Korkoa lempivelalle ( Pakinaperjantai 23.11.2012)

Kreikkalaismies tarkastelee lempivelkakuittiaan.

*

Tomaatinviljelijä Dimitris Dolmadakis joi säännöllisesti itsensä juovuksiin kotisaarensa pikkuisessa tavernassa. Eikä ollenkaan huvikseen. EU oli kerta kaikkiaan tuhonnut hänen elämänsä visiot. Tomaatinviljely ei enää kannattanut. Tomaattien tuottajahinta laski jatkuvasti, vuokra on rästissä, sähkö katkaistu,  omiksi tarpeiksi riittävät niukin naukin reippaalla juopottelulla hankitut tomaatteja muistuttavat silmät.

Dolmadakis kirosi EU:n lisäksi maansa hallituksen ja ministerit sekä  paikallisen kirkkoherran, joka lohdutukseksi kirkonmenoissa suitsutti pyhää savua ihmisten silmiin. Dimitrikselle oli jäänyt ainoastaan muistot drakma-aikojen ihanista vaaleatukkaisista pohjoimaalaisista turistitytöistä ja taidokkaista lemmenleikeistä.

Dimitris huokasi. Hän ajatteli sitä rahamäärää, joka nyt hänellä olisi, jos olisi hyvinä aikoina pannut jotain myös säästöön, eikä vain pannut.
– Velaksi olen hiki päässä puurtanut yötolkulla, ja nyt kun olisi varsinainen rahantarve, pihtaavat Eu:ssa varsinaiset pihtarit rahojaan,  Dimitris harmitteli ja kumosi ouzolasinsa tyhjäksi.
– ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ, hän sopersi omalla kielellään lisäten aikoinaan oppimansa suomalaisen vastineen :
– Terveydeksi!
Muisti lisääkin:
– Perseet olalle! Pohjanmaan kautta! Hölökyn kölökyn! Haista ite!

Mutta Olympon jumalat olivat järjestäneet Dimitrikselle yllätyksen; pöytään istuutui  yksinäinen, vaalea nainen,  tilasi viininlehtikääryleitä sekä Retsina-viiniä. Nainen hymyili tuttavallisesti. Dimitris lämpeni. Vanhat hyvät ajat!

Aamulla kun Dimitris aukaisi silmänsä, hän oitis muisti, että nainen oli tunnistanut hänet vuosien takaa, kehunut aikoinaan saamaansa palvelua todeten nyt, että palvelu oli pysynyt tasokkaana. Kumpi tässä oikein oli velkoja ja kumpi velallinen?
– Juu, sanoi nainen, lempivelkaa niin sanoakseni siitä sinulle syntyi. Ja velkasaldosi on jopa kasvanut korkoa… Dimitriksen kurkkua alkoi kuristaa.
– Tässä minulla on valokuva…
Dimitris tuijotti valokuvan somaa, mustatukkaista tyttölasta. Kului hetki, kului toinen. Sitten ykskaks loksahti jotain pakoilleen Dimtriksen aivoissa:  velat alkoivat tuntua  saatavilta.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmiset, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Korkoa lempivelalle ( Pakinaperjantai 23.11.2012)

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Noinhan se on!<333
  Hyvin käy Kreikalle, mutta käykö suomalaisille;?

 2. karjalaispoika sanoo:

  Lempi velka se vasta velkaa on.Espanjassa ja Kreikassa oli tapana että HETKEN jälkeen piti jättää
  pohjoismaiselle naiselle paikan mainos muistoksi ”rakkauden paikalle”että nainen herätessään muisti paikan.Hieman olen mustasukkainen pitää tunnustaa vaikka olen hieman Shemeikka niin toiseksi jään.

  • Onhan siis Kreikassa potentiaalia ja potenssia kuitata koko valtion velka! Olisha se kyllä toisaalta metkaa… Pitäisi jokaisen kynnelle kykenevän naisihmisen ottaa Suomen puolesta osaa tähän velanmaksuun. Velat tuntuisivat ikään kuin saatavilta.

 3. aimarii sanoo:

  Kyllä tämä EU:n Kreikka politiikka ei meitä lämmitä muuten kuin saa veren kiehahtamaan ainaisilla lisälainoilla. Sen uskon, ettei ihan tavis kreikkalainen ole just kaikkeen syypä, kyllä ne on ylemmän tason tallaajat, jotka on pistäneet Kreikan rahoja omaan pussiinsa ja pistävät yhä, sillä Suomeltahan sitä lisää saa.
  Mainio tarina muuten lempivelanmaksusta. Silleen on arvattavasti sattunut ja sattuu yhä.

  • Kreikassa tavallinen kansa kärsii jo näläkää, lapset pyörtyilevät koulussa nälissään. Ja on laskeskeltu, että jos rahakas luokka ja kirkko maksaisivat kunnolla veroa, ja vaikka vain nämä kreikkalaiset laivat eivät olisi ns. ulosliputettuja maihin, joissa ei verojen perään niin kysellä, eivätkä siis maksa vero kreikkaan, niin jos nämä maksaivivat veronsa kotimaahan, tilanne olisi tuossa tuokiossa hallinnassa.

   Mitä lempivelkaan tulee, niin takavuosina todellakin tuommoista sattui tuhka tiheään: mikä soma lisä saatiinkaan suomalaisen jäyhään kansanluonteeseen.

 4. karjalaispoika sanoo:

  Euroopassahan on VANHA sanonta kun joku asia ei koskaan tapahdu ”se tapahtuu sitten kun kreikkalainen maksaa velkansa” vaikka minulla on hyvä käsitys kreikkalaisista 60 luvulla kun tulin Ruotsiin olin töissä jopa asuin yhdessä kreikkalaisten kavereiden kanssa olivat tosi reiluja,ja suomalaisten tyttöjen kimpussa jatkuvasti opetin heille suomalaisia ”tärkeitä” sanoja jne…..

  • Kreikkalaiset ovat iloisia ja tunteellisia, helposti räjähtäviä, nauttivat syömisestä ja juomisesta ja laulavat sekä tanssivat. kun iloitsevat tai haluavat unohtaa murheensa. Mutta ne niiden johtajat ovat sellaisia korruption esikuvia, ortodoksisen kirkon esipaimenet ovat mallia nöyttämässä rahan kahmimisessa. Rahan kiilto on kreikkalisenkin silmissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s