Laimea laskutehtävä (Pakinaperjantai 15.6.2012)

Nokian uusi ja luova toimintastrategia.

*

Ei voi mitään, mutta kulttuuri pahimmillaan on sitä kyldyyriä, josta jo Eino Leino runoili ruisrääkän ääni korvissaan. Juovuspäissään kirjoitteli ravintolan servietteihin: “Vaan mitä on se kyldyyri? Kas siinäpä pylma on jyyri.”  Kulttuuri on pahimmillaan tänäkin päivänä tätimäistä lässytystä ja ns. hyvän maun ja käärinliinojen  järjetöntä vaalintaa. Näin kyllä vesitetään ja laimennetaan ja vaiennetaan hyväkin yritys olla jotain aitoa, uutta luovaa.

Esimerkiksi luovuuden noususta ja tuhosta sopii mainiosti kännykkätehdas Nokia, jossa uuden luominen tyrehtyi,  kun rahaa tuli ovista ja ikkunoista ja jatkuva kasvu ei kasvanutkaan tarpeeksi.  Johtoportaan ylipäällikkö oli asiantuntija kaikilla aloilla, täynnä omaa nerouttaan. Yhteiskuntavastuutakin muka hoidettiin: siihen sopi kuin nyrkki silmään lipeväkielinen entinen Kannuksen elinkeinoasiamies. Rahaa paloi – nyt laiva uppoaa!

Hätä on kädessä ja heikkovatsaisilla housuissa. Johtoportaan luovuuden puutteesta kärsii nyt  koko Salo, koko maa. Laimeastikin laskien  maailmalla on jo 24 000 irtisanottua Nokialta ja tytäryhtiöstä 17 000!

Kännykän tekeminen on osa suomalaista kulttuuria, se on tuonut hyvinvointia ja innostanut  toisin kuin kalevalainen nelipolvinen trokee tai posliinimaalaus. Todellinen luovuus on saanut potkut persuuksiin ja on  nyt vapaalla jalalla, se pyyhkäisee kohta  koko maan ylitse!  Päin naamaa voi nauraa nyt ainakin Guggenheim-museota tänne haikailleille intoilijatädeille. Tarvitaan aivan muuta, tarvitaan ihmisille oikeaa työtä. Nyt meillä on tuhansia petettyjä ihmisiä. Tässä ei laimeat laskemat auta! Nyt kulttuuri punnitaan.

Yhä enemmän alkaa arvostaa nuoria angrybirdeja, rovioita ja protestilaulajia, uuden runouden intohimoisia kirjoittajia, oikeita rohkeita elokuvatekijöitä eikä suinkaan Mannerheim- dokumentin näpertelijöitä. Nyt tarvitaan oikeudenmukaisuuden, demokratian, ihmisen ja rakkauden puolesta taistelevia kuten vaikka Jani Toivola ja Pekka Haavisto tuolla politiikan puolella. Nyt pannaan päättäjienkin oletettu  luovuus lujille.

Ei mitään laimeita laskutehtäviä vaan tulta ja tappuraa. Rohkeutta!

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

15 vastausta artikkeliin: Laimea laskutehtävä (Pakinaperjantai 15.6.2012)

 1. Ellinoora sanoo:

  Kirjoitat rivakasti ajankohtaisaiheesta. Sanoisin tähän, että meillä Suomessa ehkä on liikaa tuudittauduttu siihen, että kaikki kerran menestynyt menestyy ikuisesti. Näin ajateltiin Neuvostoliiton kaupan kestävän – kunnes koko N-liitto romahti ja oli aloitettava alusta Venäjän kanssa. Näin ajateltiin metsäteollisuudesta ja rakennettiin yhä uusia ja yhä hienompia paperitehtaita – kunnes sähköinen viestintä, se Nokia muun muassa, tappoi paperimarkkinat ja tehtaat autioituivat. Ikuisen laajenemisen ja kasvun idea on saippuakupla. Mitä uudempi ja ihmeellisempi (joutavampi) idea, sitä nopeammin se kuluu puhki. Aikamme ei ajattele ihmistä vaan kulutusta ja voittoa.

  • Osut naulan kantaan joka lauseella. Nämä ajatukset pitäisi vain saada taottua päättäjien päähän ja noiden jatkuvaa kasvua ja riskatumista tavoittelevien kalloihin. Mutta vastassa on Amerikan mallin mukaan touhuava taloustieteen gurujen lauma. Ja tämmöiset sarasvuot ajatuksineen ”jos jouku rikastuu, se ei ole keneltäkään toiselta pois” ovat järkyttäviä. Onhan moneen kertaan todistettu, että toisen rikastuminen on nimenomaan joltain pois, ajatellaan nyt vaikka näitä irtisanomisiakin: monen firman menestys jatkuu ainoastaan, jos menestys otetaan työntekijöidern palkkoja alentamalla tai irtisanomisilla. Onhan tosin olemassa muitakin rikastumiskonsteja, sellaisia joisssa rikastuminen ei ole toiselta pois, rikastuminen on vain hitaampaa ja työntekijätkin saavat osansa.

