Eikö kunnanisät arvosta kulttuuria? Vai eikö sitä ole, vai onko sitä?

Pienissä kunnissa kulttuurikeskukseksi muodostuu usein kirjasto. Vehmaan kirjastossa on parhaillaan esillä pieni Voitto Vikaisen upeita töitä esittelevä 100-vuotisnäyttely.  – Ehkä vehmaalaisista kodeista löytyy lisää Vikaisen töitä isompaankin näyttelyyn, uumoilee sivistys- ja kirjastotoimen johtaja Sirpa Ikala-Suomalainen.

*

Maaseutukunnissa kaikkialla henkiset ja vähän muutkin arvot ovat lähes poikkeuksetta samat kuin  Mynämäessä ja naapurikunnassa Vehmaalla: Keskelle kylää Mynämäessä rakennettiin  ruma halli, jossa hikoillaan ja huudetaan, nyt Vehmaalle on noussut kahta kauheampi rumilus,  sekin keskelle kylää. Tosi lähelle koulua, joka voi sitä hyödyntää omissa toimissaan. Eikä muutama lasten tekemä graffitikaan sitä pääse rumentamaan, päinvastoin. Mutta missä on pienten kuntien oikea kulttuuri?

*
Mynämäki, Kylämatka ja  Taidepolku

Mynämäessä tehdään eläväksi vanhoja muistoja Kylämatka-tapahtumassa. Erityisesti ihastuttaa se, että nuoria on saatu mukaan.

*
Kulttuuritoimintaa  toki on. Se on vain pieninä palasina kuten laulussa kerrottu leipä maailmalla.  Perinteisesti se  on isäntien mielestä sellaista akkojen puuhastelua.  Mutta Mynämäessä on syntynyt vallan mahtava kulttuuritapahtuma: Aseman seudun Taidepolku. Se on  ulospäin suuntautuva, jopa kansainvälinen, mutta kuitenkin yhteisvoimin toteutettu  tapahtuma. Se on jo kahtena kesänä antanut virkistystä, iloa ja esiintymisfoorumin paisi kuntalaisille myös vieraileville taiteilijoille ja harrastajille. Tästä kannattaisi ylpeillä, tähän kannattaa panostaa ja jatkaa.

Toisena upeana kulttuuritapahtumana mainitsen tässä hienon Kylämatka-tapahtuman. Kyseessä on pitkä prosessi, jossa vanhoilta mynämäkeläisiltä on kerätty muistoja menneiltä ajoilta ja näistä tehty ammatti-ihmisen kirjoittama näytelmä, näytelty harrastajavoimin useassa kylässä. Nyt suunnitellaan jo kolmatta, loistavaa! Tietysti kaikkea muuta pientä on näiden lisäksi. Sekä upea kirjasto. Laurin markkinat nykyisessä muodossa sen sijaan voisi hyvin lopettaa.

Mynämäessä  on kokonaan unohdettu Koneen Säätiön Saaren kartanossa toimiva taiteilijaresidenssi? Se pitäisi tuoda enemmän  esille  kunnasta puhuttaessa.  Luulisi kunnan päättäjiin tekevän vaikutuksen jo sen, että  taitelijaresidenssi ei ole kinuamassa kunnalta pennin pyörylää. Päinvastoin, se maksaa siellä työskenteleville taiteilijoille pientä  työskentelyapurahaa. Ja taiteilijoita  siellä on ulkomaita myöten.  Säätiön  avustuksella  mm. Mynämäen kirjastossa kuultiin äskettäin kansainväistä nykyrunoutta varsinaissuomalaisen Runoviikon aikana.

Saaren kartanossa Mynämäen Mietoisissa toimii Koneen Säätiön rahoittama tariteilijaresidenssi.

*

Vehmaa ja Oheistaidekoto

Taiteilija Outi Heiskanen Oheistaidekodossaan: ”Tervetuloa!”

*
Vehmaa on vielä pienempi kuin Mynämäki. Mutta se on jo valtakunnallisesti noteerattu kulttuuritapahtumistaan. Ennen kaikkea Outi Heiskasen perustama Oheistaidekoto on nostanut Vehmaata tunnetuksi kulttuurikunnaksi. Äskettäin Varsinais-Suomen taidetoimikunta palkitsi  Outi Heiskasen ja Oheistaidekodon väen työstään kunniamaininnalla Vuoden kulttuuriteko.  Mutta mitä tekee kunta? Ei mitään. Se antaa taiteilija Jussi Vikaisen töidenkin pölyttyä jossain Rautilan varastoissa, kun niistä saisi pienellä rahalla hienon patsaspuiston. Pieni kirjasto pullistelee kirjoja ähkyyn saakka,  siellä on jatkuvasti  taidenäyttelyitä, nytkin Voitto Vikaisen 100-vuotisnäyttely. Eikö tosiaankaan löydy lisätiloja tälle kulttuurikeskukselle?

