Pippurin purijat / Pakinaperjantai 24.8.2012

Kilpailukyvystämme syvästi huolestunut raumalaisnainen todistaa, että kotimainen mansikka on makeampi kuin kreikanpippuri. – Siitä pippurinpureskelusta jää kovin ikävä ja kasvas maku suuhun, nainen toteaa naurahtaen.

*

Suomen nykyinen  kilpailukyky huolettaa ajattelevia kansalaisia heti aamusta alkaen.  Akankannon ja saappaanheiton lisäksi suomalaiset ovat pitkään menestyneet saunomisessa. Tosin suomalaiselta on kovassa kilvassa lähtenyt usein nahka ja kireimmillään  myös henki. Me  suomalaiset sanomme tätä sisuksi.

Kilpailuhenkisyys on tehnyt kuitenkin suomalaisesta ikävän ihmisen.  Heti jos suomalaiselle näytetään jokin uusi laite tai muu hullutus, siitä pitää tehdä kilpailu. Harmittaa siis niitä, jotka eivät leikkiä ymmärrä, kun Suomen kilpailukyky on tätä nykyä lähes olematon, mikä nähtiin viime olympialaisissa.

Rahan tekemisessäkin suomalaiset yrittävät kilpailla. Tyhmyyttään sitten antavat hyvät johtopaikat yhtiöissään jollekin ulkomaanpellelle, joka amerikkalaisissa yrityshautomoissa on oppinut pelin hengen:  suuret bonukset mulle, kenkää sulle.

Suomalaisilla ei oikein ole mitään suurta, paitsi tietysti ratsastajapatsas Kiasman edessä liikenteen esteenä. Ruotsalaisilla on ollut sentään  vuosisatoja kuninkaita. Näiden kruunupäiden ei tarvitse olla mitään  älyn jättiläisiä, kruunu riittää. Tästä hyvänä esimerkkinä nykyinen kuningas, joka tuskin menestyisi edes suomalaisessa peruskoulussa vaan joutuisi koulukiusatuksi, koska ei erota iitä ässästä.

Ruotsalaiset ovat – toisin kuin suomalaiset –  hankkineet sankaruutta taistelukentillä eritoten 30-vuotisessa sodassa. Silloin he panivat puupääsuomalaiset hakkaamaan päälle.  Suomalaiset halkaisivatkin monen keskieurooppalaisen  katolisen kallon kahdeksi huonoksi kissankupiksi puolustaessaan oikeaa protestanttista jumalaansa. Matkalta suomalaiset toivat muassaan kotimaahansa  kupan lisäksi monia katolisia käteviä kirkollisia kaluja kuten saarnastuoleja.

Makuaan suomalaiset ovat toki vuosisatoja yrittäneet kehittää. Ovatkin kehittäneet jo niin paljon, että kielikin alkaa muistuttaa huonosti puhuttua englantia. Ruokakulttuurissa yksinkertaisen maustepippurin rinnalle on tullut tulisia chilipippureita kuten punapippuri, turkinpippuri ja espanjanpippuri. Muotimauste on tällä hetkellä kallis ja vieläkin kalliimmaksi tuleva  kreikanpippuri. On siinä pippuria pureskeltavaksi muillekin kuin Olli Rehnille, joka yrittää urhoollisesti pippuripaketteja kaupata lisää.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, novellit, politiikka, Voittaminen, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

23 vastausta artikkeliin: Pippurin purijat / Pakinaperjantai 24.8.2012

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Taas jälleen kerran syvällisiä ajatuksia, Hymyilevä Tuula, kiitos näistä!

  Sarkasmi on myös taitolaji;))))

 2. nils-åke toivonen sanoo:

  Mitäpä näihin voi muuta sanoa kuin että näin on .Kirjoitit totuuden sanoja . Meillä kilpaillaan vaikka mistä, akankannosta, veivin heitosta, jossa joku voi heittää omankin veivinsä. Ja festareita, niitä riittää. Tänä kesänä on pidetty noin tuhat festaria ja vielä on tulossa. Suomalainen festari on samaa kuin viinaa, väkivaltaa ja roskia. 30-vuotisessa sodassa tapeltiin ja tapettiin katolilaisia ja Ruotsille se oli suurenmoinen ryöstöretki. Kun rauha solmittiin 1648, oli silloin vielä monia kuormia täynnä ryöstösaalista matkalla Ruotsiin.Erityisen haluttuja olivat kirjastot ja saarnastuolit. Ja Suomeen ei saatu muuta kuin yksi kirjasto ja sekin paloi Turun palossa 1827. Ja sitten ne Ruotsin kuninkaat. Ei kukaan heistä ole, liialla älyllä varustettu.Pölkkypäitä kaikki, etenkin Oskar II, Kustaa V ja nykyinen, joka tuskin menestyi suomalaisessa peruskoulussa.. Hänen avunsa ovat ilmeisesti hieman toisen suuntaiset.

