EK:n Kokkila ehdottaa palkkojen alentamista. Aletaanko suuripalkkaisista?

ekn Kokkila valmis alentamaan palkkoja 002*

Anna meille voimaa puolustaa kapitalistin rahapussia.” Näinkö sitä nyt tänä päivänäkin rukoilee köyhä kansa Tuntemattoman sotilaan Lahtisen tavoin ? Vähän siihen suuntaa ollaan menossa.  Köyhä kansa on lähestulkoon  unohtanut, että sen pitäisi katkoa kahleitansa eikä nuolla riistokapitalistien peräpeiliä. Pitäisi käyttää tervettä järkeä eikä  mennä teuraaksi  EK:n (elinkeinoelämän keskusliiton) hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan ehdottamaan lahtipenkkiin. Miehen puhe tulee  suoraan ahneen sydämen oikeasta kammiosta:

“Palkkoja pitäisi mieluiten laskea kuin nostaa” (Ylen TV1 Ykkösaamu 8.12.)

Mies voivottelee jo nyt sitä, mitä mahdollisesti tulevissa palkkaneuvotteluissa tapahtuu. Herkkähermoista pienellä palkalla raatavaa oikein itkettää, kun rahapussinvartija hurskastelee:

“ Toivottavasti kaikki ymmärtävät sen, että ei ole aika ajaa omia etujaan.”

Tässä kohtaa kunnon ammattiyhdistysliikkeeseen kuuluva palkansaaja reagoi kuten Sandels  syödessään suurustaan  Partalassa. Kuullessaan lähetin halveksivat sanat  Sandelsin putos kahveli pois. Niin oli mies hämmästynyt.  Palkansaajankin kahveli  putoaa  kädestä  Kokkilan ehdotuksista, miettii siinä suu auki, että vellihousuksiko koko ammattiyhdistysväki on  vuosien mittaan muuttunut, jos tähän ei reagoida?

Näin mätämunaisia ehdotuksia ei  pitäisi päästellä suustaan miehen, joka on tarkkaan kumppaneineen pitänyt huolen siitä, että johtoportaan palkat ja optiot nousevat  niin hyvinä kuin huonoina aikoina,  omien ja kavereiden etujen ajaminen on ollut ja pysyy etusijalla. Silmissä rahan kiilto.

Nyt jos koskaan tarvitaan oikeaa ammattiyhdistysliikettä! Tarvitaan rohkeutta taistella yhdessä palkansaajien palkkojen  puolesta.  Ammattiyhdistysliike on vuosikymmeniä tehnyt työtä kohtuullisten palkkojen ja työaikojen saamiseksi.  Nytkö  sitten pitäisi alkaa yhtäkkiä täyttää kapitalistin rahakukkaroa? Kyllä joku raja täytyy olla työnantajan kerjäämisellä ja uhkailuilla!

Työntekijä pysyy kyllä niin itsekkäänä, että ei suostu palkkoihin, jotka eivät riitä elämiseen, puhumattakaan koko perheen elättämisestä. Malttia ja vastuullisuutta voisi vaihteeksi tulevissa palkkaneuvotteluissa peräänkuuluttaa työnantajienkin edustajilta.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta, Yrittäminen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

28 vastausta artikkeliin: EK:n Kokkila ehdottaa palkkojen alentamista. Aletaanko suuripalkkaisista?

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Niin minäkin ajattelen, että niiden kallispalkkaisten herrojen ylisuuria palkkoja ja eläkkeitä olisi leikattava. Monilla on niin pieni palkka, ettei se riitä elämiseen, puhumattakaan että siitä voisi vielä leikata. Ehdottomasti alettava olisi niistä paksun tilipussin saajista!:/

 2. Karjalaispoika sanoo:

  Olin aikoinani 1990 luvulla eräällä kurssilla siellä sanottiin että ei SUURItuloisten palkkojen alentamisessa ole mitään mieltä koska heitä on niin vähän.Pienituloisia on paljon niitten palkkojen alentaminen vaikuttaa kansantalouteen positiivisesti.Samoin kuulemma 6 prosentin työttömyys on juuri sopiva ei tarvitse nostaa pienituloisten palkkoja.Jos työttömyysprosentti on alhaisempi niin on nostettava pienituloisten palkkoja ja se nostaa inflaatiota.Näin ajattelee myös ruotsista suomeen muuttanut GURU jUHANA VARTIAINEN.

