Enkelit, maahiset, zombit, vampyyrit ja avaruusolennot

turun linna 018Zombi vai avaruusolento?

*

Elämme vuodesta taas tonttujen aikaa. Joulupukki valmistautuu Korvatunturilla matkaan.  Tämä on hauskaa leikkiä aikuisellekin. Mutta ei niin pientä pilaa, etteikö totta toinen puoli: ihmiset näkevät tänäkin päivänä enneunia  ja enkeleitä.
Ihmiset ovat saaneet vuosisadasta toiseen uskontokunnasta riippumatta viestejä tuonpuoleisesta.  Eikä ole paljon eroa kirkollisella pyhimystarulla  ja nykyajan  fantasiatekstillä. Joku jopa höyrähtää kokonaan katoliseen uskoon. Paavinkirkon verinen kidutuksen maustama  mystiikka pilkottaa monen fantasiatekstin takaa:

… ruoskittuaan itsensä verille hän pani  lakanoihinsa  pieniä puupalasia kiduttaakseen itseään myös nukkuessaan, kätki vaatteittensa alle hevosen kannuksia, koska hänellä ei ollut piikkihihnaa, yritti tehdä kaikesta, istumisesta, kävelemisestä mahdollisimman epämukavaa..”  (Kuvaus Pyhästä Aloyseuksesta )

“…ja Mingin merkistä haukkamiehet tulivat pilvistä alas hyökäten Gordonia vastaan ja pimentäen taivaan heinäsirkkaparven tavoin, kun taas Leijonamiehet jakaantuivat verkkojen ja kynnellisten kolmikärkien kanssa portaiden edessä olevalle aukiolla…” (Umberto Eco)

Taru sormusten herrasta olisi paljon  jännittävämpi ja  Harry Potter hauskempi kuin itseään kiduttavat pyhimykset!  Yliluonnolliset ilmiöt kummituksineen ja vampyyreineen  koettelevat  kenen tahansa  uskoa ja ovatkin  lähinnä viihdettä.         Toista  oli  keskiajalla: ihmiset  istuivat kirkossa kuin elokuvissa ikään  ja  katselivat pelosta vavisten seinille maalattuja helvetin lieskoja, karvaista paholaista ja kahden alastoman ihmisen Paratiisista karkoittamista.  Tänään ei tarvitse kuin aukaista televisio ja voi sukeltaa avaruusseikkailuun ja kohdata paljon monimutkaisempia olentoja kuin enkelit.

Turussa folkloristi Kirsti Hänninen on kerännyt ihmisten enkelikokemuksia ja väitellyt aiheesta  tohtoriksi. Hän opettaa nykyään Turun yliopistossa folkloristiikkaa.
Enkelten lisäksi  vampyyrit, ihmissudet ja zombit – ihmisten kokemukset näistä – kiinnostavat  tutkijaa. Kuolemattomuus viehättää ketä tahansa, ja tällaisen  vampyyri- ja zombiviihteen avulla voi kuvitella millaista voisi olla elämä kuolemattomana. Kokemukset  avaruusolennoista ovat  Kirsti Hännisen seuraava tutkimuksen kohde (TS 2.12.). Näistä avaruuden asukkaista  ihmisillä on arvatenkin yhtä paljon koettua tietoa kuin noista siivekkäistä olennoista, joita kirkot ovat tarjonneet ihmisille  vuosisatoja enkeleiden nimellä.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, kirkko, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Enkelit, maahiset, zombit, vampyyrit ja avaruusolennot

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Enkelit ovat lohduttavia, ne eivät pelota niin kuo mainitsemasi zombit, vampyyrit ja ihmissudet. Siksi kannatan enkeleitä..:)))