  • Eikä taida olla liialla älyllä pilattuja nämä nykyiset EU-miehetkään. Nyt alkaa tuntua siltä, että ollaan kohta samanlaisessa kurissa kuin muinaisessa Neuvostoliitosssa, että arvostella ei saa, ei saa edes kaavailla mitä tehtäisinn jos erottaisiin eurosta. Tämmöinen kehitys ei ole ollenkaan hyväksi. Tarvitaan varmaan sellaisii Pussy-tyttöjä meillekin! – Kysykää vaikka Ilkka Kanervalta tarvitaanko.
   I

  • Karjalaispoika sanoo:

   Korjaan vähän Nils-Åke Ruotsin nykyisellä kuninkaalla on lukihäiriö samoin tulevalla hallitsijalla Victorialla.Victoria on julkisesti kannustanut muita tästä häiriöstä kärsiviä.
   Victoria osaa silti suomen historian erittäin hyvin kiitos Herman Lindqvistin joka puhuu paljon puhtaampaa suomea kuin monet suomalaiset vaikka onkin ”aito”ruotsalainen ja sanoi että sai siksi monta kertaa ”turpaan” Helsingissä käydessään koulua.Ei lukihäiriöisen ÄLYSSÄ tarvitse olla vikaa.Jos nykyinen Kuningas on kiinnostunut nuorista naisista niin sehän lasketaan ansioksi monissa Euroopan maissa.

   • Eihän se lukihäiriö tietenkään älyyn vaikuta, mutta jotain älytöntä on kyllä kuningasmiehen naisseikkailuissa.Tuskin kukaan ruotsalainenkaan pitää kuningastaan järjen jättiläisenä, mukavana ukkona kaiketi kuitenkin. Kaikkein viisain siinä perheessä on se Victorian mies, jolla kärsivällisyyttä riitti odottaa kuninkaallisen perheen hyväksymistä. Saa nyt olla kuninkaallinen itsekin ilman huolen häivää.

 3. nils-åke toivonen sanoo:

  Tiedän, että Ruotsin nykyisellä kuninkaalla, samoin kuin kruununprinsellakin on lukihäiriö.. Eivät ne EU:n neuvottellevat virkamiehetkään mitään älyn jättiläisiä ole. Saamme nähdä miten he tulevat mustista autoistaan, kävelevät sisälle ja siellä kätellään, annetaan poskisuudelmia ja ollaan iloisia. Ja se kolmas vaihe on kun ollaan yhteisessä valokuvassa. Tätähän se, teatteria. Ja Kreikka vetää muita nenästä. Antiikin Roomassa oli sanonta kun tarkoitetaan, että joku ei tapahdu koskaan, niin sanottiin, että se tapahtuu silloin kun kreikkalainen maksaa velkansa, ”ad kalendos graecos”.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Muistan kun nuorena ihmettelin meidän ikioman Urkin tervehdysseremonioita kun Neuvostoliitosta
  tuli ”pääkonttorin”herrat suomeen kyllä siinä muiskupusuja vaihdettiin.Ruotsissa katselin televisiosta aikoinaan kun Olof Palme suukotteli Jassar Arafatia.Kyllä tärkeät ”herrat” saavat meidän pikkunilkkimme tekemään mitä vaan, kunhan tietävät että kansainvälinen lehdistö on paikalla.Kalle Kustaan toiveammatti oli muuten maanviljelijä,hyvä homma siinähän joku maataloussihteeri täyttää EU-tuki anomukset.Vai olenko väärässä?

  • Just niin, meilläkin tämän Wahlroosin Nallen EU-tukianomukset taatusti täyttäää joku järkijätkä, ei se muuten niin paljon avustuksia voisi saada, raukka. Miehellä on rahaa, että tuskin kakkalle taipuu ja pää vähän tyhjänlainen sellaisista järjellisistä ajatuksista kuten, että köyhälläkin on oikeus elää tai että rikkaat maksaisivat enemmän veroa. Kalle-Kustaa olisi ollut loistava maanviljelijä kuten on Nallekin.

 5. Aili Nupponen sanoo:

  Enpä usko, että Nalle itse niitä tiluksiaan viljelee, ja tuskin Kallekaan, onhan heillä palkattuja työntekijöitä, jotka osaavat homman..;)))

  Näillä näkymillä maanviljely ei ole niitä kannattavimpia hommia, onhan se hyvä, että ruokaa jostain saadaan!

