Auringon lämmössä, Oheistaidekodin lumoissa

Tervetuloa Oheistaidekotiin, toivottaa taiteilija Outi Heiskanen, lumoava peikonpoikanen.

*

Vietimme rauhallista , aurinkoista kesäpäivää ystäväni kanssa puun alla, ystäväni oli levittänyt nurmikolle kuviollisen peitteen, liekö ollut  venäläinen.  Hän kaivoi korista mansikoista, viinirypäleitä, kananrintaa ja salaattia, juustoa.  Kahviakin oli termoskannussa ja kermaa somassa muovipullossa. Aurinko paistoi omenapuun lehvistön raoista. Aika pysähtyi. Pienet omenanraakileet piiloutuivat lehtien sekaan.
– Uskomaton paikka, sanoi ystäväni, kuinka jossain kaukana kaikesta,  täällä Vehmaalla voi olla tämmöinen kiva paikka, Oheistaidekoti!

*
Yhdessä syntyy ihana, kammottava lohikäärme.

*
Katselimme kuinka lapset maalasivat lohikäärmettä kädet vihreinä ja punaisina, keltaisina ja kirjavina. Nuoret tytöt Sini Palokangas ja Elliina Peltoniemi nauroivat, lauloivat ja leikkivät, kastoivat kätensä maaleihin ja näyttivät mallia. Toisen ohjaajan sääreen  oli tatuoitu melkein pelottava, kumma olento.  Hämmästelimme lasten naurua, emme puhuneet sairauksista, emme rahahuolista. Ystäväni oli kuulevinaan siron  harpun soivan ja oli näkevinään varjojen hiljaa tanssivan.

*
Lohikäärmeen pinta on suomuja täynnä.

*
Lapset pesivät käsiään ämpärissä, vesi roiskui. Ohjaajan jalkaan tatuoitu hirviö hymyili. Entisestä eläinlääkärin kunnostetusta talosta asteli pihalle hurmaava, harmaatukkainen, punalakkinen nainen. Taiteilija Outi Heiskanen kuin menninkäisten kuningatar. Ystäväni tarjosi hänelle suuren mansikan. Taiteilijan punaisessa lippalakissa luki: Juankoski,  here I come.
– Olen käynyt Juankoskellakin, sanoi Outi Heiskanen ja hymyili silmät sikkaralla.

*
Maikki-ystäväni tarttui rohkeasti siveltimeen ja väritti tytön mekon punaiseksi.

*
Ystäväni halusi mennä vesivärein maalaamaan taitelijan  hylkäämiä piirroksia. Maalasi kuvan naisen mekon punaiseksi, työskenteli kieli keskellä suuta. Kirjoitti nimensä kuvan taakse ja alkoi toivoa, että senkin työn joku ostaisi, ylpeili siitä, että ihan oikean taiteilijan hylkäämiä piirroksia luvan kanssa väritteli.

*
Salme Paldanin Unikkopelto hurmasi ja huumasi pään.

Intohimo.

*
Yläkerrassa juovuimme kumpikin yhdellä silmäyksellä Salme Paldanin Unikoista ja menimme lopullisesti  sekaisin,  kun näimme millainen oikea Intohimo voi olla. Yhtäkkiä huomasimme  Outi-taiteilijan seisomassa keskellä huonetta pitsisukissaan. Ihmettelimme ääneen talon kodikkuutta ja sitä vapaata ja iloista tunnelmaa, ovetkin ihan auki pihalle asti, keittiössä kahvin tuoksu.
–  Voi, en ole huolissani mistään, kaikki järjestyy aina. Täällä vanhassa lapsuudenkodissani ovat  edesmenneet  ystäväni ja äitini koko ajan läsnä, sanoi taiteilija.

Hitaat varjot jäivät tanssimaan Oheistaidekodin pihaan  ja soimaan jäi satujen heleääninen harppu.
*

Seuraava näyttely avataan 21.7. Silloin on vuorossa Saara Ekströmin “Rosario” S.E. Lumous, multimediateos.
Esille tulevat myös Maara Kimmermän  kaapit ja Ville Hassin väirikollaasit.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Auringon lämmössä, Oheistaidekodin lumoissa

 1. lepis sanoo:

  Oi, miten ihastuttavalta vaikuttava paikka! Ja mitä kukkatauluja!
  Nyt pitää heti mennä katsomaan kartasta miten kaukana Vehmaa on.

 2. Se on noin 40 km Turusta länteen tai sinne päin. Ota netista selville milloin se on auki!

 3. lepis sanoo:

  Turun takana… No ei se liian kaukana ole :)

 4. Aili Nupponen sanoo:

  ihanaa että outi heiskanen järjestää tällaisia innostavia näyttelyitä!! olisi niin hauskaa nähdä kaikki nuo työt…kiitos sinulle, TUULA, kun tuot tämänkin asian esille. elämä on näin paljon RIKKAAMPAA.<33333

  • Totta: tuollaisia outiheiskasia tarvittasiin joka kylään. Oheistaidekodin lämmin henki tekee taiteen läheiseksi ja helposti lähetyttäväksi. Taide kuuluu kaikille, Ja se vasta hienoa on, kun lapset tuodaan tekemään yhdessä taidetta, kaikki ovat innoissaan ja kaikki osaavat. Kaikki ymmärtävät taiteen syvimmän olemuksen kuten esimerkiksi lohikäärmeen ihanan hirveyden.

 5. Paluuviite: oheistaidekodin tunnelmissa | Preivi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s