Tarjolla Tuhmaa pullaa. Nam!

Taiteilija Iiu Susiraja nakkiseppel päässä. – Tuhmaa pullaa näyttely galleria Å:ssa Turussa 20.5. asti.

*

Älä kulje Turussa Kaskenkadulla  galleria Å:n ohi. Varsinkin nyt  kannattaa poiketa sisään, sillä tarjolla on Tuhmaa pullaa ja muita taiteellisia pelastuksia Iiu Susirajan tapaan. Joku kulkee joskus nakit silmillä, mutta Iiu hymyilee valokuvassa nakit seppeleenä  päässä.

Ruualla ei saa leikkiä!  Iiu Susiraja uhmaa kieltoa: hän on valokuvannut itseään metwurtimakkaran siivut silmillä, kahvikuppi  ison tissin päällä ja leiponut alushousut piirakan sisään, letittänyt mustat rintaliivit pullapitkoon. Iiu Susiraja on tehnyt itsestään osan taidettaan.
– Miellän itseni taideteokseksi, jossa on sekä fiktiota että taidetta, sanoo taiteilija itse.
– Voin tehdä kyllä  itselleni  mitä haluan, mutta en voi näyttää toista ihmistä huonossa valossa.

Å:ssa tarjoillaan pikku galleriallinen tuhmuutta taitelijasta itsestä ja  lapsellisen naiiveja tuhmia kuvia koko seinällinen. Hauskin mielestäni on kuva norsusta kakkimassa nauravan ihmislapsen päälle: siinäpä viaton kakkaleikki! Taiteilijaa itseään ei katsoja oikein tuhmaksi miellä, ehkä voi kuvitella vain siten tuhmaksi, että innoissaan taiteilija  on syönyt hyvää ruokaa mielin määrin ja lihonut tuhmasti. Mutta onnellisesti. Tuhmuuttaan ruuan suhteen taiteilija selittää näin:
– Miellän myös ruuan esineeksi. Suhteeni ruokaan on hyvin materialistinen, enkä ensisijaisesti pyri provosoimaan sillä. Mutta ruoka sisältää moraalisen näkökulman ja se pakottaa katsojan ottamaan kantaa. Minulle ruoka on taiteen materiaalia samoin kuin joillekin maali tai savi.

Itse asiassa tämä taiteilija ei ole ollenkaan tuhma:
– Kuvia tehdessäni minulla on usein mielessäni loppuun palaneet ihmiset, jotka ulkopuolisen silmin saattavat näyttää huonokäytöksisiltä. Liika kiltteys tappaa! Sydämeni lepattaa loppuun palaneille, kylähulluille ja reppanoille.
– Taide on kuin pihvi. Kukin haluaa nauttia sen tavallaan!

Tämä lihavan tyttö ei kainostele. Elämänilo välittyy niin taiteilijan omista kuin hänen valokuvaamistaan makkaroista.  Valokuvien lisäksi esillä on lyhyitä videoita, joissa käsitellään näkkileipää, silakkaa, huulipunaa, kermavaahtoa ja pullapitkoa sekä piirakkaa.

Näyttely on sympaattinen eikä siitä pysty loukkaantumaan  vaikka yrittäisi. Ehkä sentään  laihdutusohjeita työkseen jakava huumorintajuttomaksi laihtunut terveystäti nostaa nirppanokkaansa. Jotenkin näyttelyssä alkaa hiukoa.

Tuhma taiteilija leipoo piirakan, jonka täytteeksi laittaan alushousunsa. Nam!?

*

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, feminismi, ihmiset, mynämäki, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Tarjolla Tuhmaa pullaa. Nam!

  1. Liro sanoo:

    Hienolta vaikuttaa näyttely! Jännittävää, miten ruokaan aina liittyy niin vahvoja tunteita ja miten syöminen koetaan hirveän henkilökohtaiseksi ja jokaisen omaksi asiaksi, miten vain tietynlaista syömiskritiikkiä saa esittää. Terveyden ja laihuuspropagandan varjolla saa ainakin nykyään haukkua toisten ruokailutottumukset mennen tullen, mutta yhteiskunnallisten asioiden nojalla ei…

  2. Aili Nupponen sanoo:

    Lohdullista, että tällaisiataiteilijoita löytyy;)))

    MInä nautin kovasti aikoinaan Eila Jaatisen runokirjasta Lihavan matamin lauluja;DD Sellainen huumorintaju ihmisellä, mihin vielä ehtiikään;?

    Oikein hyvää jatkoa myös Iiu Susirajalle!!! Hänen laisiaan taiteilijoita tarvitaan, ehdottomasti.<333

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s