Sydän ei saa hapantua, sanoo Pirkko Lahti

– Kiikkustuolit taas kunniaan, siinä sydän saa sydänhierontaa. Ja sitkeästi eteenpäin, ei tää elämä hassumpaa oo, sanoo Pirkko Lahti. Mynämäkeläiset sydänyhdistyksen jäsenet kuuntelkevat korvat höröllä.

*

Kyllä elävä ihminen on sentään aivan toista luokkaa kuin mikään  tietokone tai edes iPodi.  Pelkkä suuvärkki ja muutama paperilappu riittää ihmiselle, jolla on jotain todellista sanottavaa ja elämänkokemusta. Sanojen on tultava sydämestä.
Tämmöinen sydämellinen viestijä on Pirkko Lahti, tunnettu psykologi,   Suomen Mielenterveyseruran pitkäaikainen toiminnanjohtaja, nainen joka tietää, mitä on  ihmisen hätä. Hän on ollut auttamassa myös  suurissa kriiseissä ja  onnettomuuksissa, jotka tulevat kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Kun Pirkko Lahti vieraili äskettäin Mynämäessä paikallisen Sydänyhdistyksen kokouksessa, hän aloitti esityksensä:
– Sydänkin voin hapantua. Murehtimalla sydän happanee.

Pirkko Lahti antoi kuulijoille varsin yksinkertaisia mutta tehokkaita vinkkejä, joilla hapantumista voi estää;
– Jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen elämään eli jokaisen ihmisen taloudellisen tilan pitäisi olla ainakin kohtalainen. Tähän valitettavasti ei voi itse aina vaikuttaa. Köyhyys ei välttämättä tuo pahaa oloa, mutta se murtaa turvallisuuden tunteen. Tosin pelkällä rahalla ei voi ostaa ihmiselle perusturvallisuutta.
– Köyhyysrajan alapuolella elää Suomessa 300 000 ihmistä ja huonosti toimeentulevia on 700 000.  Ihmisellä pitäisi olla jatkuvuutta toimeentulossaan, jotta voitaisiin puhua hyvästä elämästä. Nykyäänhän näin ei ole.

– Hyvään elämään kuuluu myös  sosiaalinen turvallisuus, eli  jokaisella pitäisi olla  paikkansa joukossa. Esimerkiksi yhteinen harrastus  voi olla sosiaalisen turvallisuuden luoja. Erilaiset harrastukset tutustuttavat erilaisia ihmisiä toisiinsa. Lähipiiri  kantaa  vaikeiden tilanteiden yli.

– Terveyttä ei kannata vähätellä. Ihmiset puhuvat mielellään sairauksistaan. Ehkä liikaakin. Toivoa ei saa unohtaa, täytyisi aina olla toivoa. Sairauksienkin kanssa on tultava toimeen

– Vahva ihminen osaa luopua erilaisista asioista, riippuminen menneessä  syö ihmisen energiaa. Myös asiat, jotka ovat jääneet kesken,  roikkumaan, vievät hyvää energiaa aivan suotta. Käy asioihin käsiksi! Etkä saa heti antaa periksi, uudessa harrastuksessakin on käytävä ainakin kolme kertaa!
Epäonnistumisen jälkeen on palattava asiaan. On mentävä sitkeästi eteenpäin. Ihmisellä on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin hän itse uskookaan. Ihminen oppii mitä vain!

On uskallettava lähteä mukaan  uuteen. Myönteinen asenne on tärkeää: nauru , tanssi, musiikki ja keinutuoli ovat elämän laatua parantavia tekijöitä. Eikä ihmisiä saa syyllistää, ei edes hyvän ruuan syömisestä. Hyvä uni, liikunta, ihmissuhteet, päivärytmi joka luo turvallisuutta ja vain muutama kuppi kahvia.

– Ei tää elämä hullumpaa oo! vakuuttaa Pirkko Lahti.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, ihmissuhteet, mynämäki, sano suoraan, vanhukset, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Sydän ei saa hapantua, sanoo Pirkko Lahti

 1. mm sanoo:

  Pirkko Lahti on ollut ja on vieläkin aikamoinen vaikuttaja ja monipuolinen luennoitsija. Juuri tänään muistelin hänen lausumaansa siitä, millaisia ihmisiä tulevaisuudessa tarvitaan: Rauhantekijöitä, tarinankertojia ja parantajia. Olen miettinytkin, onko tämä blogimaailma osa tätä tarinankerrontaa.