Vehmaa on tunnettu arvostetuista taiteilijoista, joista Vikaisten suvun taiteilijoiden lisäksi on  eturivissä  Mynämäkeenkin Lizelius-patsaan kiveen hakannut Jarkko Roth. Onnettoman pieni Vehmaa, vanha kiviteollisuuspitäjä.  saisi oikein tosissaan panostaa kulttuuriin, jota siellä on  sekä vanhaa että uutta.

Kulttuurin parissa puurtavia ihmisiä pitäisi kuntien päättäjien joskus tosissaan kuunnella ja määritellä  kunnan vahvuusalueita ja houkuttelevuutta lähtökohtana muukin kuin suurkanalan tai  sikatalouden työllistävyys. Enemmän taide on Vehmaatakin nostanut maailmankartalle kuin jouluksi presidentille perinteisesti vietävä sian takajalka.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, mynämäki, sano suoraan, taide, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Eikö kunnanisät arvosta kulttuuria? Vai eikö sitä ole, vai onko sitä?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Jotenkin tuntuu siltä, että maaseudulla kulttuuria vähätellään, ja ensimmäiseksi siltä ollaan leikkaamassa vähiä rahoja. Kuin luin tuota selostustasi, minusta näytti, etteä teillä siellä Mynämäellä on paljonkin kulttuuria, ihmeen paljon, jos vertaa näihin meidän oloihin. Onnittelut siitä.

  Meillä on kirjastolla pienimuotoisia taidenäyttelyitä ympäri vuoden, kiitos siitä kirjastoväelle!<3
  Suurimuotoisin tapahtuma kunnassamme on Tohmajärven kesäteatteri, jossa käy väkeä noin 6000 henkeä vuodessa. Kunnan panokset tähän on hyvin vähäiset, ohjaajan palkkio ryhmän vetäjälle. Kunta saa hyvää mainosta koko rahan edestä. LIsäksi kunta perii vuokraa teatterin käytöstä eli sijoitukset ovat tuottojen puolella.

  Kiitos hyvästä postauksesta, Tuula, jälleen kerran!<3333

  • tammikuu44 sanoo:

   Otin tähän nyt mukaan ne parhaat palat ja itsekin ihmettelin, että onhan sitä kulttuuria vakka ei juuri rahassa kylvetä. Kokonaan kulttuuria ei saisi jättää oman onnensa nojaa kuten valitettavasti oikein köyhisssä kunnissa tapahtuu. Ja onhan tuo kesäteatteri onneksi vielä useimmissa kunnissa suosittua, kuten siis teillä Tohmajärvelläkin. Ja sama meininki kuin täällä: kirjasto on paikka, jossa tapahtuu.

   Tuota minä kyllä ihmettelen, että kunta perii vuokraa teatterin käytöstä: edes sen verran voisi olla kulttuurimyönteinen, että antaisi vapaaseen käyttöön.

   • Aili Nupponen sanoo:

    Aikaisemmin kunta ei ole perinyt kesäteatterilta vuokraa, mutta nyt kun raha-asiat ovat todella tiukalla, on näköjään ruvettu perimään;/

    Minusta teatteri tekee kunnalla ilmaista mainosta niin paljon, ettei tämä vuokra juttu ole oikein! Entisaikaan ylpeiltiin siitä, että kunta oli kulttuurimyönteinen, ja rahaakin riitti useisiin tarkoituksiin, kuten kulttuurisihteerin palkkaamiseen. Ajat ovat muuttuneet ja päättäjät samoin:(

   • Kyllä on suorastaan sikamaista kunnan taholta! Mitä ne sillä teatterilla tekisi, jos sitä ei joku käyttäisi? Eihän se nyt ole mitään bisneksen tekoa varten rakennettu, näin ainakin luulisi. Ja vaikeina aikoina kulttuuriavustuksena kävisi tuo käytön maksuttomuus.

 2. runopasanen sanoo:

  Olet onnistunut nappaamaan mainioita kuvia täydentämään tätä kulttuurikatsausta. Monenlaistahan siellä päin näyttää olevan verrattuna moneen muuhun paikkaan.

 3. Pienissä kunnissa kulttuurikeskukseksi muodostuu usein kirjasto. Vehmaan kirjastossa on parhaillaan esillä pieni Voitto Vikaisen upeita töitä esittelevä 100-vuotisnäyttely. – Ehkä vehmaalaisista kodeista löytyy lisää Vikaisen töitä isompaankin näyttelyyn, uumoilee sivistys- ja kirjastotoimen johtaja Sirpa Ikala-Suomalainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s