Kuntauudistuksen jarrumiehet näkevät kauhut kaikkialla

Keskustalainen tahtotila kuntauudistuksesta puhuttaessa.

*
Hyvin usein pienten kuntien päättäjien sisäpiirin politikointi ja kiivailu muistuttaa sitä, mistä edesmennyt äitini sanoi: “ Puhuvat kuin paistetusta lampaanpäästä.” Useimmiten ne, joiden asioita poliitikon pitäisi ajaa, jäävät suu auki ihmettelemään. Jotain heijastumaa tuosta lampaanpäästä on nykyisessä kiivailussa kuntauudistuksesta. Esimerkiksi sopii mainiosti pikkuinen Mynämäen kunta.

Malliesimerkkinä paikallisen keskustalaisen politiikantekijän Minna Luotonen-Virtalan kannanotto Vakka-Suomen Sanomissa 14.6. otsikolla Turun rakennemalli ja MAL-sopimus eivät sovi Mynämäen kaavoituspohjaksi. Lukija ehkä aavistaa, että jostain tärkeästä on ilmeisesti kyse.

Mynämäen valtuusto on siis lähtenyt mukaan johonkin MAL-sopimukseen ja  kirjoittaja näkee sopimuksen yhdeksi tavoitteeksi pienten maaseutumaisten kuntien ”keskeisten perustoimintojen rajoittamisen” eli selvin sanoin sanottuna kaavoitusvallan murentamisen.

Nyt lukija tosissaan herää ja hämmästelee: eikös päinvastoin ole hyvä, että juuri Mynämäessä, keskustavetoisessa kunnassa, kaavoitusvaltaa tosiaan rajoitettaisiin? Nythän surutta juuri pienissä kunnissa annetaan lupa suursikaloille, hehtaarikanaloille ja muille halleille. Tarvittaessa vaikka keskeltä kylää, mistään haju- tai muista haitoista välittämättä. Luonnon ja pohjavesien pilaantumisesta viis! Kysymys pitäisi kunnallispolitiikassakin olla kai kaikkien kunnan asukkaiden hyvinvoinnista?

Ehkä rahaa tahkoavan sikatehtaan tai munatrustin omistajan on vaikea käsittää, että joku voi olla huolestunut esimerkiksi ilman laadusta tai pohjavesien saastumisesta. Sitä paitsi olisi tärkeää ja hyödyllistä tietää, kuinka paljon asukkaita tällaiset rahamiesten haisevat hankkeet ovat kuntaan tuoneet? Tuskin yhtään, sen sanoo järkikin.

On varsin ymmärrettävää, että keskustalainen tahtotila on varsin kovilla, kun asioista ei enää saisikaan sopia kavereiden kesken  kuten aina on sovittu. Pienten kuntien maankäyttöä on siis syytäkin valvoa.

Kuntalainen jää myös miettimään, kuinka pientä näperrystä politiikka ja juridiikka oikein ovatkaan, kun ne panevat näkemään runoilijan tavoin kauhut kaikkialla ja puolustamaan oman puolueen hölmöyksiä ja naiiviutta sokeasti. Nykyisellä keskustalaisella häkkikanala-ajattelulla ei pitkälle potkita. Olisi korkea aika luopua vain pienen piirin etuja ajavasta kuntapolitiikasta, vaikka keskustapuolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiinkin it-miljonääri, joka on tottunut täyttämään ainakin oman kukkaronsa.- Kuntauudistusta tarvitaan!

