Sikamaista sotimista

Sotasankareina armeijan harjoituksissa koemielessä lahdatuista sioista saa joulupöytään  herkullisen kinkun.

*

Sen nyt tyhmempikin ymmärtää, että sota on raakaa ja veristä. Ihmisiä kuolee solkenaan ja ihmisraatoja sekä irronneita ruumiinosia kootaan mahdollisuuksien mukaan ruumispusseihin. Tätä kaikkea on harjoiteltava erilaisilla sotilaallisilla operaatioilla. Mutta sitä ei tahdo ymmärtää, että  harjoitteluun tarvitaan mukaan viaton luontokappale. Suosituin armeijakäytössä on sika.

Nyt ovat  britit heränneet ja ihmettelevät, miksi  sikoja ammutaan sodankäynnin  harjoittelemiseksi.  Samaa sikamaista peliä on pelattu toki Suomessakin ja tähdätty sikoja silmien välliin muun materiaalin puutteessa. Vaikka äkkipäätä ajatellen parempi on tietysti harjoitella barbaarista sodankäyntiä sioilla kuin ihmisillä. Tosin sotaakäyvä ihminen  se varsinainen suursika on.

Brittiläiset eläinsuojelijat ovat  järkyttyneitä. Järkyttyneitä ensi kuulemalta ovat suomalaisetkin ihmisten ja eläinten suojelijat.  Ylen uutisten (20.11.) mukaan Suomessa armeija saa 50 sikakoe-eläintä ammuttavaksi kolmen vuoden aikana. Ei tunnu paljolta. Mutta onko tässäkään mitään järkeä?

Sotaihmiset ovat sitä mieltä, että nykyaikainen opetussimulaattori tämmöisessä ampumajutuissa ei voi korvata aitoa, elävää kudosta. Näin vakuuttaa sotilaslääketieteen keskuksen johtaja Jouko Peltomaa. Hän korostaa sitä, että  itse asiassa ei harjoitella sikojen ampumista vaan ammuttujen sikojen pelastamista taiston tuoksinassa. Eläinsuojeluyhdistys Animalia ei hyväksy sikojen kanssa pelehtimistä edes harjoitusmielessä. Animalian toimitusjohtaja Kati Pulli huomauttaa, että sikaharjoitus on sikamainen.

Inhimillisyyttä kuulemma armeijassa noudatetaan mennen tullen ja siat nukutetaan ennen kuin niitä ammutaan. Sitten sotilaslääkärit paikkaavat sian saamat vammat –  ja  jos sika säilyy tästäkin operaatiosta hengissä, sika lopetetaan.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläimet, eläkeläiset, mynämäki, sano suoraan, Väkivalta, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Sikamaista sotimista

 1. Turkulaine sanoo:

  Se, että Englannin armeijassa ammutaan sikoja koulutusmielessä ei ollut niin sinen. Onhan Enlanti ollut aina väkivaltainen ja esimerkiksi koululaisia piiskataan vieä tänä päivänäkin ja 1960-luvulla vankiloissa piiskattiin vankeja!!! Mutta että Suomen armeijassakin ammutaan sikoja jotta voidaan antaa kouluitusta ampumahjaavojen hoitamisessa oli todella järkyttävä uutinmen. Ampumahaavojen, kuten muidenkin haavojen hoitamista ei tarvitse opetalla sioilla. Se on ehdottomasti lopetettava. Suomessa joudutaan sairaaloissa hoitamaan ampumahaavoja ihan päivittäin..Ihmisiä ammutaan lähes päivittäin ja jotkut kuolevat, jotkut jäävät henkiin.
  Lopuksi ilkikurinen ajatus: Pannaanko siat lihoiksi, Reippaasti fläskiä soppaan, se vasta tekee hernekeiton hernekeitoksi.

  • Täysin sikamaista tuommoinen sioilla harjoittelu. Ehdottomasti lopetettava. Kuten sanoit, ampumahaavojen hoitamiseen saa kyllä nykyään oppia sairaaloissa.

   Sikoja kasvatetaan ihmisen ruuaksi, Ja siinä ajatelaan silloin elämää. Sian käyttö tuollaseen armeijan meininkiin on hävytöntä.

 2. karjalaispoika sanoo:

  Jo 1960 luvulla puhuttiin näistä sikojen ampumisista,sian elimistö muistuttaa Ihmisen vastaavaa siksi käytetään sikoja koe-eläiminä.Ja kyllähän me aikamoisia SIKOJA olemme. Mutta varsinkin suomessa ammutaan jatkuvasti IHMISIÄ joten kyllä suomen lääkärit saavat harjoittelua. Niinkuin Turkulainenkin toteaa.

  • Tuosta sikojen käyttämisestä armeijan lääkäreiden koulutukseen on oltu tähän mennessä ihan hiljaa. Toivottavasti nyt loppuu sian elämällä leikkiminen.

   • sanapasanen sanoo:

    Leikkimistähän se on tosiaan on, koska sika kuitenkin pian sen jälkeen lopetetaan. Olen kyllä yhtä sievänä kuin sika pienenä nähnyt (vahingossa?) sian ampumisen, mutta se ei ollut leikkimistä. Entinen isäntä ei hyväksynyt, että ampumisesta siirryttiin sähköteurastukseen. Perusteluna oli, että heidän sikansa olivat tottuneet kuolemaan ampumalla. Mene tiedä sitten..

   • Juu tää on ihan eri juttu tämä kotieläinten teurastaminen. Mutta sikamaista on leikitellä sioilla ihmisten teurastamista varten. Eivät ole siat sellaiseen sotilaalliseen teurastamiseen toki tottuneet.

 3. karjalaispoika sanoo:

  Olin aikoinani noin 10 vuotiaana mukana sian teurastuksessa useamman kerran, työnäni oli vispata verta ettei se maksoitu sitten iltapäivällä syötiin verilettuja puolukkahillon kera hyviä olivat.Ei mitenkään minun tunne-elämääni vaikuttanut.Mutta kun vasikoita pantiin teurasautoon niin salaa itkin.

 4. aimarii sanoo:

  Ihminen on raatelevin elukka. Viattomiahan se aina teurastaa, niin omia lajitovereitaan, kuin muutakin viatonta.

  • ”Laittamattomasti sanottu ja viisaasti!”, Ihminen ei ole muuksi muuttunut vuosituhanten kuluessa, eikä näillä näkymin tule kyllä muuttumaankaan. Tappamiseen löytyy aina rahaa, ihmisistä ei niin väliä. Mutta toivo on pantava siihen, että oikeudenmukaisuuus ja järki alkavat vähitellen saada tilaa, että vältytään lopulliselta katastrofilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s