Eksoottinen Mannerheim ravistelee palvontakulttia

Savalas on näytellyt Keniassa muun muassa drag queenia.

*

“Näköjään se on niin, että kaikki on kaupallistettavissa”, kirjoittaa sotaveteraanin lapsi Ilta-Sanomien nettisivulla tänään uuden uutukaisesta Mannerheim-filmistä, jota ei ole vielä edes Suomessa nähty. Sadat muutkin ihmiset ovat olleet uhoa ja kiukkua täynnä sen jälkeen, kun tuli tieto, että uusimmassa Mannerheim-elokuvassa suomalaista marsalkkaa esittää kenialaisnäyttelijä Telley Savalas Otieno.

Suomessa sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Markku Seppälä on pois itsestään ja kauhistelee asiaa Ilta-Sanomissa (15.8.). Elokuvassa marsalkkana esiintyvä näyttelijä ja koko miljöö ilmeisesti ärsyttävät ja lisäksi hän vierastaa filmin englannin kieltä. Elokuva  on pääosin filmattu Keniassa, vain yksi kohtaus on kuvattu Suomessa. Elokuvan tuottaa suomalainen Erkko Lyytinen

Tavallista kansalaista taas ihmetyttää tämä valtava älämölö elokuvasta, joka on mitä ilmeisemmin vallan muuta kuin Mannerheimin pikkutarkka henkilökuva. Nämä kotimaiset yritelmät tehdä Mannerheim-dokumentti ovat kaikki sortuneet riitelyyn ja varojen puutteeseen. Nyt tehtiin halvalla ja nopeasti elokuva, jota Yle tuki pieneltä osin.  Elokuva saa ensi-iltansa 28. syyskuuta Rakkautta ja anarkiaa festivaaleilla, odotetaan nyt edes siihen asti!

Tuo sotaveteraanin lapsi on muuten ihan oikeassa: tässä rahaa ja yksinomaan rahaa palvovassa järjestelmässämme kaikki on kaupan.  Miksei siis yksi jalustalle asetettu marsalkkakin hevosineen. Mannerheim-ristin ritarit saavat edelleen palvoa idoliaan  kaikessa rauhassa.

Kannattaa muistaa, että kenialainen Suomen Marsalkka -elokuva on täysin fiktiivinen ja ennakkotietojen mukaan ilmeisesti koskettava  teos. Tuskin se ketään loukkaa tai haittaa, jos Mannerheim vaikuttaa elokuvassa ihmiseltä. Ihonväristä viis.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, elokuva, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Eksoottinen Mannerheim ravistelee palvontakulttia

 1. Karjalaispoika sanoo:

  Eihän ”Jumalaa”saa näytellä tummaihoinen eihän?Kumma että Marski on niin jalustalle nostettu
  vaikka on ruotsinkielisiä??Miksei kukaan tee filmiä Kenraali Airosta joka oli todellinen sotapäällikkö.

  • Selvää rasismia on kyllä ilmassa. Ne ritarit myös minua kovasti ihmetyttävät. Mannerheimin suoranaisessa palvonnassa näkyy kyllä suomalasten heikko itsetunto: Mannerheimhän oli itse asiassa ulkomaalainen kekkaloitsija, jota piti pokkuroida mennen tullen.

   • ”Kekkaloitsija” – nyt ei sinulla eläkeläinen taida olla historian faktat ihan kunnossa. Mannerheimin roolin tärkeys nuoren Suomen historiassa ja itsenäisyystaistelussa on kiistämätön. Tässä ei ole kyse mistään rasismista, vaan siitä, että Yle rahoittaa (suomalaisten taskuista saaduilla rahoilla) tällaista propagandaa, jossa suurimman osan kansasta syvästi kunniottaman henkilön mainetta ja henkilökuvaa raiskataan ja hyväksikäytetään tarkoituksella. Kyse on sitä paitsi sadoista tuhansista euroista, eikä mistään ”pikkurahasta”. Ihmiset protestoivat, koska tämä oli Ylen linjan kulminoituminen. Tekisivät ihan vain omilla rahoillaan nuita elokuvia sinne Keniaan. Ylen tarkoitus ei ole tuottaa swahilin kielisiä elokuvia Afrikan markkinoille. Kuulostaa koko homma siltä, että tässä on vedätetty montakin tahoa elokuvantekijöiden Keniassa kekkaloimiseen.

