Miksi koulu haluaa estää lapsen lukemaanoppimisen kotona?

Kirjat odottavat lukutaitosia lapsia. Lukeminen on kivaa!

*

“Väärin sammutettu”, totesi entinen palopäällikkö saavuttuaan pallopaikalle vasta  sen jälkeen, kun kyläläiset olivat jo itse sammuttaneet navettapalon. Vähän samaa tuntuu olevan nykyisessä kouluissamme lukemaan opettamisessa. Turun Sanomat (15.10.) otsikoi artikkelin nykyisestä lukemisen opettamisesta näin: Vanhempien apu saattaa häiritä lukemaan oppimista.

Koulu onkin siis vain koulua ja opettaja tyylipuhdasta opettamista varten, ei oppilaiden oppimista varten?

Ainakin Turussa Wäinö Aaltosen koulun rehtori Jarmo Salo kertoo, että vanhempainilloissa vanhemmille esitetään toive siitä, että he eivät opettaisi lapsiaan lukemaan. Luokanopettaja Sari Kulmala myötäilee:  “Meillä opettajilla on hallussamme taidot ja tekniikat ja opetamme mielellämme lapset lukemaan.”

Eikö vanhemmilla ole taitoja opettaa niin yksinkertaista asiaa kuin lukemista, jonka moni älykäs lapsi oppii ihan itse ilman minkäänlaista opettajaa. Mitä ihmeen haittaa oppimisesta on?

Oman opetustaidon korostaminen on kyllä vainonnut opettajia jo vuosikymmeniä. Jo 50-luvulla  opettajatar närkästyi, kun ensimmäiselle luokalle syksyllä ilmestyi lukutaitoinen oppilas. Pedagogisilla taidoilla ladattu opettajatar koki, että lukutaitoinen lapsi häiritsee muitten opiskelua. Terve järki ei sen sijaan sanonut, että  olisi työntänyt pojalle jonkin kirjan  kouraan ja antanut itsekseen hiljaa lukea. Ei olisi poika inahtanutkaan.

Lukemiseen oppiminen tehdään nykyään  kummalliseksi, aikaa vieväksi  töristelyksi ja päristelyksi.  Kasvatustieteilijät ja lapsipsykologit kehittelevät aina uusia ja uusia lukemaan oppimisen menetelmiä.  Esimerkiksi vanha hyvä, jo seitsemän veljeksen testaama tavaamiskonsti on nykyään pannassa:
Kello-sanaa ei enää tavata näin: koo-ee-äl-kel äl-oo-lo. Nyt opetetaan kirjain ja sitä vastaava äänne, äänteitä yhdistetään “liukumalla tavuiksi ja tavuja sanoiksi“ (kyllä vie aikaa ja hermoja). Ehkä käytetyin menetelmä. Näiden lisäksi on monia muita menetelmiä, joista  uusimpia  ns. trageton-menetelmä, jossa lapset oppivat lukemaan tietokoneella kirjoittaen (siis kirjoittavat vaikka eivät osaa lukea!)

Oli konsti mikä tahansa, miksei se voi olla myös kotona opittu konsti? Miksi lukutaitoisen lapsen pitää “tuottaa äänteitä” tai “makustella sanoja” muun joukon mukana, jos lukeminen jo luonnistaa? Ja mitä järkeä on lukutaidottomien kanssa tieokoneella tuottaa ns. haamukirjoitusta, kun osaa jo oikeitten sanojen tuottamisen?

Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Jorma Immonen Turun yliopistosta kiteyttää koko yksinkertaisen mutta kasvatustieteen  monimutkaistaman homman järjellisiin mittoihin:
“Tärkeintä on saada lapsi oivaltamaan, että tietty kirjain vastaa tiettyä äännettä,”

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, kirjat, koululaitos, mynämäki, opettajat, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Miksi koulu haluaa estää lapsen lukemaanoppimisen kotona?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Aivan asiasta kirjoitit, hymyilevä Tuula!
  Se vasta ikävää on, jos lapsi oppii ihan itsekseen lukemaan..;/

  • Ja sitäpaitsi ne nykyiset lukemaanoppimiskonstit koulussa ovat luvalla sanoen arveluttavia. Kuinka somaa onkaan kenestä tahansa vanhemmasta, jos lapsi itse pyytää opettamaan kirjaimia. Siitäkö nyt sitten pitäisi opettajattaren mieliksi kieltäytyä?

