Luovien laitamyötäistä (Pakinaperjantai 14.9.2012)

Laitamyötäisessä luoviminen tuo useimmiten mukanaan yllätyksiä, usein menee ajan ja paikan tajukin.

*

– Onkos tänne tuotu kahta iloisessa laitamyötäisessä luovivaa  miestä? kysäisi vieraan naapurivaltion salaisen palvelun salainen agentti ja jatkoi:
– Ottivat linnan juhlissa useammankin mukillisen ja tolkku meni.
– Pitäisi kieltää koko booli niissä juhlissa, tokaisi päivystävä poliisi, useimmat valtakuntamme napamiehet eivät tajua omia rajojaan. Nämä äskettäin tänne tuodut ja putkassa istuvat kaksi nyt eivät ainakaan. Vallan umpihulluja kumpikin. Jospa ovat etsimänne miehet?

Salainen agentti kuunteli tarkalla korvalla, kun päivystävä poliisi alkoi kertoa kuinka toinen miehistä selitti ampuneensa tiikereitä ja etsineensä aarretta ja vastikään hauskalla lentolaiteella lennellen ohjanneensa kurkia oikealle reitille etelään, että semmoisin miehiä sitä ollaan, oli leuhkinut. Ja toinen kertoi kirjoittaneensa ohjeita nuorisolle ja heidän vanhemmilleen, jotta nuoret voisivat itse ehkäistä syrjäytymisensä  ja selviytyä elämässä, että pitää kammata tukkansa ja harjata hampaansa, sanoa naapureille päivää, auttaa vanhuksia ylittämään katua ja semmoista muuta hyödyllistä yhteisöllisyyttä kuten positiivista asennetta. Ihan tavallisia asioita.

– Siinä ne ovat, kadonneet lampaat, agentti hihkaisi, ei kukaan tuommoisia keksi edes laitamyötäisessä luovien. Totta ne puhuivat. Hyvissä käsissä  on kotimaamme, tämä teidän naapurimaanne  demokratia kuten huomaatte, salainen agentti sanoi ja pyysi saada nähdä miehet.

– Kuka se toinen sitten mahtaakaan olla, ihmetteli poliisi.

– Noin pehmeitä ei puhu tai kirjoita edes teidän oman maanne presidentti, uskoisin. Sen täytyy olla joku muu lapsellinen ja hyväntahtoinen hölmö. Ei pullaa sentään kehottanut äitejä leipomaan? Pitäkää hyvänänne!

_____________________________________________________________

Presidentti Sauli Niinistön välittämiskampanjaan ei Helsingin Sanomien asettamasta 70 hengen raadista usko kuin puolet (HS 14.9. sivu C3). Raatilaiset pitivät Niinistön asettaman työryhmän neuvoja heppoisina ja haluaisivat järeämpiä, poliittisia keinoja syrjäytymisen ehkäisemiseen. Vihkosen Ihan tavallisia asioita neuvot ja koko kampanja  vaikuttaa lähinnä nykykasvatuksen niksipirkalta.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Linnan juhlat, mynämäki, nuoret, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Luovien laitamyötäistä (Pakinaperjantai 14.9.2012)

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jaa, miksei presientti voisi puhua hölmöjä; kaikkihan niin tekevät…;))))

  • Tietty, presidenttikin voi puhua hölmöjä ja tekeekin niin kuten tämä Niinistö on nyt tehnyt antaessaan neuvoja syrjäytymisen välttämiseksi. Mies vain ei oikein taida tietää, että syrjäytymisen syyt ovat kyllä köyhyydessä ja eriarvoisudessa. Ja niin kauan kuin juopa rikkaiden ja köyhien välillä vain kasvaa, syrjäytyneiden nuorten määrä kasvaa.

 2. Savu sanoo:

  —Paremmaksi kaikki muutuu, mut hyväksi tuskin milloinkaan!

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Olen huomannut että Oikeistolaiset ystäväni eivät koskaan näe Saulin touhuissa mitään arvosteltavaa.Heppoista on ollut Herra Presidentin aikaansaannokset,eikä rouvan sitäkään vertaa,
  näyttää kärsivän kovasti asemastaan. Huom.en ole vasemmistolainen.

  • Kaipa se Sauli presidentistä menee siinä missä aikaisemmatkin. Mutta kaikenlaisiin lapsellisiin projekteihin se nimensä antaa. Syrjäytyminen on vakava asia ja vaatii korjautuakseen valtiovallan toimia, ei hyvinvoivien tätien lässytyksiä.

 4. Tuomo Kankkunen sanoo:

  Mitä ihmeen pahaa tässä lasten- ja nuorten ongelmien parissa työskentelevien ammatti-ihmisten laatimassa talonpoikaisjärkisessä pohdiskelussa oikein on ???
  Syrjäytymisvaarassa oleva nuori ei ole toivoa vailla oleva avuton potilas.
  Vaarassa oleva nuori kaipaa kipeästi sitä, mitä tuo työryhmä ehdottelee.
  Aikaa, huomiota, rajoja ja mutkattomia puhevälejä kaikkiin lähimmäisiinsä.
  Kyllä me olemme vastuussa kaikista lähimmäisistämme.
  Yhteen asiaan työryhmä ei ehkä tarpeeksi terävästi puuttunut: Alkoholi on suurin syy syrjäytymiseen !