   • Kirjoittelija sanoo:

    Luulisi opettajan ymmärtävän, että joku asia on totta tai ei.

    ”Onhan moneen kertaan todistettu, että toisen rikastuminen on nimenomaan joltain pois”

    ”Onhan tosin olemassa muitakin rikastumiskonsteja, sellaisia joisssa rikastuminen ei ole toiselta pois”

    Missä on todistettu, että rikastuminen on joltain pois? Jos voitan lottovoiton, niin joutuuko naapuri sen maksamaan? Olen säästänyt palkastani ja sijoittanut 500€ Nokian osakkaisiin. Olen nyt 50% tappiolla, mutta jos sijoitukseni arvo tuosta kasvaa 600 euroon ja myyn osakkeet pois tienaten 100€ niin keneltä se on pois?

    Menet ihan samaan kuin nämä sarasvuo-tyypit. He väittävät, että ikuinen kasvu on mahdollista, sinä väität että rikastuminen tapahtuu ikuisilla irtisanomisilla.

    ”monen firman menestys jatkuu ainoastaan, jos menestys otetaan työntekijöidern palkkoja alentamalla tai irtisanomisilla”

    Olen ollut töissä yrityksessä, jossa irtisanottiin 70% henkilöstöstä kahden vuoden aikana. Siellä toimittiin kuvaamallasi tavalla. He eivät enää voi irtisanoa ketään, koska siellä on niin heikko miehitys eri paikoilla. Firma tuottaa vieläkin hyvin, pääasiassa yhdelle omistajalle joka ei rahaa enää enempää tarvitse. Se tuottaa rahaa myös eläkeyhtiöille, jotka maksavat sinun eläkkeen. Yhdessä irtisanomisaallossa omistaja sanoi, että 20 henkeä pitää irtisanoa. Työmiehet pitivät suutuksissaan päivän työnseisauksen, seuraavana päivänä omistaja sanoi, että 30 henkeä pitää irtisanoa. Tämä kaikki oli lähes laillista ja ammattiliittojen hyväksymää.

    Nyt olen töissä pienessä yrityksessä, jossa arvostetaan työntekijää. Toimitusjohtaja sanoi meille: ”jos haluatte lähteä pois tästä yrityksestä, niin tulkaa puhumaan. Keksimme varmasti jonkun ratkaisun”. Sain juuri palkankorotuksen, jotten edes miettisi paikan vaihtamista.

    Yritän kai tässä sanoa, että on olemassa kultainen keskitie.

    PS. Anteeksi äidinkielenopettajalle kielioppivirheistä :)

   • tammikuu44 sanoo:

    Ei mitään paniikkia: tuskin se sinun pienenpieni palkankorotuksesi on keneltäkään erityisesti pois eli tavallisten työtätekevien ja pienipalkkaisten – siis köyhien – on mahdoton rikastua sillä palkankorotuksellaan. Se menee elämiseen. Useat pikku virkamiehet ja keskituloiset muut kokoomusta äänestävät eivät näe metsää puilta vaan laulavat omistamisen onnea niillä pienilla tuloillaan ja lainoillaan, uskovat olevansa oman onnensa seppiä kuten Sarasvuo tyhmyydessään väittää. Siitä rikastumisesta vastaavat tässä maassa ja muulla ne suurien rahakasojen sijoittajaveljet, jotka teettävät työt pieenillä pakoilla ja jakavat suuryhtiön voitot rikkaille osakkeenomistajille ja johtoportaan bonuksiin ja palkkoihin. Näissä tapauksissa ei kukaan voi väittää, etteikö toisten rikastuminen olisi toislta pois: työntekijä on siinä rikastumispelissä ja systeemissä pelkkä menoerä, olisihan menestyminen voinut näkyä kaikkien palkoissa. Nuo pienyritykset ovat hiukan eri asia, siellä ei rikastu kukaan.

    Et nyt käsittänyt ollenkaan tuota suuryritysten irtisanomissysteemiä. Sehän on todella suuryhtiöiden törkeä tapa parantaa sitä tuottavuuttaan, ei siinä työtätekevää ihmistä ajatella pennin vertaa. Ja sitten käy niin kuin Nokialle: kaik män eikä piisantkaa.

    Tuo sinun esimerkkisi ammattiyhdistystoiminnasta on hyvä. Se voidaan lukea myös niin, että juuri ne ammattiliittoon kuuluvat ihmiset ovat taistelleet niille liittoon kuulumattomillekin kohtuulliset palkat ja lomat. Jotkut ovat sitten valmiit ottamaan vastaan kaikki muiden taistelemat edut.

    NO, tuossa olen täysin samaa mieltä, että täytyy olla kaikessa myös kultainen keskitie! Hyvää jatkoa toki sinulle, pidä puolesi rehellisesti kuten tähänkin asti. Työ on tärkeä asia kaikille ihmisille.

