7 vuotta Putinin ja ortodoksisen kirkkolaulun tähden

Pussy Riot -oikeudenkäynti alkoi maanantaína Moskovassa. Nadezhda Tolokonnikovaa viedään tarkoin vartioituna ja käsiraudoissa oikeuden istuntoon.  Pelottava nainen?

*

Venäläinen hurjien naisten punkyhtye Pussy Riot on mekastanut itsensä kaulaansa myöten suohon presidentti Vladimir Putinin vastaisilla performansseillaan.  Kuuluisuutta on tullut maailmanlaajuisesti.  Tunnetut  rock-muusikot ovat ottaneet kantaa  helmikuussa vangittujen naisten puolesta, samoin monet Eu-poliitikot ja ihmisoikeusaktivistit. Viime perjantaina suomalainen proffa  Teivo Teivainen puolusti Helsingissä ryhmänsä kanssa venäläisprotestoijia.

Teivo Teivainen  sai tuota pikaa sähköisiä pikakirjeitä  Venäjältä. Viesteissä Teivaista ei suinkaan kohdeltu siten kuin professorismiestä meillä on tavattu pokkurodia.  Uhkailu on ollut melko suoraa: “Suomalainen entinen orja, lopeta juoniminen homo, tai tulemme ravistelemaan rasistipersettäsi.”

Pussy Riotin kolme tyttöä ovat odottaneet luvattoman kauan telkien takana. Maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä  heitä uhkaa jopa 7 vuoden vankeustuomio. Sisua täytyy siis olla ja asian tärkeä. Protestoijien mukaan Venäjällä Putinin aikana ihmisoikeudet ovat vähenemässä  huolestuttavasti.

Helmikuisessa performanssissaan pussyt  moskovalaisessa ortodoksikirkossa pyysivät Neitsyt Mariaa vapauttamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinista.  Kirkossa olleista mummoista esitys vaikutti sen verran  rajulta ja pyhien arvojen loukkaamiselta, että paikalla oli nopeasti miliisi.  Itse asiassa kirkkoympäristö oli harkiten valittu, sillä ortodoksinen kirkko on aina ollut omia etujaan ajava vallanpitäjien nuoleskelija ja  pölyttynyt tasa-arvon vastustaja.

Meillä vihreä Heidi Hautala on  tokaissut vangitsemisen tiimoilta: “Nyt voi viimeistään sanoa hyvästit Medvedevin aikana julistetulle modernisaatiokehitykselle.”

Suuresta  nykyjohtajasta harvojen mutta valittujen havaitsema miehekäs eroottinen vetovoima on nyt koetuksella .  Patsastelu ilman paitaa ei pure enää ainakaan venäläisiin rock-muusikoihin:  “Putin pelkää nuoria, positiivisia, optimistisia naisia, jotka eivät pelkää sanoa  mielipiteitään”, selittää yksi jos toinenkin.

Kinkkinen, rohkeutta vaativa juttu. Teivaisen Helsingin performanssin taiteilijoista ainakin toinen  uskalsi sanoa yhden kerran megafoniin: “Free Pussy Riot!”

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, feminismi, mynämäki, sano suoraan, Väkivalta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: 7 vuotta Putinin ja ortodoksisen kirkkolaulun tähden

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Herra P:lla taitaa olla suuret liikavarpaat, kun noin kovasti aristaa…;/

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Mistäs mie mittää tietäsi,hönttöhä mie oon.Kun kännykät tulivat aikoinaan markkinoille niin yhtäkkiä olivat liituraita miehet piirissä ja vertailivat kellä on pienin, mut niihä ne naiset sannoot jot ei koolla oo mittää merkitystä.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllä on Babuskat mahtavia,ja nuoret naiset eteviä Venäjällä.Mutta niin on suomessakin.
  Urpilainen on paljon päättäväisempi kuin yksikään meidän miespolitiikoista on koskaan ollut (huom.en ole demari) Miehet vain ajattelevat miten voi säilyttää asemansa ja palkkansa.Ja koulutustasossa naiset ovat ylivoimaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s