Hei, kasvatetaanko nyt Vehmaalla possutkin kulttuuritietoisiksi?

Taide ei ole mikään pikkujuttu!  Graniittia ja kulttuurirautaa Vehmaalta

(Kuva: Jenni Ojala, Vakka-Suomen Sanomat)

Vehmaalaisen taiteilijan Juhani Vikaisen kallioon maalaama  merenneito houkuttelee ohikulkijoita pysähtymään. Merenneito on  lumonnut ja vanginnut vierelleen Vehmaan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtajan Sirpa Ikala-Suomalaisen.
– Kyllä pienellä paikkakunnallakin voi kulttuuri kukoistaa, sanoo Sirpa Ikala-Suomalainen  iloisena. Totta: Vehmaan kulttuurin  kukoistus on huomattu omalla paikkakunnalla ja huomioitu myös  Varsinais-Suomen kulttuurirahastossa. Tästä todisteena rahaston myöntämä   tämän vuoden  tunnustuspalkinto Sirpa Ikala-Suomalaiselle.

*

Onko nyt niin, että Vehmaalla, joka  on tunnettu possuistaan, tulevaisuudessa possutkin kasvatetaan mureiksi kulttuurin avulla?
Sirpa Ikala-Suomalainen nauraa.
– Oikeastaan vähän kyllä itketti asiasta kuultuani, itkin onnesta. Tunnustuspalkinto kuuluu vakkasuomalaiselle yhteistyölle, ei pelkästään minulle, sanoo Sirpa Ikala-Suomalainen.
– Tämmöinen ruohonjuuritason kulttuurityö usein unohtuu nykyaikana, tämä palkinto antaa tunnustusta pienen paikkakunnan ihmisille. Vehmaalla tehdään arjen kulttuurityötä!

Vehmaa on nykyisellään tasokas pieni kulttuuripaikkakunta. Kehityksestä vehmaalaiset saavat kiittää innostunutta ja ahkeraa kirjastossa puurtavaa naisihmistä, joka jaksaa innostua ja  toimia ja jolla on kaiken lisäksi näkemystä.   2400 asukkaan kunnan kulttuuria ei aina ole helppo  vaalia ja kehittää  minimaalisella 4000 euron budjetilla.  Ilman kirjaston kulttuuri-Sirpaa elämä maalaismaisemassa ei juuri virikkeitä ajattelulle antaisi. Vehmaa tunnettaisiin ainoastaan presidentille jouluksi ojennettavasta sian takajalasta. Nyt paikkakunta tunnetaan kulttuurinsa ansiosta  melko laajalti oman kunnan rajojen ulkopuolellakin.
– Vehmaa tunnetaan mm. Jussi Vikaisen taidekokoelman ansiosta samoin kuin  vuoden vanhasta Oheistaidekodista. Luetteloa voi jatkaa: Vehmaalla  on aktiivinen kotiseutuyhdistys, legendaarinen Vehmassalmen tanssipaviljonki ja on elävien kuvien näköalapaikka Kuvatähti…

Varsinais-Suomen kulttuurirahaston perusteluina tunnustuspalkintoa myönnettäessä on ollut Sirpa Ikala-Suomalaisen työn  merkittävyys  erityisesti kuvataiteen tunnetuksi tekemisessä sekä  Varsinais-Suomen koko seutukunnan kulttuuriprofiilin terävöittämisessä.
– Yksi tähtihetkistä oli se, kun taiteilija Jussi Vikaisen (1907-1992) perikunta lahjoitti meille veistoskokoelmansa, joka saatiin sijoitettua Rautilakeskukseen. Taidetilan kohtalo on nykyisin tosin hiukan epäselvä, kun Rautilakeskus siirtyi kunnalta uudelle omistajalle.
– Ja onhan meillä uusi, vain vuoden vanha kulttuurin piriste, taiteilija Outi Heiskasen  vanhasta eläinlääkärin talosta kunnostama Oheistaidekoti. Se esittelee tänä kesänä  Kain Tapperin muistonäyttelyn Taivaallinen akatemia. Näyttely herättää taatusti valtakunnallistakin huomioita, sanoo Sirpa Ikala-Suomalainen.

– Mutta nyt  haaveeni on ottaa virkavapaata ja matkustaa 5000 euron tunnustuspalkinnon  turvin etelään. Ja kirjoittaa  siellä puolisoni kanssa valmiiksi Vehmassalmen tanssilavan historiikki.

Tämä nainen on tosissaan. Wau!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Hei, kasvatetaanko nyt Vehmaalla possutkin kulttuuritietoisiksi?

  1. SIS sanoo:

    Kuten sanottu, enempi on maailmaa kuin ikkunasta näkyy…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s