Aitiopaikka (Pakinaperjantai 13.7.2012)

Ennen rikkaat istuivat yhteisissä tilaisuuksissa kuten kirkossa omissa aitioissaan. Nykyään facebook on tuonut uutta yhteisöllisyyttä: jokainen istuu omassa aitiossaan ja pitää yhteyttä sähköisesti. – Edistystä?

*

Facebookia pidetään jopa onnellisuutta lisäävänä. Ystäviä laumoittain ja uusia tulee koko ajan. Siellähän kaikki ovat! Et ole mitään, jos et ole facebookissa.

Mark Zuckerberg loi systeemin, joka muuttaa jatkuvasti ihmisluonnetta tavalla, jota me ihmispolot emme olen ennen kokeneet. Koko yhdessäolomme tapa on muuttunut. Olemme yhdessä vaikka emme ole.  Luulemme ainakin  olevamme aitiopaikalla kavereiden ympäröimänä.

Herra Zuckerberg tiesi mitä ihminen kaipaan: ystävien lisäksi omaa aitiota, jonka tähtenä loistan minä, tai ainakin minua jonkun verran muistuttava ihan kiva ihminen. Ystävät voivat olla vaikka kuviteltuja, ei sillä ole mitään väliä. Onko edes mahdollista, että jollakin voi olla kolmesataa, joillakin tuhansia kavereita? Ja tähteyteen riittää oman facebook-sivun tähteys.

Itse asiassa facebook- kaverit ovat pelkkiä nimiä. Vain jonkun tunnet muuten kuin häthätää, jotkut pelkästään naamalta. Toki joukossa ovat  ne sinun oikeat kaverisikin, ne kaksi tai kolme. Näihin muutamiin pidät ystävyyttä yllä aivan muin konstein, vanhaa kivikautiseen tapaan elävän ihmisen tapaamisella, puhumalla kasvokkain. Toisaalta itsetuntoa kohottavaa on jo se, jos olet jollain tuttavan tuttavuudella saanut jonkun nimekkään, peräti kuuluisuuden kaveriksesi. Sehän ikään kuin nostaa sinun itsesikin arvoa.

Mitä teet siellä facebookissa?
– No, tietysti lähetän viestejä kavereille!.
Millaisia viestejä?
– No, vaikka että,  totanoin,  mää kävin peseen mun hampaat heti ekaks aamulla ja sitten kävin torilla, söin mansikoita…
Ystävän kanssa?
– No, tota ei kun yksin, mä kirjotin sille sitten illalla ton viestin…

Facebookissa pällistelet naama hymyssä, valitset kuvan, jossa näytät jos suinkin mahdollista veihkeältä runotytöltä tai  älykkäältä nuorukaiselta. Siinä olet oman sivusi aitiopaikalla. Kaikkialle jaat mielikuvaa, pelkkää mielikuvaa itsestäsi. Aivan samoin ennen muinoin ne, jotka  olivat tavallisen rahvaan yläpuolella omistivat kirkossa oman aition, näyttivät  itsestään sen paremman profiilikuvan – sinulla on nyt facebook! Olet oman elämäsi aatelia.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, ihmissuhteet, Mediamaailma, mynämäki, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Aitiopaikka (Pakinaperjantai 13.7.2012)

 1. nils-åke toivonen sanoo:

  Olen hyvin vanha ihminen enkä käy facebookissa. Mutta Googlesta katson ruokareseptejä ja tietoja joistakin henkilöistä. Sähköpostia lähetän ja saan. Muuten tuo kuva on Turun linnan isosta kirkosta. Siellä on myös toinen peini kirkko, joka on Sten Sturen kirkko.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  facebook saa minun puolestani olla tai olla olematta!

 3. Savu sanoo:

  Minusta Facebook on hyvä paikka, jota pitää käyttää ahkerasti ja aktiivisesti. Eikä siellä ole ikärajoitteita. Yhdessä olemme nemmän Facebookissakin.

 4. porinpiruvaari sanoo:

  Varastoni Kotilieden kannen MW:stä tänne eksyin ja suattaap olla ihan hyvä voorumi kugan tään muistais. Tosa nuamakirjassakin on ihan kiva pistäytä hölmöjä sanomassa, Niita kavereita ei kyllä mahottoman paljon sua mun miälestä olla,ehtottomasti alle sata että tälleen sano

  • tammikuu44 sanoo:

   Kiitokset porinpiruvaarille eksymisestä. Olen samaa mieltä: naamakirjassa kannattaa sanoa aina jotain hölmöä, hyvin monet pitävät sitä jopa viisautena. Ja aina joku tykkää. Ystäviksi saattaa riittää kaksikin. Riippuu laskutavasta: entinen likkakin oli antanut vain kahdelle, Porin prikaatille ja autokomppanialle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s