallisuutta, mutta silti eivät hoksaa kuinka mainiosti kaunokirjallisuus muuttuu jalkakirjallisuudeksi: joku ranskalainen viihderomaani ei juuri muuhun kelpaakaan. Ranskaliset kirjoittavatkin paksuja viihderomaaneja, koska heidän massiiviset sänkynsä tarvtsevat massiiviset tukijalat.

 6. Marjattah sanoo:

  Nautittava pakina sanan ja sarkasmin taitajalta! — Kommenttisi pisteenä I:n päälle :”Jalkakirjat kuuluvatkin niksikirjallisuuteen, ei kaunokirjallisuuteen”.
  Nimimerkki: Taidetta yritin mutta tiedettä syntyi ;)

  • Toden totta: niksikirjallisuus onkin jäänyt meko vähälle huomioille, vaikka hyvästä niksistä on paljon enenmmä apua hätätilanteesta kuin esimerkiksi Tolstoin Sodasta ja rauhasta. Mutta apuakin kyllä joissain tilanteissa on Tosltoin puksistakin. Jos pitää esimerkiksi saada vehnäjauhopussi ylimmältä hyllyltä, jonne sen ajattelematon aviomies on laittanut, Toslton sodasta ja rauhasta on paljonkin apua.

 7. Lastu sanoo:

  Olen kadottanut Vanhan kirjasuomen lukemistoni – kuinka hauskaa löytää se täältä: toimittaa hienosti jalkakirjan tehtävää. Ei enää keikuta.

  • Todella kävää, että olet kadottanut Vanhan kirjasuomen lukemistosi! Toviottavavsi sänkysin ei pahasti ala keikkua, kun sinä jjatkuvasti mylläät ja peuhailet, sillä milläpä saisit sen taas tasapainoon? Voit kokeilla jotain runokirjaa, mutta ei ole Vanhan kirjasuomen voittanutta. Varsinkin nykyrunokirjat vain pahentavat keikkumista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s