Ei saa koskea, se on taidetta!

Taiteilija Timo Nauha osallistuu Titanik-galleriassa (keväällä 2012) omaan performanssiinsa, joka tutkii skitsoanalyysiteorian ja nykytaiteen suhdetta. Katsojat eivät sano juuta eikä jaata. Istuvat kuka mitäkin ajatellen.

*

Kulttuuri-ihminenkin voi joskus nähdä asioita tavalliselta arhinmäkeläiseltä tasolta. Totta on! Jo monta päivää on mieltäni kiehtonut kirjailija, yrittäjä ja aktivisti  Mike Pohjolan kolumni, jonka luin jokunen päivä sitten  Turun Sanomien kulttuurisivulta. Mies oli haastavasti otsikoinut juttunsa ”Ei siihen saa koskea, se on taidetta”.

Juuri tuo taiteen kohottaminen jonnekin vakaviin sfääreihin, jonnekin käden  ulottumattomiin saa ihmiset menemään mieluummin urheilua katsomaan ja huutamaan osallistuvasti kurkkunsa käheäksi kuin katsomaan esimerkiksi nykytaidetta tai nykyteatteria.  Taiteen koskematon taiteellisuus tekeekin parhaansa karkottaakseen  käsiään epätoivoisesti taidetta kohti ojentelevat.

Useimmiten ns. osallistuvakin taide on pelkkää teeskentelyä kuten Mike Pohjola kolumnissaan kertoo.  Esimerkiksi hän antaa kokemuksena Kiasmasta: “Osallistuvilla teoksillaan taiteilija kutsuu ihmisiä näkemään maailman toisin ja kyseenalaistamaan yhteiskunnan rajoja”, lukee näyttelyesitteessä. Mutta kun ihminen sitten yrittää nousta näytteillä olevaan kylpyammeeseen, museo-opas kauhistuneena sanoo: “Ei siihen saa koskea, se on taidetta.”

Saman ovat varmasti kokeneet monet muutkin osallistumista yrittäneet, ehkä ikuisen trauman ovat taiteen äärellä saaneet osallistumista yrittäneet lapset.  Pelkkää silmänlumetta siis koko osallistuva taide. Itsellänikin on kokemusta tästä. Keväällä Turussa  oli Titanik-galleriassa taiteilija Tero Nauhan performanssi, jossa yleisö “osallistui“. Bluffia koko juttu.  Koska mukana oli yksi puolalainen, kieleksi oli vaihdettu englanti, ns. osallistuvat neljä henkilöä oli etukäteen valittu ja valmisteltu, yleisö sai pitää suunsa tiukasti kiinni. Ei paljon naurattanut, enemmänkin itketti   ja suoraan sanoen pitkästytti.

Pohjola kirjoittaa kolumninsa lopussa viisaita sanoja:
Oikealla tavalla “osallistuva taide voi murtaa yleisön ja teoksen rajoja, tarjota mahdollisuuksia kokea muutakin kuin näkö- ja kuuloaisteilla sekä antaa osallistujalle vallan vaikuttaa teokseen. Osallistuva teos on valmis vasta, kun se on esitetty, eivätkä edes sen suunnittelijat voi olla varmoja, millainen siitä lopulta tulee.
Suomalaisten taiteilijoiden ja kulttuuri-instituutioiden ei pidä enää pelätä yleisöä. Vasta sitten heidät voi saada osallistumaan.”

Esimerkiksi Wäinö Aaltosen taidemuseo Turussa on hienosti osallistuva: siellä on hyvä kahvio, jonka kahvi ei ole litkua ja pullat tuoreita, lounastakin saa – ja ihmiset osallistuvat! Joku eksyy pullanmurut suupielessä joskus näyttelyynkin, jossa sitten ihmettelee, miksi teoksia ei saa edes valokuvata.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Ei saa koskea, se on taidetta!

 1. lepis sanoo:

  Taidan olla kuuliainen ja pitäytyä katselemisessa ;)

  Tuo valokuvakielto on ihmetyttänyt useasti. Sehän olisi taiteilijoille mainosta ja lisää mainosta näyttelyille. Julkiset teokset ovat kuitenkin vapaata riistaa ja galleriathan oikein toivovat kuvaajia paikalle. On tämä tämmöistä…

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Tämän valokuvauskiellon takana on varmaan pelko taideteoksen idean tai kuvan ’varastamisesta’, aina pitäisi maksaa kaikesta ja kaikille…;/

  Parempi jättää nämä taiteilijat omaan tuntemattomuuteensa…;))

 3. Paluuviite: TS-kolumni: Ei siihen saa koskea, se on taidetta « Musta tuntuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s