Talvivaara-kirous

Tässä sitä menee jätevettä kohti Vuoksen vesistöä. Mutta ei hätää toteaa ympäristövalvontajohtaja Tarja K. Ikäheimonen  ja toteaa, että kasvit ja eläimet kestävät uraanin haittoja paremmin kuin ihmiset. Ja hajuhaittojakin on kuulemma ollut. Ongelmat saadaan hallintaan uusilla puhdistuslaitteilla.  – Nyt on tappi täynnä, puhisi sen sijaan eilen paikallinen Reino Rönkkö eikä  ympäristöminiteri Ville Niinistökään ihan heti niellyt kaikkia selityksiä. (Ilta-Sanomat 9.11.)

*

Tunnettu sarjakuvahahmo Kiroileva siili lisää  kirosanojen voimakkuusasteisiin yhden uuden, helvettiäkin voimakkaamman manaussanan : perkele-  helvetti – Talvivaara. Talvivaara edustaa mitä suurinta kammottavuutta,  ovathan Talvivaaran kaivoksen aiheuttamat tuhot vähintäänkin helvetillistä luokkaa!

Tämmöistä ei saisi nykyisenä rauhan aikana toki sattua. Eikä ole kyllä sattunutkaan  kehittyneissä teollisuusmaissa, jollaiseksi Suomikin on totuttu luokittelemaan.

Ehkä ihmiset eivät ole vielä tajunneet sitä, kuinka suuresta katastrofista on kyse: nyt on  uhkana syntyä maamme historian suurin ympäristökatastrofi. Näitä huolimattomuuden tai osaamattomuuden ja selvän ahneuden jälkiä tuskin koskaan saadaan täysin korjattua.

Raskasmetallien joutumista vesitöihin ja uraanipitoisuuden nousua 100-kertaiseksi voidaan varsin hyvin verrata  vaikka siihen, että Eurajoen atomivoimalassa tapahtuisi jokin  suojalaitteiden rikkoutuminen ja paljastuisi huolimattomuusvirheitä tai  pihistelyä ammattitaitoisen henkilökunnan palkkaamisessa  tai rakennusainekustannuksissa. Ja jostain vuotaisi saastunutta lauhdevettä mereen tai joku reaktori peräti  poksahtaisi. Paniikissa olisi koko eteläinen Suomi.

Kannattaa  pohtia tarkkaan, miksi Talvivaaran valvonta on pettänyt, miksi  jatkuvasti on paljastunut ja paljastuu  laiminlyöntejä. Silti toiminta saa jatkua. Miksi?

Valvonta kuuluu paikalliselle ELY-keskukselle. Kannattaa miettiä myös millaisia lounaita paikalliset päättäjät ovat syöneet yhdessä rakennuttajien kanssa, miltä kaikelta ovat sulkeneet silmänsä. Ja sitäkin voisi miettiä ketkä kaivoksen osakkeirta omistavat, ainakin entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki… Olisi ainakin nyt korkea aika vaihtaa  tehtävässään täysin epäonnistuneen paikallisen ELY- keskuksen johto. Ja mikä tärkeintä: kaivos pitäisi nyt sulkea heti eikä viidestoista päivä. Jonkun on otettava vastuu. Ympäristöministeri  Ville Niinistö on jo kiukkuisesti kauhistellut asiaa. Se ei riitä.

Pitäisi tästä katastrofista oppia nyt paikallisella tasolla myös se, että kaikkeen ei voi suostua vaikka rakennusluvan hakija lupaisi millaisia uusia työpaikkoja kuten kaivoksen rakennuttaja on tehnyt. Kaikkea ei voi mitata rahassa. Tai ehkä sittenkin voidaan: huomasin,  että aamun lehdessä oli uutinen Tieto-Finlandia-ehdokkaista ja joukossa on Björn Wahlroos kirjallaan Markkinat ja demokratia.  Pannaanpa siis jatkoa Kiroilevan siilin kirosanoille: perkele – helvetti –  raha – markkinat – Talvivaara.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Talvivaara-kirous

