Polvileikkauksesta paraneminen vaatii hyvää suuhygieniaa

Suun hyvä hygienia on a ja o . Pelkkä Pepsodent ei sentään riitä, jos aikoo selvitä esimerkiksi polvileikauksen tuomista kivuista ja masennuksesta.

*

Polvileikkauksesta kotonaan toipuva Nils-ystäväni tunsi itsensä kuukausikaupalla varsin masentuneeksi, sillä vaikka polven leikkausarpi parani, niin käveleminen ei sujunut ollenkaan ja lisäsi harmaita hiuksia. Ei ihme jos ajoittain masennus iski mieheen. Masennuksen ollessa oikein paha hän useinkin katseli  vuosia sitten Virosta hankkimaansa 80-prosenttista spriitä sisältävää pulloa.  Joskus hän pahimman säryn yllättäessä jopa koetti,  onko korkki lujasti kiinni.

Ei auttanut katselu, mutta ystävien kertomuksista hän oli oppinut tietämään, että 80-prosenttinen sprii kurkkuun kaadettuna vie polvivammattomalta mieheltäkin tajun. Mutta Nils-ystäväni ei suinkaan ole eilisen teeren poikia. Tänä aamuna sain sähköpostin, jossa hän kertoo keksineensä  ratkaisun jalkavamman parantamiseen.  Hän on tehnyt uraauurtavan kokeen.

Nyt ystäväni on ainakin yhden kokeilun jälkeen huomannut, että kaiken paranemisen perustana on ehdottoman hyvä hygienia. Tässä polvitapauksessa auttaa suun hygieniasta huolehtiminen. Saamassani sähköpostissa ystäväni kirjoittaa  neuvoksi muillekin polvivammoista kärsiville:

“Sille 80-prosenttiselle viinalle minulla on nyt käyttöä. Kaadan aamulla tuota ainetta lasin noin puolilleen. Sitten pistän siihen hammasharjani. Sprii desinfioi harjan ja sitten sillä on turvallista ja miellyttävää harjata hampaita. Se on niin miellyttävää, että harjaan päivän aikana useita kertoja ja suuhun jää aina miellyttävä maku. Neste lasissa vähenee tietenkin päivän aikana ja illalla sitä onkin jo niin vähän, että sen voi kaataa toiseen lasiin ja juoda oluen kera.”

Tämä on siis ehdottomasti vain polvivammasta kärsiville kehitetty hoitokeino!

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Polvileikkauksesta paraneminen vaatii hyvää suuhygieniaa

 1. nils-åke toivonen sanoo:

  Tuskin tämä suuhygieniasta huolehtiminen polvivammaa parantaa, mutta se tekee sen sairastamisen miellyttävämmäksi. Aamulla voi tietenkin katumus iskeä, mutta kyllä uusi päivä taas kaiken muuttaa. voi ja muuttaakin.

  • Miksei parantaisi, jos kerran jo eka kerralla tulee miellyttävä olo. Onhan tässä nyt sitten pieni mahdollisuus saada pirtun lisäksi muitakin viinaksia korvattavien lääkkeiden joukkoon. Ja sitä paitsi kokemuksiahan on pirtun lääkekäytöstä: kuinkahan monta sikaa onkaan isännän lisäksi pirtu pelastanut!

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Entisaikaan tapasi monissa taloissa isäntä olla se suurin sika; siksi resepti kirjoitettiin usein sian jalan voiteluun..;))))

 3. nils-åke toivonen sanoo:

  Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mielestä hampaiden pesu ehkäisee dementiaa. Hampaissa olevat bakteerit saattavat tunkeutua nimittäin aivoihin ja tuhota niitä. Tällainen päätelmä tuntuu aivan järkevältä.

  • Totta. Nyt pitäisikin sitten jakaa noille kansanedustajille talon puolesta hammasharjat ja muutama pullo koskenkorvaa. Voisivat sitten vaikka istunnon aikanakin hoitaa suuhygieniaansa. Loppupuoli istunnosta menisi jo varsin iloisissa merkeissä.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Ajat muuttuu nykyään Emännillekin maistuu tuo sianjalkaan tarkoitettu lääke.
  Ja hyvä niin tasa-arvoa pitää olla kaikilla osa-alueilla.

  • Ja suun hygieniasta on huolehdittava samoin kuin muidenkin inhimillisten aukkojen. Tosin alkoholi on viisainta monien mielestä kaataa viemäriaukosta sisään, mutta ne ovatkin sellaisia ikuisia niuhottajia. Lääkettä otetaan aina lääkärin määräämä määrä, olkoon sitten määrääjänä vaikka valelääkäri. Mutta kohtuus kaikessa, kyllä emäntäihmiset sen tietävät.

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Uskon kyllä, että suuhygienia on tärkeä asia ja varmaan tieteellisesti todistettu. Huonoista hampaista ja niistä aiheutuvista tulehduksista tulee ihmisen verenkiertoon valtavat määrät bakteereita, jotka aiheuttavat lisää tulehduksia mm. leikkauksien jälkeen. Tiedän naapurissa erään rehtorin, joka ei huonojen hampaidensa vuoksi päässyt komennukselle YK:n rauhanturvatehtäviin, vaikka on siellä aikaisemminkin ollut…

  • Joo, sodassa ainakin tarvitaan hyviä hampaita, jotta voi purra vihollisen kuoliaakis ammusten loppuessa. Mutta rauhanturvatehtävissä hyvät hampaat tuntuvat kyllä melko turhilta.

 6. Karjalaispoika sanoo:

  Sota on paljolta myös propagandaa,enoni kertoi että Pomarkussa jonne hänet oli siirtolaisena evakoitu kerrotiin tarinaa eräästä miehestä joka talvisodan alussa hyppäsi pystyyn ja huusi ”tulkaa pojat ei venäläisillä ole muuta kuin puu-kuulia”,Mies kaatui heti ja oli kai pitäjän ensimmäinen sankarivainaja.Kyllä hampaita tarvittiin kun olin armeijassa 1963 vanikka joka syötiin oli pakattu 1943 olen syntynyt 1944.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s