Johan on markkinatalous – vaan ei mitään uutta auringon alla

Kello käy:  yksi imperiumi kestää noin kymmenen sukupolven ajan ennen romahdusta – länsimaiden kriisiä voi verrata antiikin Rooman valtakunnan tuhoon.

*

Kun on oikein, oikein kouluja käynyt ns. viisas mies, kukaan ei huomaa, että  siinähän on täysaasi. Sen huomasi äskettäin, kun  oikein, oikein viisaat miehet antoivat lausuntoja euron tilasta ja muusta sotkusta. Tuli kaksi tulkintapaperia, josta kummastakaan ei kukaan saanut tolkkua. Asian selvittämiseen tarvittiin ihan tavallinen presidentti, jolla oli  auktoriteettia ja rohkeutta sanoa, että poikien pitäisi laatia sellaisia loppupäätelmiä, että ihminen eikä vain aasi ymmärtäisi mitä on päätetty.

Presidentti Sauli Niinistö saa nyt kiitosta, eikä kukaan epäile häntä vähemmän viisaaksi. Eurokriisi on tuonut muutakin hyvää:  nyt  aletaan tunnustaa vanhoja viisauksia tosiksi.  Ensimmäisenä on  epäilys koko länsimaisen markkinatalouden  ja elämänmuodon kestävyydestä. Vapaa markkinatalous on  jo tiensä päässä.

Hupaisalta tuntuu, että alkaa jatkuvalla syötöllä ilmestyä vanhan ajatuksen uutena  esittäviä guruja.  “Länsimaiden kasvava ongelma on, että varallisuus jakaantuu epätasaisesti, ja vain harvat hyötyvät enemmistön tekemän työn hedelmistä”,  noin puhuvat itseään oikein, oikein viisaina pitävät salkkumiehet. Eivät aina muista , että ajatus on itsensä Karl Marxin.  Tätä Parta-Kallea on vuosikymmeniä länsimaisessa vapaassa markkinataloudessa pilkattu ja pidetty pirun kätyrinä.

Nykyään uskaltaa jo sanoa, että tuhoamme ympäristöämme sen kuin kerkiämme, mutta sotakoneisiin riittää kaikkialla rahaa ja  terrorismi sen kun kasvaa.

Oikein, oikein viisas mies lanseeraa myös ajatusta, jonka eläkeläispolvi on oppinut historian oppikirjoista jo kansakoulussa: “Roomalaiset veltostuivat“, siellä luki. Näinhän on näkkileivät nykyäänkin. Omistava ja hyvinvointiin tottunut luokka veltostuu eli elämme kaikenlaisten tarvekalujen ja kännyköiden sekä  muun roinan keskellä. Olemme olevinamme oman onnemme seppiä.

Eihän se muilta ole pois, jos minä rikastun”, ajattelee tyhmääkin tyhmempi. Ajattelisi nyt onneton vakka sitä, että totta kai se on muilta pois, jos yhtiön osakkaille ja johtajille pitää maksaa yhä suurempia palkkioita ja tämä saadaan aikaan irtisanomalla työntekijöitä sekä alentamalla palkkoja.

No, ne roomalaiset sitten elivät valtakuntansa loiston loppuaikoina pelkässä valheessa. Sen tunnusmerkkinä oli ylimitoitetut sotatoimet, yltäkylläinen vauraus toisaalla  ja äärimmäinen köyhyys toisaalla, seksin korostaminen ja valuutan alasajo. Tämä siis siellä keisareiden Roomassa. Kappas vaan, tutulta tuntuu!

Meillä se Sauli  Niinistö varoittelee Lontoossa Olympialaisten hulinassa, että jo olisi korkea aika ruveta miettimään tulevaisuutta eli miten selviämme tässä eurokriisissä, mitä vaihtoehtoja on.  Taitaa olla viisas mies, vaikka ilmeisesti urheiluhullu kuitenkin.

Lisää 30.7. TV1 klo 21.30

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, kritiikki, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

14 vastausta artikkeliin: Johan on markkinatalous – vaan ei mitään uutta auringon alla

 1. lepis sanoo:

  Ne urheilijatkin ovat veltostuneet! Ei ole kultaa kantaviksi gladiaattoreiksi näistä meidän ja aika vähän muistakaan euroopan pojista ja tytöistä. No, aina voidaan hurrata!

 2. anuh sanoo:

  Äärettömän hyvä kirjoitus!

  • Kiitos Anu! Mielestäni tällaisia pieniä tietoiskuja saisi olla aina silloin tällöin ja mieluiten usein. Nuoret etenkin ovat tämän ylettömän markkinatalouden ja oman itsensä ympärillä pyörijöitä. Jopa Amerikassa järkensä säilyttäneet taloustieteilijät alkavat puhua jatkuvaa kasvua vastaan, sehän on mahdottomuus. Ja se on hyvä se. Pelkät kilttien tätien keräykset ja sukankutomiset köyhien auttamiseksi eivät riitä.