  • tammikuu44 sanoo:

   Eihän siinä mitään pahaa ole, ei niin ole kukaan väittänytkään. Raportti vain on naurettavan lapsellinen, mutta nauruahan maailmaan mahtuu. Toisekseen tämä syrjäymiskysynys ei ratkea hauskalla rupattelulla tai lautapelien pelaamisella. Tämä syrjäytymisen torjunta tai ainakin pysäyttäminen on ennen kaikkea todellisia tekoja vaativa asia eli yhteiskuntapolitiikasta tässä on kyse. Hyvinvoivien tätien neuvot eivät tietysti maksa mitään, mutta ei niillä mitään korjatakaan niin kauan kuin rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

   • Tuomo Kankkunen sanoo:

    Mikä siinä on ”naurettavan lapsellista” ? Mikä on ?
    Mitä haittaa siitä on kenellekään ? Mitä haittaa ?

    Tämä raportti voi käynnistää kansalliset talkoot. Aloittaminen ei ole kiinni hienosta osaamisesta, ylittämättömistä kynnyksistä eikä edes rahasta.

    Kyse on tavallisesta arkipäivän lähimmäisyydestä ja välittämisestä.

    Joku korkeasti oppinut arvioitsija vertasi vimmastuksissaan kirjasen talonpoikaisjärkisiä ohjeita siihen, että pyytelisi ”dementiapotilasta vähän skarppaamaan”

    On vastuuttoman ylimielistä vertailla sivuraiteille ajautuvaa lähimmäistämme parantumattomasta aivojen toimintasairaudesta kärsivään potilaaseen.

    Raportin (liian lievä) alkoholi-osio muistuttaa alkoholin haitoista, jotka tuhoavat liian monen lapsen aivot jo sikiövaiheessa.

    Ja eikö näistä asioista voisi keskustella reilusti omalla nimellä !

 5. Voi hyvä Kankkunen, se joka haluaa voi innolla osallstua rapotin kuvaamiin ”talkoisiin”. Mutta on turha houkutella ihmisiä, jotka tarvitsevat oikeasti työtä ja elämisen mahdollisuuksia lapsellisiin ”talkoisiin”. Hassunhauskoja ajatuksia tosin ovat nämä neuvot. Tässä tarvitaan syvällisiä muutoksia eli ensin on pysäytettävä tuloerojen kasvu ja saatava joinkinlainen raja tälle suuryhtiöiden verojen kiertämiselle ja ihmisten irtisanomisille. Mitä tulee alkoholiin, niin sen yletön käyttö loppuu itsestään, kun ihmisillä on töitä ja mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään.

  Mikäli viittaat tuolla nimettömyydellä minuun, lukittelen sinut todella avuttomaksi netin käyttäjäksi.

 6. Tuomo Kankkunen sanoo:

  Kirjoituksesi arvomaailma on hyvää jatkoa sille Hesarin jollekin arvioitsijalla joka loihe näsäviisaasti lausumaan: ”Nuoret tarvitsevat selvää pätäkkää eikä mitään käytösoppaita”

  Puhut ihan sattuvasti ”oikeasta työstä ja elämisen mahdollisuuksista” Mutta mistähän johtuu, että esimerkiksi marjanviljelijämmme joutuvat käyttämään lähes kokonaan ulmomaista työvoimaa, kun suomalaisen selkä ei taivu tähän työhön. Ei edes parhaaseen kesäaikaan.

  Eikö silloin ole hyvä, että nuoret oppivat vähän kerrassaan ottamaan vastuuta itsestään ja lähimmistään !

  Hiipuva maalaiskulttuuri oli siinäkin mielessä hyvä, että työhön tarttuminen opittiin jo lapsena.

  Epäluulo, kauna ja kateus ovat pahoja, kavalia ja kamalia myrkkyjä – jotka ensimmäiseksi vahingoittavat kantajiaan.

  Kannattaa myös lukea eilisen Hesarin ”Mielipidepalstalta” kolmen demariministerin mielipide tämän työryhmän työstä.

  Ps. Oman nimen voi mielipiteensä alle reilusti laitaa ilman sen kummempia salapoliisikommervenkkeja.

  • Maailma muuttuu ja me ihmiset maailman mukana, Kaikille olisia annettava mahdollisuus hyvään elämään. Selvä kriittisyys typeriä ehdotuksia kohtaan ei ole kaunaa eikä kateutta. Ainoastaan tyytymättämyys oleviin voi saada ihmiset ajattelemaan ja parantamaan olevia oloja.
   Iloista syksyä sinulle!

 7. Tuomo Kankkunen sanoo:

  Nuo mainitut marjanviljelijät ovat mahdollisuuden antaneet.

  Miksi siihen ei tartuta ?

  Iloiset uussuomalaiset tarttuivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s