   • tammikuu44 sanoo:

    Kukkahattutäti katsoo historiaa kukkahattunsa alta ja unohtaa kokonaan kansalaissodan, jossa sodan jo loputtua vakoinen puoli jatkoi punaisten tappamista vankileireillä ja ilman ulkomaitten asiaan puuttumista olisi ratsastajapatsaan johdolla lahdattu puolet suomalaisista. Mannerheim kiinnostaa nykyihmisiä enemmänkin naissuhteittensa ja Venäjän armeijassa ratsuväen upseeriina vietetyn iloisen elämänsä takia.

    Mannerheimin maine ei pahene yhtään siitä, jos hänen totunnainen kuvansa pakkasessa karvalakki korvilla ratsastavasta perseensä palelluttaneesta puujumalasta muuttuukin inhimilliseksi ihmiseksi. Olipa tekijoinä vaikka kenialaiset. Ja YLe on tukenut elokuvaa vaivaisella 20 000 eurolla. Tähän mennessä miestä kunnimerkit kilisten palvoneet piirit ovat tuhlaneet satoja tuhansia pelkkiin dokumenti valmisteluihin, eikä mitään tolkullista ole saatu aikaiseksi.

   • Elokuvaan meni 20 000 euroa, tv-sarjaan lähemmäs 200 000 euroa – ja se ei kyllä ole se tv-sarja mikä on menossa Afrikan ja muiden maiden levitykseen. Muutekin koko elokuvan teon budjetti ja ajankäyttö on täysin hämärä. Jos elokuvaa tehtiin käytännössä viikko, miten nämä toopet saivat siihen muissa lausunnoissa menemään puolitoista vuotta ja tuloksena 50 minuutin vähän paremmin editoidun kotivideon tasoinen elokuva. Tuosta ”lahtaamisesta”. Ei ollut sisällissodan aikainen terrori mitenkään yksipuolista, ja itseasiassa punaisten terroria harrastettiin hyvinkin kapinan alussa, ja se kohdistui siviilihenkilöihin. Valkoinen ”lahtaus” kohdistui punakaartien johtajiin sekä punaisten hallintoon, punaiseen terroriin ja sotatoimiin osallistuneiden rankaisussa ja lisäksi venäläisiin sotilaisiin. Eipä ollut kyllä esteenä sillekään, että suomalaiset yhdistyivät taistelemaan yhteistä vihollista vastaan myöhemmin, punaiset ja valkoiset – paitsi ultrakommunistiset maanpetturit.

   • tammikuu44 sanoo:

    HÖPÖ-HÖPÖ!

 2. maria sanoo:

  En myöskään ymmärrä tätä etukäteisuhoa: miksei tummaihoinen ihminen muka osaisi näytellä. Siitähän tässä on kyse. Tuosta ritariasiasta sen verran, että Mannerheim esiintyy vain kunniamerkin nimessä; ei se tarkoita että nämä sotajermut häntä välttämättä palvoisivat. Olisitpa tavannut eräänkin Raumalle sotien jälkeen tulleen Taavi Törmälehdon, joka ei kuvia kumarrellut; haistatti Adolf Ääärnrootille pitkät eikä juurikaan pokannut sotapomojaankaan, mutta omalla neuvokkuudellaan pelasti taistelukavereitaan ja pamautti useita venäläistankkeja kuten kai sodassa tarkoitus olikin, jottei täällä nyt puhuta Putinin alaisina venäjää…Taavi sai ko. kunniamerkin noin 19-vuotiaana.

