Bonjour! Runoilua taidepolulla metsän keskellä

Mies ei suninkaan taistele miekka kädessä runoutta vastaan, ei. Lassi Lehtonen puolustaa taidetta  miekkoineen, on menossa Linnavuorelle, jossa tuuraa sairastunutta näyttelijää Laajoen kesäteatteriesityksessä.
*
Siinä sitä seisottiin Jennyn kanssa viime lauantaina jossain keskellä metsää pahaisen tien varressa. Ei edes Jenny ollut aikaisemmin  käynyt näissä Mynämäen asemanseudun  metsissä. Jenny roikotti toisessa kädessään kahta jakkaraa ja eväspussia. Itse kannoin kylttiä, johon olin tussilla tuhertanut: “Tanka-runoja suoraan korvaan kuiskattuna.”

Pikkuisen epäilytti tämä taiteilijaelämä, josta meillä kummallakaan ei juuri ollut kokemuksia. Mutta pienellä paikkakunnalla voi houkutella kenet tahansa vaikka tämmöiseen Taidepolku-tapahtumaan, jossa esiintyy ihan oikeitakin taiteilijoita. Tässä tehdään  luonnon helmassa  luontoa kunnioittaen yhdessä kulkien kokonaistaideteosta, vakuuttelemme Jennyn kanssa toisillemme.

Sidottiin sitten kyltti puuhun ja istuttiin jakkaroille, kaivettiin eväät esille ja usko  taiteemme houkuttelevuuteen palasi. Ihmisiäkin alkoi pikkuhiljaa kulkea polulla. Vilkaisivat kylttiä ja menivät ohi.  Jenny alkoi kerätä mustikoita ja itse aloin hölösuisesti mainostaa runoantia: “ Tarjolla runo kumpaankin korvaan. Tanka on lyhyt runo. Istukaapa tuohon.”

Ja monet istuivat. Mikä hämmästyttävintä useimmat ehkä puolentoista minuutin mittaisen runotuokion jälkeen kuin heräsivät unesta, kiittelivät, alun epäilevä naurahdus oli muuttunut ystävälliseksi hymyksi, useimmat katsoivat suoraan silmiin vähän niin kuin matkalta palanneina.

Hiljaisuus oli osa tätä kuuntelua: metsä huokui omaa runoaan toiseen korvaan, ihminen kuunteli metsän ääntä, runon ääni vain myötäili. Lapset kuuntelivat  hämmästyneinä, kuiskaaminen oli jonkin salaisuuden kertomista lapsen korvaan. Ehkä aikuisetkin kokivat kuiskaamisen metsän hiljaa soivien  äänien keskellä rauhoittavaksi.

Sitten yllätys: kokonainen komppania – tai ainakin puolijoukkue – ranskalaisia charmantteja Bonjour-miehiä! Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen. No, hiukan rohkeutta, niin Ranska voittaa. Hymyssä suin suomea laverrellen viittoilen jakkaralle istumaan. Miehet hymyilevät, epäröivät,  tulkki tulee avuksi:  nyt kuuntelemaan miltä suomen kieli kuulostaa kuiskattuna suoraan korvaan. Charmantti  ranskalainen istahtaa jakkaralle ja alan laususkella tunteikkaasti.

Yllätyksekseni tanka-runoni loputtua tulkki kääntää runon tuossa tuokiossa ranskaksi. Nyt siis runouttani on käännetty jo ranskaksi! Se on paljon runoilijalle, joka ei ole julkaissut yhtään runokokoelmaa – tuskin julkaiseekaan.

****

Mynämäen asemanseudun Taidepolku  Bonjour olisi sopinut taatusti myös oopperakriittiselle kulttuuriministerillemme. Olisi urheilua rakastava ministeri saanut ravata puhtaassa luonnossa ja kuunnella metsän äänien lisäksi monenmoista soitantoa, nähdä monenmoista esitystä performanssista Mynämäen ja Mietoisten naisten Pia Bartschin johdolla kutomaan neulegraffittiteokseen Ruususilta, olisi voitu ministerikulta viedä vaikka Pussauskoppiin. Nähtävänä oli kuvataidetta ja käsitöitä, oli  teatteria, tanssia, oli koirien lisäksi esittelyssä juurikkaannostokone ja perunarumpu, oli paremman luokan musiikkiakin kuten  Saara Sirkiä huiluineen tai Urpo Reunanen mieskuoron kera haitareineen ja muusikko Sini Palokangas. Oli esiintyjiä sisällä ja  luontopolun varrella monen kilometrin matkalla.

Ja mikäpä tästä onkaan jatkaa. Ensi vuonna nähdään taidepolulla ehkä Arhinmäkikin.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): EU, ihmiset, mynämäki, taide, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Bonjour! Runoilua taidepolulla metsän keskellä

 1. Paulina sanoo:

  Harmitti, kun unohdin autuaasti koko tuon tapahtuman…! :( :( Ehkä sitten ensi vuonna..?

   • Saizu sanoo:

    Tietääkseni tapahtumassa ei ollut Tanja Rantanen mukana, vaan siellä piti olla Tanja Rantapere, joka hänkään ei tapahtumassa ollut, vaikka piti olla.

   • tammikuu44 sanoo:

    Pannaanpa sitten Rantasen tilalle Urpo Reunanen mieskuoron ja haitarinsa kera ja Rantapereen tilalle muusikko Sini Palokagas. Itsekään en joutanut runoilultani kuuntelemaan tai näkemään oikeastaan ketään tai mitään.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Ihmeen vähän nuo poisjääneet runoilijat arvostivat tuota esitystilannetta!;/

  Mutta nähtävästi, sinulla Tuula, oli hauskaa ja elämys kerrakseen esiintyä ulkomaalisille ja muillekin..;DD

  • Kyllä siellä väkeä piisasi ja hauskaa oli kaikilla. Jopa miehet istahtivat kuuntelemaan tanka-runojani – ehkä siksi että kerroin yhden runon kestävä korkeintaan puoli minuuttia.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Kyllähän MIEHET runoista pitää sitä ei vaan saa näyttää toisille miehille. Esim.Torniojoki laaksossa
  on runoista pitävä mies aivan selvä ”knapsu” tietäähän hymyilevä mikä Knapsu on??
  Kirjailija Mikael Niemi sen toi kaiken kansan tietoon sanoi itsekin olevansa Knapsu.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Kirjoita Googleen sana Knapsu saat vastauksia mikä on Knapsu.Mukava nimi, tunnustan että minä Karjalaispoika olen knapsu mutta Tornionjokilaaksossa meni raja ennenmuinoin tiukasti jos et metsästänyt olit melko varmasti Knapsu.Puita sait pilkkoa mutta jos kannoit sisään olit Knapsu,se oli naisten hommia jne…

 5. eino väärä sanoo:

  Hieno kokoperheen kokopäivätapahtuma,ja kun sai itse myös olla tekemässä tapahtumaa!

 6. Kari sanoo:

  Kiitos Teille KAIKILLE taiteen tuottamisesta… ja kyl poissaolijoita harmittaa !

 7. emmaia sanoo:

  Hieno kuva ja kiva teksti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s