(Tämä on julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 29.6.2012)

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Luonnonsuojelu, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kuntauudistuksen jarrumiehet näkevät kauhut kaikkialla

 1. nils-åke toivonen sanoo:

  Mietteitä kuntauudistuksesta. Tässä on kysymys ennen kaikkea vallasta. Keskusta vastustaa, koska se pelkää valtansa hähenevän ja kokoomus kannattaa uudistusta,. koska se arvelee, että sen valta lisääntyy. Ja sitten on vielä se omakohtainen intressi. Henna Virkkunen on hyvin innokas ajamaan tätä uudistusta, silläjos hän onnistuu siinä, niin hänestä tulee kokoomuksen perintöprinsessa ja seuraava pääministeri. Hän Helsingin Sanomat kirjoitti 22.päivänä huhtikuuta.
  Kuntauudistusta tarvitaan, mutta se pitää toteuttaa järkevällä tavalla. Kunnan väestömäärä ei ole se tärkein. Ei myöskään se, että lapsia syntyy 50 vauvaa vuosittain.
  Kunnan tehtävä on palvella kuntalaisia. Tarjota kaikki kuntalaisen tarvitsemat palvelut. Ja siihen kuuluu myöskin miellyttävä asuinympäristö.. Pienikin kunta voi tarjota asukkailleen nämä arvot.Kuntakeskustelussa ei ole sanallakaan puututtu Ahvenanmaan tilanteeseen. Siellä on itsehallinto, joten hallitus ei voi puuttua esimerkiksi juuri kuntien tilanteeseen. Ahvenanmaalla asuu nyt 28361 henkeä ja siellä on 16 kuntaa. Näistä 7 mantereella ja 9nsaarilla. Pienin kunta on Sottunga, jossa asuu 103 henkeä. Kökarissa on 249 henkeä, Vårdössä 449 henkeä ja Maarianhaminassa, joka on suurin kunta 11286 henkeä. Mainittakoon, että Sottungan päiväkodissa on nyt 1 lapsi ja koulussa 9 oppilasta. Lääkäri käy kerran kuussa ja kaikki pääsevät vastaanotolle. Vanhainkodissa on 4 vanhusta ja muutama yli 90-vuotias asuu omassa kodissaan.
  On turha mennä tässä kaikkien kuntien luvut., mutta pääasiassa ihmiset ovat tyytyväisiä ja ennen kaikkea terveitä. Juuri saadun tiedon mukaan kaikkein terveimmät ihmiset tässä maassa asuvat juuri Ahvenanmaalla ja tässä asiassa parhaat 6 kuntaa ovat juuri siellä. Ja kaikkein terveimmät asuvat maan pienimmässä kunnassa, Sottungassa. Onkä tämä sattumaa, tuskin.

  • Ajatuksena tietysti kiva tuommoinen pikkuriikkinen kunta. Mutta mitä hyötyä siitä itse asiassa on? Kalliiksi tulee ja vaikka koko Ahvenanmaa olisi yhtenä kuntana, palvelut tuskin huononesivat, jos verrataan vaikka nykyiseen Mynämäkeen. Yhden lapsen hoitopaikka tai yhdeksän lapsen koulu on oikeastaan kammottava sumppu, jossa lapset alkavat luulla liikoja itsestään ja joutuvat paniikkiin, kun jatkavat kouluaan suuremmisssa ryhmissä. Ja jos jokaisella olisi oma henkilääkäri, ihiminen kyllä pysyisi terveempänä kuin nyksyisin vaikka Mynämäessä, jossa tuhertaa huonosti suunniteltu Akseli: resptin uusiminen kestää viikon eikä puhelimella pääse mihinkään saati että saisi nopean avun. Somaa tietysti tuollainen ahvenanmaalaisten kodikas henki.

 2. nils-åke toivonen sanoo:

  Meillä täällä Mynämäessä on nyt tuo ”terveyden ja hyvinvoinnin monumentti” Saivatpahan jotkut hyväpalkkaisia virkojal Soittaa ei sinne kannata. Itse on mentävä luukkulle kuuliaisena esittämään asiansa. Tuntuu siltä kuin mikään ei toimisia. Mutta tämän kanssa on kait pakko elää, ja, kyllä kuollakin voi.
  Mitähän se Akseli muuten tulaa maksamaan kuntalaisille? Hyvä kysymys, mutta vastausta siihen tuskin saadaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s