 2. Turkulaine sanoo:

  Folkloristi Kirsi Hänninen on tutkinut ihmisten erilaisia harha-aistimuksia. Ne eivät ole suinkaan niin harvinaisia kuin kenties kuvitellaan. Noin 4 % ihmisisträ on nähnyt tai kuullut harhoja. Yleisin taitaa olla erilaiset enkeliharhat. Näin on ollut ilmeisesti kautta vuosisatojen, mutta keskiajalla aistiharhoja kokeneiden kohtalo oli julma. Etenkin naisia poltettiin elävältä tai kidutettiin inkvisition toimesta kuoliaiksi. Papit tutkivat innokkaasti naisten ”aukkoja” että joska saatana oli mennyt aukoista sisälle tai tullut ulos. Tästä syystä kai vieläkin puhutaan noita-akoista mutta ei noitaukoista..P.Birgitta on eräs tunnetuimpia harja-aisteistaan. Ilmeisesti hän oli mielisairas ja siitä syystä näki ja kuuli harhoja. Koska hän oli ylhäistä sukua, Folkunga, ja hänen enonsa ja kaksi serkkuaan olivat kuninkaita, niin häntä ei poltettu noitana, vaan hänestä tehtiinkin aikanaan pyhimys. Erikoinen ilmiö on se, kun nuoret naiset tai tytöt näkevät Neitsyt Marian ilmestyvän heille.
  Tätä tapahtuu vain naispuolisille ja katolilaisille. Miksi Neitsyt Maria ei ilmesty protestanttisille tytöille? Hyvä kysymys.
  Täällä Turussa on Gregorius IX:n tie. Kaipa siitä syystä, että hän sattui olemaan paavina silloin kun Turku perustettiin. Mutta hän oli myös erän inkivisition kehittäjä ja innokas sen käyttäjä. Musta surma levisi aikoinaan Euroopan ylle, mutta vielä pahempi oli verinen surma, joka invisition muodossa kidutti ja tappoi tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä.

  • Pelottelulla saadaan ihminen uskomaan mitä tahansa. Paavinkrkko on siinä onnistunut aikoinaan ja onnistuu usein vieläkin. kummallista ja suorastaan pelottavaa sijaan on se, että vielä nykyaikana ihmiset uskovat pyhimýksiin ja palvovat vanhoja, aikoinaan pyhimyksiksi julistettujen ihmisten luita ja haudoista löydettyjä kankaanpalasia Kristuksen käärinliinoina, rukoilevat puunpalasille maalattuja kuvia ja näkevät näkyjä, uskovat Kristuksesta veistetyn puukuvan itekevän, kun vesijohto on hajonnut ja kostuttanut puupatsaan…

 3. mm sanoo:

  Noita vanhojen kirkkojen seinämaalauksia voi katsoa senaikaisina sarjakuvina, joissa korostettiin joitain tiettyjä piirteitä tunnelman ja sanoman takia aivan kuin nykyisissäkin sarjakuvissa. Yllättävän samoja piirteitä löytyy eri kulttuureista, vaikkapa buddhalaisen temppelin helvettikuvista. Dantekaan ei kaikkeen siihen pystynyt kuin esim nämä taiteilijat:
  http://www.odditycentral.com/pics/wat-phai-rong-wua-thai-hell-on-earth.html

  Ikävä kyllä ihmiskunta on monissa sodissaan pystynyt löytämään samantapaisia kidutuskeinoja, nykyaikanakin.

  • Onneksi ihmiskunnassa on sentään rauhaa rakastavia ihmisiäkin ja ihmisiä, jotka antavat arvoa ihmishengelle, vatustavavt kidutusta ja kuolemantuomioita.Esim. Amnesty on tehnyt paljon hyvää työtä ihmishenkien pelastamiseksi ja kidutuksen lopettamiseksi eikä vain veisannut virsiä kädet ristissä. Kirstillisen kirkon – etenkin katolisen kirkon – hirmutöitä ei tee oikeutetuitksi se, että sanotaan muidenkin kirkkokuntien tekevän yhtä julmia tekoja.

   • mm sanoo:

    Jos kommenttisi tarkoitus oli vastata kommenttiini, niin myönnän, etten ymmärrä, miten vastauksesi liittyi siihen. Jos kuvasi kristillisestä kirkosta on todella vain virsien veisaamista kädet ristissä, niin jotain tuosta viestistäsi saatan tajuta. Linkitän nyt kuitenkin esim UNICEFin sivuille, joka viittaa normaaliin kansainväliseen yhteistyöhön kaikkien mahdollisten tahojen kanssa ihmisten auttamiseksi: ”Sharing common goals: UNICEF, faith-based organizations and children” http://www.unicef.org/media/media_4537.html

    Joskus kirjoitin näin: ”Minun on vaikea hyväksyä sitä, että monilla ihmisillä näyttää olevan keskellä kriisejä kyky ja halu pitäytyä ennakkoluuloihin. Jos lähdetään yhdessä kohtaamaan katastrofia, käden ojentajaksi on jokaisen kelvattava. Monesta oljenkorresta voi punoa kestävän köyden. Teorian aika on myöhemmin. Sivussa seuraajalla voi olla aikaa arvosteluihinkin. Hän siis arvostelkoon. Aikansa kuluksi.”