 3. maria sanoo:

  Näin se tietysti on, mutta minkäs teet. ”Herrat spekuloottee ja mä vaan hiihrän pirun kovaa”, sanoi Juha Mietokin kun kysyttiin kantaa Hiihtoliiton toimiin.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Koskahan suomessa päästään tuosta sodan ihannoimisesta eroon? Ja koska kirjoitetaan TOTUUDENMUKAINEN raportti Jatkosodasta?Ja varsinkin sisällisodan jälkitapahtumista??
  Kaunistellaan ja peitellään,estellään ulkolaisten tutkijoiden työtä.Toi Miedon kommentti on tyypillinen ”Herrojen pelko on viisauksien alku” lausahdus.Pidä turpas kii ja yritä marssia Siperiaan
  saat palkkioksi maata Itä-Karjalasta ja suomalaisethan yritti.

  • Kyllä tämä kännykkä-netti sukupolvi jo alkaa päästä pahimmasta uhosta: harva edes tietää kuka se semmoinen Mannerheim on ollut, eikä talvisotaa enempää kuin jatkosotaakaan jakseta nykyään enää
   oikein ihannoida. monet ovat nähneet hautausmailla niissä syntyneitä tuloksia. Kansalaisosodasta alkaa jo historian oppikirjoissa olla melko kiihkotonta tietoa: hyvin tiedetään sekin, että paljolti saksalaisten apujoukkojen avustamana valkoinen puoli voitti ja alkoi vankileireillä lahdata punaisia, Mannerheimhän oli valkoisen puolen asialla.

 5. Eeva Strand sanoo:

  No, lapsesta asti olen kammonnut noita kansalaissodan aikoja ja asioita. Tietääkseni sukuni ei ole ollut kummallakaan puolella tai jos on ollut, en siitä tiedä; äitini joskus kertoi jotakin asiaan liittyvää. Vihaa siitä varmasti jäi kytemään ihmisten mieliin. En pidä Mannerheimia maineensa arvoisena, enkä yleensäkään usko, että juuri ketään kannattaa nostaa jalustalle kansakunnan keulakuvaksi. Sodassa ei kukaan voita, vaan kaikki todella ovat häviäjiä. Itse menetin isäni 2 vuotiaana hänen sodassa saamansa tuberkuloosin seurauksena. Minusta tuli siis virallisesti sotaorpo. Sota vei äidiltäni puolison, veljiltäni ja minulta isän aiheuttaen syvän ja pysyvän trauman. Joku kukkahattutäti edellä kirjoitti, miten kansalaissota muka yhtenäisti kansan toiseen maailmansotaan. Uskot vissiin satuihin…pakkohan sinne oli jokaisen lähteä tai se oli nirri pois ilman sotaakin!

  • tammikuu44 sanoo:

   Samoja ratoja käyvät minunkin ajatukseni. Aina kun ihmisiä aletaan tappaa, tapetaan osittain nekin, jotka jäävät eloon. Jokaisen ajattelevan ihmisen pitäisi tajuta edes tuo, että sota ei ketään yhdistä, sotaan on ollut pakko ihmisten mennä. – Hyvin kirjoitettu Eeva!

 6. Karjalaispoika sanoo:

  Mannerheim kirjoitti sisarilleen suomeen 1900-luvun alussa,että suomen on paras pysyä Äiti-Venäjän suojeluksessa.Mutta vallankumouksen tultua pakeni itse tänne ja sai valkoisen armeijan päällikkyyden.Varsinainen takinkääntäjä ei jäänyt Venäjälle taistelemaan vallankumouksellisia vastaan.

 7. Karjalaispoika sanoo:

  Eikö kysymyksessä ollut tiedustelu (vakoilu)matka.Josta hän raportoi suoraan tsaarille???
  Olen muuten nähnyt valokuvan hänestä joka on otettu hänen Puolan ajoiltaan kun herra istuu ratsun selässä ilkosen alasti.Hän on erittäin tunnettu Puolassa toimiessaan Komendanttina siellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s