 3. runopasanen sanoo:

  Aivan sama onko johtajien palkoilla merkitystä kansantalouden kannalta (siis sen onko ne pieniä vai suuria), mutta olennaista on tahdon suunta ja esimerkki: jos halutaan palkkamalttia, niin ”herrojen” on syytä näyttää esimerkkiä eikä mutristeltava suutaan kaiken kansan edessä surkeana huonoista ajoista. Hyi helvetti!

  • Ja nämä palkkamattia vaativat gurut luulevat, että ihmiset uskovat mitä nuo huonojen aikojen varjolla palkanalennusta vaativat puhuvat. Usko on mennyt ajat sitten. ja tämä ei ole hyvä kehityksen suunta. Hyvin pian ihmiset järjetävät mellakoita ja siitä ei hyvä seuraa.

 4. Karjalaispoika sanoo:

  Oikeassa olet,,,,,, kirjoitin IRONISESTI millaista meille pienituloisille syötetään HERROJEN taholta.
  Härmälä oli Stora-Enson johtaja osti miljardeilla firmoja USA:ta ne myytin hänen jälkeensä 3 miljardin euron tappiolla, Härmälä sai palkkioksi erään suomen suurimmista eläkkeistä.

 5. anuh sanoo:

  “ Toivottavasti kaikki ymmärtävät sen, että ei ole aika ajaa omia etujaan.”

  Tää pistää kyllä melkein huutonauramaan. Ei miespolo taida edes kuunnella mitä omasta suustaan laskettelee.

  • Hyvä Anu! Järkyttävää on se, että tuo elinkeinoelämän kilikalikellomiehen litania menee ihan täydestä aika isoon osaan ihmisiä. Että ole tässä nyt sitten onnellinen. – Vaan onpa tuossa päydälläni kirja nimetä Welman tytöt. Aion lukea sen, koska haluan tutkailla miten sellaista scifiä kirjoitetaan…

   • anuh sanoo:

    Sepä se, historian despootteja katsellaan taaksepäin kulmat kurtussa, että olipas vanhoina pahoina aikoina EPÄINHIMILLISTÄ toimintaa, kun köyhiltä vietiin tuhkatkin pesästä eikä porvaria pienemmällä ollut minkäänlaista ihmisarvoa. Mutta kun nämä nykyajan talousdespootit touhuavat ihan samoilla linjoilla, he ovatkin yhteiskunnan tukipylväitä ja arvostettuja kansalaisia. Waltari taisi olla oikeassa, ihminen ei koskaan muutu :-/

    Toivottavasti viihdyt Syysmaassa :) Vaikka ei siellä asiat kovin paljon paremmin ole…

   • Ahneus ihmisessä on ja pysyy, ei ihminen muuksi muutu. Jotenkin irvittää se, miten ihmiskunta on jatkuvasi ”kehittynyt” siihen suuntaan, että todella nerokkaiden ihmisten keksintöjä ovelasti sovelletaan aseiden kehittämiseen ja ihmisen tuhoamiseen – kaiken pyhittää raha, voitto, osakepääoman kasvu, vapaa riisto.

    Olen jo astunut muutaman askeleen Syysmaan kamaralla, odotan mitä siellä tuleekaan vastaa.

 6. Turkulaine sanoo:

  Kokkila sanoo sen, mitä varmasti moni suurpalkkainen työnantajan eustaja ajattelee. Itsekkyys, röyhkeys, rahan- ja vallanhimo, lyhyesti sanottuna pahuus. Ne ovat nyt muodissa ja tätäpäivää.Edessä on kovat neuvottelut. Miten palkansaajajärjestöt tähän suhtautuvat, Paljon kommentteja ei ole vielä tullut. Samassa lehdessä, jossa Kokkila ehdotta palkkojen alentamista, on uutinen, jossa kerrotaan Helsingin kaupunginjohtajien palkkojen nostamisesta. Ykkösjohtajan palkka tulee olemaan 16.000 euroa kuussa. Kokkilan mielestä se on varmaan ihan oikein.
  O mores!!

  • Nyt jos koskaan olisi ammattiyhdistyliikkeen terästäydyttävä. Hiukan mallia työnantajista ja rahamiehistä: oma etu se on ensimmäisenä työntekijälläkin! Työntekijä tekee työnsä ja vaatii siitä kohtuullisen korvauksen – oikeastaan palkkoihin tarvitaan korotuksia kuten Helsingin kaupunginjohtajien palkankorotuksista huomamme.