  • tammikuu44 sanoo:

   Hyvä havainto: tarinankertojia ja samaan ryhmään kuulluvia ihmisiä olemme Tällaiset virtualiset ryhmät ovat tarvittaessa ihan eläviä ihmisiä Maailma muuttuu koko ajan, ilman lisääntyvää rauhantekijöiden ja parantajien joukkoa emme pärjää. Tarinankertojat luovat uskoa siihen parempaan maailmaan.
   Ihmettelin oikein tosissani Pirkko Lahden luontevaa ihmisten lähestymistä, sellaista todellista tarinankerrontaa! Nainen tietää mistä puhuu, on ponnistellut varsin vaatimattomista kotioloista
   ja on itse omassa elämässään näyttänyt, että ihmien saavuttaa sen mitä tosisaan haluaa.

 2. Hirlii sanoo:

  Todentotta! Elämä ei ole hullumpi juttu, ei lainkaan. :)
  Vaikka siis kaikenlaista kurjuutta ja muuta kärsimystä on, niin elävien kanssa eläessä ne unohtuu, taakat kevenee.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ja kun meillä on vielä vain tämä yksi elämä, niin miksi sitä välttämättä pitää jatkuvasti vain murehtia. Kun tuppaa itsensä mukaan johonkin isoon tai isohkoon joukkoon, niin aina sieltä löytyy joku, jonka kanssa ihan ystävystyy tai ainakin on kiva puhella. Ja nauraa:

 3. maria sanoo:

  Kyllä nauraminen, varsinkin itselle nauraminen, on hyvän elämän peruspilari. Tämän lisäksi kannattaa aina nauraa esim.entiselle pomolle, Vanhaselle ja Väyryselle, kohumisseille, Kanervalle ja naapurille, joka puunaa velkaista mersuaan. Nauraa kannattaa myös kaikenlaisille kukkenhaimeille ja sisustusneuvojille, jotka stailaavat toisten eloisan kodin harmaansävyisillä loimilla ja muuttavat kotoisat keittiöt kylmähuoneiden kaltaisiksi kliinisiksi kokovalkoisiksi kammotuksiksi (tv:stä tuttuja). Ja tietenkin kannattaa nauraa presidentin koiralle, joka on niin isäntänsä näköinen, että! Aiheita löytyy, eikä maksa mitään.

  • tammikuu44 sanoo:

   Noin sitä ihminen keksii naurunaiheita! Täytyykin olla tarkkana ja etsiä aina uusia ja uusia naurunaiheita. Itse olen erikoistunut Ruotsin kuninkaalliseen perheeseen. Koko perhe kuin suoraan hullunkurisista perheistä. Hah-Hah! Parasta on, että ruotsalaiset maksaa koko systeemin. Hah-hah!

 4. Juuso Mynämäestä sanoo:

  Mielestäni yksi tärkeä huomio on juuri tuo sosiaalinen turvallisuus. Kasvokkaisen kanssakäymisen lisäksi yhä tärkeämmäksi on tullut virtuaalinen yhteydenpito, josta annan tunnustusta hymyilevälle eläkeläiselle, joka ilahduttaa lukijoita uusilla teksteillään. Pidät siis huolta meidän kaikkien sosiaalisesta turvallisuudesta!

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitos Juuso, niin kovin vähäistä tämä on, mutta ihan okeasti uskon, että pienikään pisara ei suinkaan huku valtamereen vaan saattaa saada muiden pisaroiden kanssa aikaan raikkaan kevätsateen! Ensimmäisenä Pirkko Lahti otti esille tämän sosiaalisen turvallisuuden. Tyylikäs nainen!

   Päättäjät niin helposti unohtavat kenen asialla ovat. Unohtavat, että juuri se sosiaalinen turvallisuus puuttuuu sadoilta tuhansilta kansalaisilta. Ei tee uskottavuuden kannalta ollenkaan hyvää tämmöiset Wallin-merkkiset asuntokaupatkaan. Tosin saattaahan olla niin, että ministerin kauppakirjan teksti oli bara på finska…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s