Le slam – Runoa ja musiikkia Mynämäen kirjastossa

Kohta alkaa läimä käydä:  Le slam. Ranskalainen Dizzylez soittaa kirjaston tuolia ranskaksi runoillen ja shamaani Kev Howard didgeridoota.

*

Slam on kynä, lujaa kiitäviä sanoja
…. sielun pohjalta kaavittua ilmaisua
…. tyyniä sanoja, sanoja jotka ulvovat

35 kilometriä Turusta, keskiaikaisen kivikirkon läheisyydessä, Mynämäen kirjaston tiloissa ranskalainen nuorimies Dizzylez hurmaa ja pökerryttää kuulijat omalla käsittämättömällä äidinkielellään, vierellään pitkätukkainen shamaani Kev Howard, joka soittaa kummaa didgeridoo-nimistä soitinta, taitaa  ihmeellisen kurkkulaulun. On Runoviikko ja isänpäivä 11.11.

Slam on tuulenhavinaa hengityksenhienoa
kevättä, ajatuksen hyväilyä, kukan antia
…nenän värinää, silmien loistoa korvat höröllä
ja silti: ei mitään, sillä slamia ei voi koskettaa

Näin vakuuttaa kirkassilmäinen ranskalainen ja  kaappaa soittimekseen kirjaston tuolin, hakkaa – ei vaan soittaa riemullisesti sen vanerista istuinta. Tässä teille elämäniloa, joko alkaa jääkarhu herätä ja lämmetä?

Slam on kuin liekki, jota ei saa sammumaan
Tai kuin nainen saavuttamaton… läimäys, koru
Slam on kuin leikkiä, suukko poskellesi

Runo- ja musiikki-illassa kuultiin jotain sellaista, mitä  harvoin kuulee edes suurissa kaupungeissa: runo eli ja lumosi kuulijat. Runo on rytmiä, sanojen musiikkia. Ja soitettu musiikki  auttaa vaikeaakin tekstiä avautumaan.

*
Virolainen Eeva Park valloitti tyylikkäällä vähäeleisyydellään.  Aapo Ilves on myös runoilija sekä muusikko.

*
Kun Dizzylez hurmasi elämänilollaan ja  riemukkaalla esiintymisellään, saman  täydellisen kuulijan valloituksen teki vähäeleisyydellään ja aistikkaalla esiintymisellään virolainen Eeva Park. Mikä naisellinen ja lempeä näkökulma avautuikaan konstailemattomista runoista: vanhat naiset istuvat pitkällä penkillä, kutsuvat sinua, olet kaunis, pitkällä penkillä vanhat naiset.

Runoviikon Mynämäen tapahtumassa sai tuntuman niin kotimaiseen kuin eurooppalaiseen nykyrunouteen. Runoviikko ry;n puheenjohtajan Esa Hirvosen luotsaamassa joukossa olivat esiintyjinä myös  Aapo Ilves, Katriina Vuorinen, Juha Kulmala, Andy Willoughby, Bob Beagrie, Kalle Niinikangas ja Electric Kool-Aid Trio: Kev Howard, Dominic Nelson-Ashley ja Anthony Flint.  Runoviikon mahdollisti Koneen Säätiön tuki.

Slam on kuin terälehti, pilvi, vehreys
Slam liikehtii… slam on loksahdus paikoilleen
Slam on puhuttua tekstiä täynnä uljasta runoa.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, runoilijat, sano suoraan Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Le slam – Runoa ja musiikkia Mynämäen kirjastossa

 1. emmaia sanoo:

  Vaikkutta kivalta!

  • Harvoin tämmöistä kuulee missään ja vielä harvemmin jossain Mynämäessä. Mutta innokkaita kuulijoita kyllä oli täälläkin. Eivät katuneet tuloaan tilaisuuteen, vaikka ehkä kastuivatkin syyssateessa.

 2. Aili Nupponen sanoo:

  Varmasti innostava tilaisuus: kiitos selostuksestasi, Hymyilevä Tuula!<3333

  • Uskon, että olisit sinäkin nauttinut noista runoista ja koko illasta, jos olisit ollut mukana. Erityisesti ihastuin niihin virolaisiin. Vaikka viron kielestä ei juurikaan ymmärtänyt mitään, runot alkoivat kummasti elää kielen pehmeän sontuisuuden ja rytmin ansiosta.

 3. runopasanen sanoo:

  Eloisa selostus; oi jospa oisin saanut olla mukana!

  • Taatusti olisit nauttinut, ihaillut runoilijoiden esityksiä, ihmetellyt sitä ihmesoitinta ja nauranutkin. Kerrassaan onnistunut Runoviikon tilaisuus. Oletkos koskaan kuullut ns. lavarunoutta?

   • runopasanen sanoo:

    En livenä, vain median kautta.

   • No kuitenkin, täällä Turussa näin sellaista oikein livenä viime kesänä. Aika kivaa, voittaa vanhanaikaisen runonlausunnan. Näin sitä jossain kaljakupilassa ja tunnelma oli rento, sellaista runokaraokea.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Luin tuossa että ”ruma halli”missä hikoillaan ja huudetaan on Mynämäellä ja kohta Vehmaallakin.Kulttuuria se on ruumiinkulttuurikin ja myös tarpeellista ihmiselle.Ja molempia pitäisi harrastaa henkistä että ruumiillista kulttuuria.

  • Niinhän se on, että ruuminkulttuuriakin tarvitaan mutta kohtuullisessa määrin. Sitäpaitsi sille myönnetään kohtuuttomasti avustuksia niin valtion kuin kuntien varoista. Erityisesti risoo se, että hallit suosivat lähinnä huippu-urheilua ja tavalliset ihmiset istuvat katsomossa ja huutavat. Näiden hallien avulla lähinnä rahastetaan kuten nyt esim. Mynämessä. Ihminen pystyy omaksi tarpeiksi liikkumaan ja juoksemaan ilman hallejakin.

   Eikö nykyaikana osata liikkua ilman erilaisia laitteita, kävellessäkin pitää olla käsissä suksisauvat, joiden avulla sitten lähinnä kipeyttää olkapäänsä. Miksei vanhusten pyöräkelkkaa luokitella urheiluvälineeksi ja kustanneta niitä kunnan varoista mummeleille ja papparaisille ennemmin kuin ruvetaan rakentamaan – vaikka yksityivaroinkin bisnesmielessä – maisemaa pilaavia laatikkohalleja?

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Olen ymmärtänyt,korjaa jos olen väärässä? Että pyöräkelkan saa kunnalta lainaksi,ja omaiset palauttavat kun ei enää ole tarvetta.Maailma kehittyy ei aina oikeaan suuntaan kaikenlaiset vempaimet pitää olla (rahastetaan).Kirjailijat ja RUNOILIJATKIN käyttävät tiekkaria eikä kustantajat ota vastaan paperille kirjoitettuja käsikirjoituksia.
  ps.Tavallinen potkukelkka on ainakin urheiluväline suomalaiset ovat vieneet Maailmanmestaruuden tietääkseni aina.Hyvä Suomi !!!!

  • Joo, yhtä mieltä sinun kanssasi olen siitä, että potkukelkka on kiva urheiluväline! Tiet vaan ovat usein talvella hiekotettuja, ettei sillä oikein pääse urheilemaan, ei ainkaan hurjastelemaan. Äläkä sinä sitä tietokoneen käytöä hirvittele, kyllä runon voi kirjoittaa tietokoneella ihan hyvin. Yritäpäs vaikka, kyllä onnistuu.. Ja jos okein heittäytyy hellämieliseksi, voi kyllä ainakin umahallit hyväksyä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s