 7. Turkulaine sanoo:

  Helvetin pelko, sillä kansa pidettiin kurissa entisenä hyvänä aikana. Nyt ovat toiset keinot, palkkojen alentaminen ja työajan pidentäminen on nyt tuotu esiin. Helsingin Sanomat kysyi tänään eräiden henkilöiden mielipidettä työviikon pidentämisestä. Kuudesta henkilöstä vain yksi vastusti ajatusta. Vastaajien ammatit olivat: tutkimuspäällikkö, liiketoimintaanalyytikko, jalokiviasiantuntija, projektityöntekijä, sairaanhoitaja ja kiinteistövälittäjä. Jo ennakolta oli selvää, että vain sairaanhoitaja vastusti työajan pidentämistä. Mutta missä ovat kirvesmiehet, rakennustyömiehet, muurarit, bussinkuljettajat ja kaikki ne, jotka todella tekevät ruumiillista ja rasittavaa työtä. Heitä edusti ainoastaan se Sari Sairaanhoitaja.
  Kansanedustajien, ministereiden, kaupunginjohtajien, pääjohtajien jne palkkojen laskemisesta ei puhuta mitään.
  Puolustuslaitosta karsitaan. Etenkin naisille, jotka työn tekevät, annetaan potkuja, mutta puolustusministeri piti pikkujoulujuhlat, joihin upposi 30.000 euroa. Mutta kuulemma kaikkea viinaa ei juotu, vaan sitä jäi juotavaksi vähän myöhemmin.

  • Ammttiyhdistysliike on saanut pitkän taistelun jälkeen meille nykyiset työajat eili 8 tunnin työpäivän ja vapaat viikonloput. Nyt näistä on pidettävä kiinni! Jallokiviasiantuntija soveltakoon itselleen millaista työaikaa haluaa, samoin liiketoiminta-anlyytikko, mutta vanhanaikaisissa töissä oleva ihminen tekee 8 tuntia ja lähtee sitten kotiin. Piste.

   Kansanedustajat ainakin ovat hyvin hoitaneet aina nämä palkankorotusasiansa. Näyttäisivät nyt mallia kansalaisille ja alentaisivat piitä palkkojaan!
   Kannattaa katsoa Teemalta joskus joulun alla alkava Täällä Pohjantahden alla! Tuohon torppariaikaanko nyt halutaan takaisin?

 8. Hirlii sanoo:

  Kari Hotakaisella oli hirveän hyvä kolumni Me- lehdessä. ”Yhteiset setelit”.
  Hän tuskin pahoittaa mielensä jos siteeraan sitä nyt tähän:
  ”…kohtuutonta valitusta verojen maksusta ei jaksaisi kuunnella. Korvat täyttyvät erityisen nopeasti silloin, kun kuulee ilmaisen koulutuksen saaneen hyväosaisen kitinää siitä, että naapurustoon rakennetaan verovaroin vammaisille asuntoja. Tai kun ilmaista tiestöä, sairaalapalveluja ja kirjastoa ikänsä käyttänyt kertoo löytäneensä uusia veronkiertotapoja.
  Valtion tämän vuoden budjetin loppusumma on 52,4 miljardia euroa. Ehdotan, että pieni siivu siitä käytetään ilmastointiteippiin, jolla tukitaan suut niiltä, jotka mielellään kahmivat taivaalta leijailevia seteleitä, mutta eivät mielellään niitä sinne nosta.”

  Mitä palkkojen alennuksiin tulee, niin eikös sitä voisi aloittaa sieltä ylimmästä päästä? Heistä jotka saatuaan ilmaisen koulutuksen ja muut miltei puoli-ilmaiset palvelut Suomesta kiikkuttavat omaisuutensa maihin joissa ei tarvitse maksaa lainkaan tai hyvin vähän veroja.

  • Nämä yläpään vöyhkät, jotka siitä palkkojen alennuksesta vöyhkäävät, menevät jopa niin pitkälle, että syyllistävät ne, jotka arvostelevat suuripalkkaisia nimitelemällä arvostelijoita katkeriksi ja kateellisiksi. Mielläni olen vaikka katkera ja kateellinenkin mutta sitä en hyväksy, että tässä vielä pitäisi nöyrästi painaa päänsä ja olla hiljaa, kun ilmi selvä vääryys tapahtúu ihan silmien edessä. – Torppariaikaan emme halua takaisin!