   • Viittasin kommentissani kirkon (etenkin katolisen kirkon) uskonpuoleen eli patavanhoillisiin käsityksiin maailmasta ja ihmisistä. Uskoon sekoitettu auttaminen on usein vain samaa mieltä olevien auttamista. Ja kirkko kuin kirkko on aina valmis siunaamaan sodat, joita käydään kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta. Hiukan teki häijyä Tuntematonta sotilasta katsoessani pappien rukoilu aseiden ja tappamisen puolesta. Kirkko siunaa tänäkin päivänä armeijan ja aseet. Entä onkon kristillinen kirkko palestiinalaisten apuna, kun israelilaiset uskonsoturit heittävät pommeja ja saartavat palestiinalaiset omaan maahansa, eivät anna avustuslaivan tuoda lääkkeitä ja muita avustustarvikkeita, joihin ei kuulu aseet, palestiinaalisten alueelle?

    Entä miksi kristityt tuomitsevat ja ovat valmiit tappamaan kyselemättä sellaisia, jotka rukoillessaan sanovat: ”Allah on suuri”? Puhuin rauhan säilyttämisen puolesta,
    Ihmisten auttaminen katastrofitilanteissa kuuluu päivänselvästi kaikille, mutta aivan tarpeeksi on auttamista rauhankin aikan ja tällaiseen työhön ei kaikkein paras suositus ole kristillisen kirkon pappien ennakkoluuloinen suhtautuminen ihmiseen. – Paljon puhetta, vähän villoja. Suuret sanat eivät suuta halkaise!

 4. Turkulaine sanoo:

  Ihminen eli keskiajalla alituisessa helvetinpelossa. Kirkko hallitsi tällä pelolla. Ihmisten piti käydä säännöllisesti ripittäytymässä ja etenkin ennen messua voidakseen käydä kommuniolla. Uskonpuhdistuksen jälkeen ripillä ei ollut enää pakko käydä. Sotaa on kristillinen kirkko aina ihannoinut. 1930-luvulla Suomessa oli aika erikoinen tilanne. Kansallissosialistinen aate oli jyrkästi uskonnonvastainen liike ja meillä IKL:n johdossa olivat papit, ennen muita Kaarlo Rierikki Kares ja kuitenkin ne tulivat hyvin toimeen keskenään.Sodan aikana meillä järjestettiin maanpuolustuksen ja virsitiedon kursseja. Kirjassaan ”Synkkä yksinpuhelu” Olavi Paavolainen kertaa tapauksesta kun Äänislinnaan tuli vierailulle ryhmä vanhoja rovasteja ja ruustinnoja, niin nämä pappien rouvat olivat sanoneet, että kaikki ryssävangit pitäisi ampua. Ja seuraava aamuna nämä samat arvon rouvat menivät ”hartaina” kirkkoon. Ja ne vanhat rovastit halusivat ehdottomasti laukaista omin käsin tykkejä voidakseen kertoa ampuneensa ryssiä.. Ajan henkeä kuvasi hyvin myöskin se, että Paavolainen ei uskaltanut kertoa kaikille käyneensä Neuvostoliitossa.

  • Uskonto on ollut ja on yhä rajoittava tekijä ihmisen positiiviselle ajattelulle ja luovuudelle. EU:ssa voitaisiin säätää laki siitä, että missään maassa ei saisi olla virallista vationuskontoa eikä uskontoa myöskään saisi kouluissa opettaa. Kaikki uskonnot saataisiin näin samalle viivalle, kun niiden opetaminen olisi kotien asia. Uskonnot voisivat olla myöskin mahdollisuuksien mukaan viranomaisten valvonnassa, ettei niiden varjolla alistettaisi ketään.

   Vanha jäänne Suomessa on valtiopäivien avajaisten juhlajumalanpalvelukset. Itsenäisyyspäivänäkin presidentti puolisoineen ynnä hallituksen jäsent osallistuivat jumalanpalveukseen. Kaikkien tämä vain sen takia, että meillä on valtion rahoittama kirkko.

   Putinkin huomasi Venäjällä kuinka mainiosti voi ihmisiä höynäyttää uskonnon avulla ja saada kannattajia. Hän alkoi suudella ortodoksisen kirkon piispojen ja arkkimandriittojen käsiä ilmeenkään värähtämättä ja vanaht mummot näkivät Putinissa hurskaan miehen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s