  • Juu Nalle nauttii EU-tukia, jotka ovat huippuluokkaa. Joku tiolkku pitäisi olla noita tukiakin myönnettäessä, että jaettaisiin niille, jotka tosiaan niitä tavitsevat eikä tuommoisille ökyrikkaille, huvikseen maata viljeleville!

  • Karjalaispoika sanoo:

   Aili kerro mulle miten maatalous saadaan kannattavaksi??Koko homma perustuu avustuksiin.5 milj suomalaista maksaa kansallisia Eu-tukia moninkertaisesti verrattuna 9,5 milj. Ruotsiin????

 6. mm sanoo:

  Muistan, miten minua alussa hämäsi kokemani ristiriita bloginimesi ja kirpeiden kirjoitustesi välillä. Nyt olen oppinut näkemään tuon (välillä vähän vinonkin) hymysi myös näissä satiireissa. Tässäkin se taas vilahtaa, useammankin kerran…

  • Kivaa! Hymyllä, naurulla ja vinollakin hymyllä saa monesti enemmän aikaan kuin totisella torvensoitolla. Ja kun oikein on olevinaan hölmö, saa ihmiset ajattelemaan – usein hoksaamaankin.

   Kiva kun luet blogiani!

 7. Aili Nupponen sanoo:

  Hei Karjalaispoika!

  Juuri se, ettei maataloustuotteista viljelijä saa tarpeeksi hintaa, joka korvaisi panokset ja työn ja taloudelliset sijoitukset, on tukiaisten tarkoitus korvata viljelijälle puuttuva tulo. Että edes sillä tavoin maatalous kannattaisi.

  Ruotsilla on paremmat (so eteläisempi sijainti) asemat kuin suomalaisilla viljelijöillä. Jos kateeksi käy, osta ihmeessä tila itsellesi, ja kokeile paljonko rikastut vuodessa tai neljässä vuosikymmenessä;/ Minä sain palkaksi vaivaiset luut ja terveyden täydellisen menetyksen!

 8. Karjalaispoika sanoo:

  Tarkoitukseni oli tuoda esille että suomen EU tukiaisista on 60% kansallista tukea siis suomenkansa maksaa suoraan.Ja vain 40% tulee Brysselistä.Suomen maatalouden suurin ongelma on liian pienet tuotantoyksiköt joita kansallisilla tukiaisilla pidetään yllä.Olen jo ostanut
  tilan.(pientilan)

 9. Aili Nupponen sanoo:

  Niin, suomalaisilla oli niin innokkaat ja huonot neuvottelijat, kun liityttiin EY:n, että pakko oli liittyä vaikka millä hinnalla. Tosin Heikki Haavisto oli menettää henkensä niissä neuvotteluissa, raskas taakka hänellekin. Meidän kylässä ei ole yhtään ainutta suurtilaa, Tohmajärvellä on muutama. Joensuulaiset viljelijät vuokraavat ja ostavat pellot Kostamosta. Suurin tila Tohmajärvellä on noin 400 ha, sitä viljelee agronomi Kemiestä, ja kasvattaa itseuudistuvaa lihakarjaa…

 10. Karjalaispoika sanoo:

  Haavisto ja Aho sinne lähetettiin että saatiiin Keskustan kannattajat uskomaan että hyvä tulos saadaan.Ja saatiinhan se 60% Suomen Eu tuesta on suomen kansallista tukea???Pohjoisen tuet tekevät karjan varsinkin lihakarjan kasvatuksen siellä kannattavaksi.Onko se sitten järkevää on eri asia. Haavisto on hyvin hoitanut leiviskänsä Raisiossa ei hänellä ole hätäpäivää.

 11. dieta sanoo:

  Muun muassa Ruotsissa 10% väestöstä on suomalaiset juuret. Pitäisikö (Suomen mallia mukaellen) ruotsalaisten koululaisten ryhtyä opettelemaan suomen kieltä. Ei suinkaan – hölmö ajatus.

  • tammikuu44 sanoo:

   Ehkä se ruotsin kielen opettelu Suomessa tuntuu hiukan ylimitoitetulta, Ruotsinkielisillä alueilla tietysti on paikallaan ottaa koulujen opetuskieleksi ruotsi.

 12. Karjalaispoika sanoo:

  Ehkä se ruotsinkielen opetus nyt on ylimitoitettu mutta vielä 60-luvun alussa ois me kansakoulun käyneet sitä tarvittu vaikka hieman alkeita.Kun Suomen politiikan(Maalaisliiton)takia yli 300 000 huonosti koulutettua suomalaista siirtyi TÖIHIN Ruotsiin.Asutustilat tyhjeni pellot pakettiin ja lehmät teurastamoon.Syy oli että Suomi oli alikehittynyt teollisuusmaana, no mitä väliä sillä oli asutustilalliset antoi äänensä Maalaisliitolle ja sehän oli tärkeintä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s