Nappi kerrallaan (pakinaperjantai 27.7.2012)

Vanhat keksinnöt ovat pohjana uusille.  Tässä laskukoneessa on vielä romantiikkaa, jota on vaikea löytää nykyajan tehokkaista vempaimista.

*

Kauppamatkustaja Gideon Sundbäck makasi vuonna 1918  pikkukaupungin suhteellisen siistissä hotellihuoneessa  ja kuunteli. Toki hän oli tottunut yöllisiin hotelliääniin, yksinäisyydessä jopa kaipasi niitä. Jo ensimmäisistä älähdyksistä hän osasi arvioida seinän takana puurtavan  yöllisen rakastajan kestävyyden, joka useinkaan ei ollut kovin häävi. Kauppamatkustaja jos kuka osasi antaa arvoa rajulle rakastajalle, joka höyrysi kuin tiejyrä seinän takana mutta myös sammui saunan lyhdyn tapaan, noin vain.  Mikä autuaallinen hiljaisuus ja rauha! Juuri sitä kauppamatkustaja tarvitsi: leppoisaa yöunta.

–  Avaan tämän sinun ylimmän napin, on parempi hengittää…
–  Mummm…minmmmm
Gideon kuuli seinän takaa. Sitten hän  oli jo nukahtaa rattoisaan muminaan.

–  Vielä toinen….noin….
– Mummm….mummmmm. …slurp.. ah….oih…Mummm..
Gideon käänsi kylkeä. Silmät painuivat taas kiinni.

–  Tämä onkin tiukassa… kas noin… ooh…
– Mummmmm…..muuumm…..voi… mummmmm…
Gideon heräsi horroksesta, avasi silmänsä ja alkoi laskea muminoiden välisiä sekuntteja.

– Aahhh… Ooh…  nyt nappi irtosi…
– Mummmmmmmm…….mummmmm… slurp. slurp….
Gideon nukahti.  Mutta heräsi hätkähtäen.

– Aah… ooh… nyt repesi pusero….
— Mummmmmmmmmmm….. ooh… slurp, slurp….
Gideon  nousi istumaan ja pani tupakaksi. Poltteli hiljakseen. Huomasi varpaiden väliin tarttuneen sukista nöyhtää. Keräsi nöyhtän ja vei vessanpönttöön. Alkoi selailla pöydällä olevaa Raamattua. Haukotteli.

Sitten kuului tuttua kolinaa: hotellihuoneen väsyneen sängyn pohja petti.
– Mikä ihana rauha, Gideon mietti ja kuunteli vaimeaa kikatusta, tarttui  huoneensa yöpöydällä olevaan kynään ja alkoi piirrellä kirjepaperille.
– Sen nimi on vetoketju! huudahti Gideon ja tarkasteli luonnostaan. -Tuosta kun vetäisee niin ei tarvitse koko yötä tuhrata nappien kanssa. Tulevaisuus on teknisten laitteiden voittokulkua!
Ja ennen kuin heittäytyi unen suloiseen syleilyyn haukkasi vielä palan  omenasta jonka oli  eukoltaan saanut matkaevääksi.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, muoti, mynämäki, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Nappi kerrallaan (pakinaperjantai 27.7.2012)

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Vetoketjulla on hyvät ja huonot puolensa, mutta tuhertaminen kymmenien nappien kanssa kestää koko yön, eikä enrgiaa riitäkään enää muuhun…

  • Näin on. Vetoketju keksittiin muuten jo 1891 ja sitä sovellettiin ensiksi saappaisiin. Tuo Gideon Sundbäck on nykyaikaisen vetoketjun isä. Vasta 1918 Yhdysvaltain armeijan ottaessa vetoketjun käyttöön lentohaalareissa se oikein yleistyi muuhunkin käyttöön.

 2. nils-åke toivonen sanoo:

  Kerrotaan, että keisari Augustus olisi sanonut ”festina lente” tai sivistyneenä roomalaisena hän ei käyttänyt latinaa, vaan sanoi kreikaksi ”speude bradeos”. Samaa mieltä olen minäkin eli että tällaisessa tilanteessa pitää edetä nimenomaan hitaasti. nappi kerrallaan. Ei siis mitään kiirettä.
  Meitä ihmisiä on tosin hyvin erilaisia, joillalkin on aina kiire, kiire, kiire.- Ja näin se hetki on ohi enen kuin huomaakaan. Kukin taaplaa tyylillään.

  • Juu, ainoastaan sivustakatsojaa tai sitä, joka ei ymmärrä pelin henkeä, saaattaa hirvittää. Nykyajan älytöntä nopeuden ihannontiahan kuvastavat nämä uudet vempåaimetkin, kärjessä kännykkä, johon puhutaan kadulla kävellessäkin. Ja autoa ajaessa.

 3. lepis sanoo:

  Kauppamatkustan pelastus se vetoketju. Muuten taitaa olla liian sukkela.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Mutta napeissa on oma jännityksensä?Vetoketju pitää laittaa hakaneulalla kiinni ettei kiihkeä tanssipartneri avaa sitä kesken tangon.

 5. Careliana sanoo:

  Näinhän ne suuret keksinnöt syntyvät. Mutta vetoketju voi jäädä jumiin, napit ovat sikäli varmempi vaihtoehto!

  • Kaikissa suurissa keksinnöissä on omat heikkoutensa. Vetoketju on niitä nykyaikaa enteileviä keksintöjä, joissa nopeutta arvostetaan yli kaiken, mutta ei tosiaankaan oteta huomioon sähkökatkoksia tai käyttäjän tolloutta.

 6. Karjalaispoika sanoo:

  Mie oo hätähine mies sano heimoveli Rokka aikoinaan,olkoha hänel vetoketjut leijonanappien tilalla??Taitais ne napit olla kuitekii paremmat, minnuuki tytöt enne moittiit jot siul o nii kiire.

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Etana olen nykyään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s