Maailmaa ja merielämää pikkupojan ruiskukansinisin silmin

Piipahdus merikeskus Forum Marinumissa Turussa

Se pikkupoika siellä Daphne-ravintolassa siinä viereisessä pöydässä oli haukannut mansikkaviineristään vain yhden pala, kun sen ruiskukansiniset silmät osuivat sisälle näytteille tuotuun purjeveneeseen. Viineri kädessä poika juoksi Daphnea ihmettelemään.  Göran Schildt seinällä valokuvassa iski pojalle silmää, vetäisi purjeet mastoon ja samantien tuuli alkoi lennättää alusta. Kahvikuppien kilinä vaimeni, pojan äiti hätääntyi ja alkoi näppäillä hätänumeroa, mutta me muu väki huiskutimme lautasliinoilla hyvää matkaa toivottaen.

Laivan palattua takaisin ja laskeuduttua tyylikkäästi omalle paikalleen sinisilmäinen poika juoksi äitinsä luo ja kertoi matkastaan:

Tulimme maailmojen portille. Olimme törmätä siihen kiviseinään, jolla kaksi mailmaa on erotettu toisistaan. Rautaovi oli kiinni, ruusukeikkunasta näki  johonkin vanhaan, pölyiseen ja kummalliseen maailmaan.  Taitavasti purjehdimme rautaoven läpi tiilenkään hajoamatta.


Tulimme siniseen  maailmaan, sinistäkin sinisempään. Maailman rakennusaineita täällä olivat kivi, puu ja  vesi. Rautaportaat oli laitettu  maailman laidalle valmiiksi, että pääsin laskeutumaan meren syleilyyn ja aaltojen vietäväksi, siniseksi värjättäväksi.

Aivan yllättäen seinälle loikkasi mies tukka kampaamatta ja aurinkoilasit silmillä. Kumma mies alkoi laulaa ja tanssia. Hiljaisuus hajosi kappaleiksi.

Samassa valkopukuinen enkelinainen puhkesi  laulamaan ehkä valailta oppimiaan lauluja. Pelkkää uikutusta. Enkeli  houkutteli minua sukeltamaan meren syvyyteen.


Ihmeekseni taivaalta alkoi laskeutua pelastusmiehiä, sellaisia meren pelastusenkeleitä. Yksi tarrasi minuun ja nosti takaisin purjeveneeseen. Yskin ja pärskin.

Pihalle oli joku unohtanut  suuren-suuren tehosekoittimen, vai olisiko ollut joku kuivauslinko. En jäänyt tarkastelemaan lähemmin.


Kapusin kiireen vilkkaa  päiväkakkaran vartta myöten pois Daphne-veneestä maan kamaralle. – Ja nyt haluan  suklaakeksejä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Maailmaa ja merielämää pikkupojan ruiskukansinisin silmin

 1. Johanna sanoo:

  Kylläpä oli hienosti yllättävä ja henkeäsalpaava teksti tämä!

 2. nils-åke toivonen sanoo:

  Sinä Hymyilevä eläkeläinen osaat todella kirjoittaa mukaansatempaavasti. Kaikilla ei tällaisia lahjoja ole. Mutta haluaisin kirjoittaa muutaman sanan tästä Daphne-aluksesta, jolla Göran Schildt purjehti Kreikan saaristossa. Tämä alus rakennettiin hieman ennen sotia Turun Ruissalossa olleessa veneveistämössä. Sen kaikki metalliosat valettiin Heinon messinkivalimossa osotteessa Vähä-Hämeenkatu 6b Turku. Ja purjeet neulottiin Turun Linnankadulla olleessa purjeneulomossa. Talo on jo purettu, se sijaitsi aivan Kakolan kohdalla mutta toisella puolella katua.
  Schildt on kirjoittanut muuten purjehdusretkistään. Suosittelen lukemaan, jos niitä on vielä jostakin saatavissa. Kenties antikvariaateista voi kysellä.

  • Kiitos kommentista Nils-Åke ja noista aluksen rakentamistiedoista. Kyllä Scildtin matkakirjoja luetaan vieläkin ja kirjastosta niitä löytyy. Ja tosiaankin, antikvariaattista kannattaa kysellä.

   Schildt asui vuosia vaimoineen Leros-saarella ja tutustui perin pohjin kreikkalaiseen kulttuuriin, opetteli kielen ja oppi paljon kreikkalaisesta kansanluonteesta.

 3. lepis sanoo:

  Suklaakeksejä saaman pitää! Ihana tarina. Tuolla täytyy käydä kummipojan kanssa.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Sellainen tarina, mietin tässä kuka olikaan kertoja? Mutta tietenkin, sinähän se Tuula olet.<333

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s