 1. Poliittinen Vastuu. Se on nyt jonkun kannettava. Ja jonkun osaavan on kirjoitettava siitä hieno artikkeli, ja pyytäisinkin nyt mitä nöyrimmin Hymyilevää Eläkeläistä puuttumaan aiheeseen. Sillä nämä poliitikot, jotka kantavat Poliittisen vastuun eroamalla, varmaankin lyyhäilevät onnettomissa olosuhteissa ja nukkavieruina jossakin assan kulmilla. Heidän kunniakseen voisimme ehkä järjestää keräyksen tai viettää minuutin hiljaisuuden. Vai kuinka ..?
  Hyvä juttu, kiitos. Luen jatkuvasti blogia, ja olen linkittänyt twitterissä moneen kertaan, kiitoksia, näitä on mukava jaella eteenpäin.
  Oikeasti: voiko Suomen kielessä olla tyhjempää ilmaisua, kuin Poliittinen Vastuu. Siksi toivon, että Hymyilevä Eläkeläinen ”myrkytttäisi” tämän ilmaisun, niin, että kukaan poliitikko ei enää voisi piiloutua sen taakse. :) Kiitos

  • Kiitos kommentista. Olen varsin ilahtunut, että joskus luet juttujani. Mutta kyllä sellaiset asialinjan miehet hoitavat tuon poliittisen Vastuun peräämisen. Tätähän kansalaiset odottavat ja onhan sitä jo lehdistössä vaadittukin. Mutta turha toivo, siellä päättäjien paikoilla istuvat palleillaan kuin tattarin piki ja terva toisiaan syytellen. Ja meillä ollaan naureskelemassa Kreikan poliitikoille, vaikka samanlaisia tosiaan syytteleviä korruptoituneita raukkoja ovat nämä meikäläisetkin. Mistään ei opita: nyt meillä on sitten tämä Häkämies-rohmu!

   Hyvä ja luettava blogi on sinullakin! Itse asiassa näillä nalkutusblogeilla on suurempi vaikutus ihmisiin kuin päättäjät uskovatkaan. Näissä tarpeeksi yksinkertaisesti haukutaan ne, joita haukkua kuuluukin ja näytetään arkajaloille ns. mistä piika pissii eli kun tarpeeksi nalkuttaa, saattaa jotain tapahtuakin. Hitaita ovat herrojen kiireet.
   Tarkkaillaan tonttuja!

   • Marjaana sanoo:

    Hei,asiallista vastuunottoa.Jos rikon astian niin minä sen korjaan.Jos pilaat elinpiirin ja saatat herkän upean biodiversiteetin vaaraan tuskaa tuottaen ja asukkaiden vedet ym
    pilaantumisalttiiksi,on toimittava ,vastuulliset esille toiminta poikki heti samoin suojaustoimet työn alle myös heti.Kauanko sitä odotetaan -aina vain kalliimmaksi muuttuu.Tätä mieltä olen ja ihmettelen myös miksei liikahda mikään,ei tämä ole tätä päivää. Hyvää kevättä kirjoittajille. toivottelee mummo Hämeestä

   • Kiitos kommentista ja hyvää kevättä sinnekin!

 2. Valvonta kuuluu paikalliselle ELY-keskukselle. Kannattaa miettiä myös millaisia lounaita paikalliset päättäjät ovat syöneet yhdessä rakennuttajien kanssa, miltä kaikelta ovat sulkeneet silmänsä. Ja sitäkin voisi miettiä ketkä kaivoksen osakkeirta omistavat, ainakin entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki… Olisi ainakin nyt korkea aika vaihtaa tehtävässään täysin epäonnistuneen paikallisen ELY- keskuksen johto. Ja mikä tärkeintä: kaivos pitäisi nyt sulkea heti eikä viidestoista päivä. Jonkun on otettava vastuu. Ympäristöministeri Ville Niinistö on jo kiukkuisesti kauhistellut asiaa. Se ei riitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s