 9. Sokea kana sanoo:

  Ainahan työnantajajärjestössä on osattu tarrata talousnotkahdusten tarjoamiin mahdollisuuksiin puristaa vielä yksi veripisara työntekijöistä. Toiveikkaina on tartuttu nytkin tilaisuuteen, itse asiassa työtehoa siinä suhteessa on nostettu entisestään. Meneillään näyttää olevan myös puhdistus. Pihalle ne, joilla olisi jotain häpyä ollut.

  Hesarin mielipidesivuilla muistutettiin aamulla samasta kuin sinäkin: suomalaisia johdetaan edestäpäin, vänrikki Koskelan malliin.

 10. Karjalaispoika sanoo:

  Tunnustan itse että olen kateellinen Rikkaitten tuloista,Mutta mielelläni maksaisin heidän veronsa jos saisin heidän tulonsa.En käsitä tuota ikuista valitusta korkeista veroista.

  • Kateellinen minäkin ole rikkaiden tuloista ja soisin, että kaikki pienipalkkaiset ja köyhät olisivat oiken tosissaan kateellisia. Nyt menee jotenkin sekaisin noiden ökyrikkaiden pää: turha on kitistä korkeista veroista, jos käteen jää enemmän kuin luu kuten näillä pienipaklkaisilla.

 11. Hirlii sanoo:

  Asioilla on puolensa ja puolensa…Suomen kuvalehdessä oli valtavan hyvä kirjoitus siitä, miltä tuntuu olla köyhä. Lukekaa, vaikka se on aika pitkä, mutta se on hiivatin hyvin kirjoitettu:

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talta-tuntuu-olla-koyha

  • Luin jutun. Toivottavasti joku akateeminen talousgurukin sen lukee. Tai turhaahan se on, köyhyydestä puhuvat tosiaankin eniten ne, jotka eivät ole sitä itse kokeneet. Sitkeässä on luulo, että köyhyys on jotenkin itse aiheutettua ja hävettävää. Vaikka näiden oppineiden talousgurujen ja köyhyydestä puhuvien pitäisi hävetä: kannataisikohan tosiaankin joskus kuunnella, mitä jatkuavasti kasvava köyhien joukko on vuosia toitottanut; ei se ole itsestä kiinni että töitä saa, ei ole ollenkaan helppoa heittäytyä yrittäjäksi, miksi tukiverkosto on niin onnettoman huono jne, jne. – Suomen Kuvalehden juttu kannattaa lukea!

   • Hirlii sanoo:

    Parhainta tämä: ”Ainoa minua lievästi huolestuttava asia syrjäytymisessä on se, että syrjäytyminen todella on periytyvää: Lapseni ovat alkaneet etsiä elämänsisältöä jostain muusta kuin rahasta ja urasta. He ovat ilmeisesti kehittäneet defenssimekanismin, jonka avulla he ovat todenneet, etteivät raha ja menestyminen ole elämässä tärkeitä. Hallituksen näkökulmasta heistä ei ehkä koskaan tule kunnollisia kansalaisia. Saattavat vielä vaikka ryhtyä humanisteiksi.”

    Kurjinta ja raakalaismaisinta se, että (laskentatavasta riippuen) Suomessa on 700.000 – 900.000 köyhyystoimeentulolla elävää. Siis näin vauraassa valtiossa kuin mitä Suomi nyt on.

   • Tässä humanistiksi ryhtymisessä on kyllä se vaikeus, että ilman rahaa se on täysin mahdotonta, koska tämä yhteiskunta on jo nyt niin rakennettu, että ilman rahaa et pärjää, mistään ei tule mitään. On pakko totella, kun rahamiehet määrää ja häärää, nöyrtyä tai kuolla. Humanistit ovat tulevaisuuden ryysyköyhällistöä. Rahamaailma ei heitä tarvitse. — Ei saakeli: onko tämä nyt tosiaan näin toivotonta?

 12. Khayr Koixzar sanoo:

  Samoilla linjoilla. Huvittavinta pitkään aikaan oli Ylen otsikko: ”EKn Kokkila valmis palkanalennuksiin”. Milloinkohan työnantajilla ei tätä valmiutta ole ollut?

  • Minusta tuntuu, että nämä viisaimmat toimittajat alkavat jo pilkata tuota röyhkeää EK:ta ja sen pönäköitä ukkoja. Tuo otsikkohan tosiaan naurattaa: siinä on ihan viattomasti ikään kuin tyhmää leikkien sanottu, että Kokkila on itsekeskeinen, tyhmääkin tyhmempi täyspaska. Kuka nyt muka uskoo, että työnantaja hyvän hyvyyttää alkaa alentaa palkkoja, heh-heh oikein suostuu!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s