   Nämä rahamiehet näkevät aina vaan yhden mahdollisuuden: itsensä jatkuvan rikastumisen.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  NIINISTÖ puhuu asiaa, ja hän on siinä asemassa, että hänen lausuntojaan kuunnellaan. Tuo jatkuvan kasvun ihanne on mahdoton, ajattelipa sitä vaikka tavallisella arkijärjellä. Ja se että pieni osa ihmisistä rikastuu järjettömästi, ja suurin osa ihmisistä vain köyhtyy köyhtymistään, on sellainen ’yhtälö’, joka ajaa maapallon katastrofiin. Ennen sanottiin, että ahneilla on paskanen loppu, ja sitä se varmasti on!!!

  • Hyvä Aili! Ahneuteenhan tämä koko amerikkamallinen kapitalismi perustuu. Voiko ihmiset tosiaan olla niin näköalattomia, että tämmöistä järjestelmää ei voi muuttaa? Esimerkiksi tuota älytöntä kilpailua voidaan varisn hyvin säädellä laeilla. Kyse on vain halusta – ja rahasta. Kyse ei olisi sunkaan mistään kaiken tasan jakamisesta vaan kohtuudesta ja ihmismäisyydestä.

   • Honkste sanoo:

    Tärkeintähän olisi ymmärtää se, että nykyinen talousjärjestelmämme, kapitalismi, ei lopulta olekaan enää vain talousjärjestelmä. Se on kokonainen yhteiskunnallisten suhteiden järjestämiseen tarkoitettu koneisto. Se ei ainoastaan keskity talouteen sinänsä vaan toimii mediaattorina myös muualla yhteiskunnassa. Se asettaa meidä erilaisiin asemiin sen perusteella kuka voi alistaa toista omalla omaisuudellaan. Tämä kysymys kapitalismin ontologiasta, siitä mitä se todella on, tulisi nostaa esille kaikkien talouskäppyröiden seasta.

   • tammikuu44 sanoo:

    Loistavaa!Kapitalismin lonkerot ovat kaikkialla. Alistamisesta, siis jostain kovin alhaisista vaistoista, toisen ihmisen hyväksikäytöstä on kysynys, kun puhmme kapilalismista. ja tämä kun ei mahdu näiden nykyisten ”talkousnerojen” kalloon. Ei näin voi jatkua, se on selvää.

 4. anuh sanoo:

  ”Voiko ihmiset tosiaan olla niin näköalattomia, että tämmöistä järjestelmää ei voi muuttaa?”

  Tämä muakin ihmetyttää – markkinatalouteen asennoidutaan ihan kuin se olisi joku luonnonvoima, johon ei ihmisten teoilla ole mitään vaikutusta.
  Jos ihminen pystyy muuttamaan ilmastoakin, niin on se kumma jos ei talouselämää voida rukata vähän inhimillisempään suuntaan.

  • Nyt sentään alkaa olla oikein taloustieteilijitä, jotka ovat huomanneet tuon yksinkertaisen asian: muutos on aina mahdollinen. Sen ei aina taritse olla verinen vallankumous. Ihmisten arvomaailman muuttamisesta on kyse. Ihmiset itsekin alkavat arvostaa muutakin kuin rahaa ja suurta palkkaa.

   Aika metkaa on se, että peruskoulun piti olla sellainen, jossa lapset tekevät yhdessä ja kilpailevat itsensä kanssa. Nyt sitten puhutaan taas tasoryhmistä ja hyvstä ja huonoista kouluista. Koko maan lukiot pannaan paremmuusjärjetykseen joka kevät.

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä nyt Saulia kehutte,ei hänen lausunnoillaan ole mitään painoarvoa Euroopassa ei edes Suomessa Nalle on Suomen kapitalistien ihanne. Kovasti pelkäävät herrat että Euroopan PANKKIEN tukeminen lopetetaan silloin romahtaa suomenkin talous ja työttömyys kasvaa.Köyhiä oli suomessa ennen 90-luvun kriisiä 400 000 nyt yli 700 0000 joten hyvin on pullat uunissa.Sauli ja Iiro sai luvun nousemaan ja ulkomaiden ihailun siksi.

  • Kehuminen kohdistui vain tuohon toteamukseen, että pitäisi laatia papereita , jotka tavallinen kansakin ymmärtää. Nallehan täällä on kunkku ja Nalle ajattelee vain rahaa. Köyhät meillä on aina keskuudessamme . ainakin jos ei jotain tehdä tämän nykyisen menon hillitsemiseski.

 6. nils-åke toivonen sanoo:

  Elop ja joku toinenkin Nokian herra ovat ostaneet Nokian osakkeita sadoilla tuhansilla euroilla. Nokian osakkeet ovat siis nousussa, taitaa olla ostaja tiedossa.

  • Joo se on kiinalainen Lenovo Group, joka jo ehti kieltää ostoaikeensa. Osakekurssin nousu lopahti heti, mutta taatusti muutaman päivän kuluttua kiinalaisfirma tekee kaupat Nokiasta! Näin sitä rahaa tehdään: jolla on, sille tulee lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s