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Taidatte olla vanhanaikaisia ? aika suuri osa nykyajan lapsista osaa lukea kun menevät kouluun 7 vuotiaana oppivat itse tietokonetta näprätessään..Itse aloin koulun 1950 silloin siitä puhui koko pitäjä jos joku osasi lukea kouluun mennessä (minä en osannut) vasenkätisenä olin pakoitettu käyttämään oikeaa kättä kirjoittaessa.

  • Ei me mitään vanhanaikaisia olla: lapset oppivat kyllä Suomessakin kotona ihan itsekseenkin lukemaan tutkiessaan sitä tietsikkaa. Koulussa vaan tuntuu olevan kumma tarve opettaa niitäkin, jotka jo osaavat lukea. Ja kaikkein typerintä on tuo, että estellään vanhempia itse opettamasta lapsia. Moni lapsi on pettynyt kouluun heti ekaluokalla, kun pitää tankata joita A-kirjainta kuukausikaupalla, vaikka sen on osannut jo pitkään.

 3. Karjalaispoika sanoo:

  Mutta opetus on nykyään yksilöllistä jossa otetaan huomioon millä tasolla oppilas on.
  Minä en tarkempaan tiedä, mitä kolmen lapsenlapseni kanssa olen puhunut he ovat nyt 18v 15v ja
  9v. Me vanhat (itse olen 68v) luulemme että nykyajan koulu on huono.No ei siellä Kymmentäkäskyä selityksineen ulkoa tarvitse opetella,muista itse kun äiti lähti navettaan niin kello
  05.30 heräsin Katekismusta tankkaamaan päähäni pelkäsin laiskalle jäämistä,ja joskus jäikin.

  • Ei, ei se nykykoulu huono ole. Siellä on vain joitain omituisia opetusmetodeja, jotka ovat kuin Jumalan sanaa. Koulu on jäykkä virasto paremminkin kuin luova laitos. Ja kyllähän se on paljon kehittynyt niistä meidä alkouluajoista, se on totta. Mutta joskus ihmettelee joitain uudistuksia, pitää niitä jopa typerinä.

 4. emmaia sanoo:

  Hei! Mielenkiintoista että sellaista sanotaan Suomessa ääneesti. Vaikka itse olin kohtelias lapsi ja odotti koulun alkun asti, olen varmana että olisin voinut oppia lukemaan aikaisemmin jos olisi ollut kultuurisesti sopiva. Olen lukenut kirjan lasten kieli- ja lukemisopimisesta että silloin noin 1800-luvulla olisi tavallista että perhe itse opetti lapsille lukemisesta. Mutta kun ammattilaiset syntyvät tuli myös liika kunnoitus heille. Ja se ilman avointa keskustelua.

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Voi aikoja voi tapoja,,,, Olen sitä mieltä, että nykyajan kymmenvuotiaat ovat ylivoimaisia tiedoiltaan jos verrataan 1950 luvun kymmenvuotiaisiin.Tietysti he ovat huonompia pilkkomaan hellapuita ja harventamaan sokerijuurikasta jne.

 6. Kymmenvuotiaat ja nuremmatkin ovat fiksuja, totta. Siksi se pitöisi ottaa huomioon kouluopetuksessakin.

 7. lepis sanoo:

  Taitaisi jäädä oppimatta lukemisen taito näillä nykymenetelmillä… Mitä ihmettä ne touhuaa!

  • Siltäkö tuntuu? Kyllä muuten tuntuu minustakin – ja monistakin lasten vanhemmista. Nämä kasvatustieteijät ovat jotenkin saaneet ihmiset uskomaan, että kaikkea pitää uudistaa ja joku uusi menetelmä siinä lukemaanoppimisessakin olisi parempi kuin ihan se vanha kirjain kirjaimelta oppiminen. Nykyään tosiaan mutustellaan ja kuunnellaan kirjaimia ja tuoteaan kaikensorttisia ääniä. Mielestäni täysin turhaa pelleilyä. A on A ja Ö on Ö mutusteltiin sitä miten tahansa. Miksi sekoittaa lapsia selvässä asiassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s