    Hyvää kesää!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Ei talous voi koko ajan kasvaa, luonnon varat eivät siihen riitä. On otettava järki käteen, ja kierrätettävä vanha ja loppuunkäytetty materiaali, ja tehtävä niistä uusia. Ja syntyvyys pitää voida myös säännöstellä, keinot siihen on olemassa. Maapallo ei elätä 10 miljardia ihmistä, kuolemme nälkään!

  Poliitikot puhuvat sontaa, kun aina vetoavat talouskasvuun;//

  • Tuo kaikki pitäisi saada iskostettua poliitikkijen kalloon. Nämä nykyiset talousgurut ovat kuin vallan muulta planeetalta kuin kovia kokeneesta Maasta.

  • Kirjoittelija sanoo:

   ”Ja syntyvyys pitää voida myös säännöstellä, keinot siihen on olemassa”

   Olet siis sitä mieltä, että Suomen vanhoillislestadiolaiset eivät saa perustaa suurperhettä? Vai pitääkö syntyvyyttä säännöstellä vain afrikassa?

 3. lepis sanoo:

  Innovate or die! Lukee yhdessä t-paidassani. Pidän sitä silloin tällöin sopivissa paikoissa ;)

  • Hyvä teksti…tietysti sopiviin paikkoihin.

   • Hirlii sanoo:

    Lepis, pidä paita päällä sitten kun osuu kohdalle ja olet kuin kreikkalainen joka menee työpaikalle vaikkei tiedä saako edes palkkaa. Kreikassa mm huoltoasemalle -ihan mihin tahansa töihin – haki 500 ihmistä ja vain yksi sai työpaikan. Smile :)

 4. emmaia sanoo:

  Uumajasta tulee 2014 semmoiseksi kulttuuripääkaupunki. Ensiksi oli kiva vaalinta, että Uumaja on mielenkiintoisempi kun esimerkiksi Lund. Mutta nyt monet sanovat että koko projektti näyttä tulevalta liian kalliiksi.

  Toivoitko sellaista kommenttina? Olen ymmärtänyt jotakin blogiartikelistasi?

 5. Hirlii sanoo:

  Sinä se hittolainen sanailet niin hyvin ettei siihen kykene kovin moni.

  Mutta mitäs ”me” tehdään kun se Yksi ja Ainoa innovaatio ottaa luunsa ja lihansa, ja päättää lähteä muka halvempien työläisten maihin? Poliitikot seisovat kaikki järestään tumput pystyssä eivätkä sano: Ette helvetissä vie suomalaisilta työpaikkoja! Lainaavat meidän rahat varakkaille etelä-eurooppalaisille (just luki hesarissa, että etelä-eurooppalaiset kotitaloudet ovat enimmäkseen paljon varakkaampia kuin mitä meidän kotitaloudet keskimäärin).

  Jos pitää valita: 1. pohjoismainen demokratia 2. amerikkalainen armottomuus (innovate and kill or die) – valitsen ensimmäisen. Toinen vaihtoehto yhteiskuntamalliksi on esitelty hyvin tämän päivän Hesarissa. Ei ole sitten ”ilmaisia” kouluja eikä päiväkoteja eikä mitään muutakaan ”ilmaista”. Ja nämä asenteethan ovat alkaneet nousta pintaan. Kauhistellaan, että ihmiset ihan ilmaiseksi lainaavat kirjoja kirjastoista, eikä samalla tule edes mieleen, että ohhoh, ne omat lapsetkin käyvät koulunsa ihan ilmaiseksi.

  Olen närkästynyt kakesta oikeistopopulismista, mutta onneksi Suomessa vasemmisto on nousussa taas – tulee sentään jotain vastusta tälle hiivatin touhulle. Töitä tässä maassa on, mutta niitä ei anneta enää tehdä kun kaikki kunnat ”säästävät” eikä eläkkeelle lähtevien tilalle palkata ketään. Kuntaliitto arvioi, että vuoteen 2025 mennessä kuntien työpaikoista on 50% hävinnyt. Minne? Mihin maahan?

  • Näinhän tässä aina käy, että vasta hädän hetkellä ihmiset alkavat ajatella. Mutta onneksi edes silloin järjella ajattelevat ymmärtävät. ettäö tuhon tiellä ollaan, jos annetaan oikeiston riistomekanismin jatkua. Ymmärtävät vasemmiston tolkutuksen oikeasta tasapulisesta demokratiasta, jossa tuloeroja suopistetaan eikä suinkaan erojen anneta lkasvaa kuten tunnettu vapaaherra tässä äskettäin uhosi.

   Ennemmin kirjastoille ja kouluille kannattaa verorahoja jakaa kuin sijoittaa niita aseisiin ja yhteistyöhön Naton kanssa. Siinä menee sitten kyllä omat ja varastetut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s