Tässä jo toinen tollo: ”Eläkeikää lähestyvien palkkaa alennettava!”

Juhana Vehviläinen, vanhojen palkkojen alentaja 003*

Sus siunakkoon! Nykyään kaikki kynnelle kykenevät ylijohtajat ja ylipäänsäjohtajat panevat suunsa mutruun ja antavat tulla suoria sanoja. Alemman palkkaluokan ihmispoloa hirvittää. Viimeisin ylilyöntijohtaja on tämä valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VTT:n  Juhana Vartiainen.

Ikivanhojen mummojen mahanpohjasta tekee mukavaa, koskapa tämän ylipäällikköjohtajaneropatin yrmeä naamataulu ja  puheet tuovat selvästi mieleen nuoruudessa koetun ruukinpatruunan, joka tiesi paikkansa sen luodin tavoin, jonka Runebergin Vänrikki Stoolissa kerrotaan venäläissotilaan Koljonvirralla ampuneen suoraan Sven Tuuvan sydämeen.
– Tiedä häntä sydämestä, mutta lystiä oli, maine meni mutta poika tuli, valottaa asiaa 99-vuotias Hilda.

Ylimielijohtaja Vehviläinen tokaisee muitta mutkitta, että eläkeikää lähentelevä työtekijä on suorastaan rasite eikä ansaitse koko palkkaa.  Työnteon tuottavuus on selvästikin alentunut.  Jokainen voi tästä päätellä, että yhtiön kuin yhtiön korkeatasoinen tuotantokäyrä alkaa laskea kuin lehmän häntä. On siirrettävä koko helahoito johonkin halpamaahan, jossa lapsoset notkein sormin ja ruokapalkalla näpertävät  sen kaksinkertaisesti, mihin eläkeläistyöläinen tuhlaa kaksinkertaisen ajan.

Varsinaisena herätteenä idealleen V-johtaja pitää Väinö Linnan romaanissa Täällä Pohjantähden alla esitettyä torpparilaitoksen kustannuksia säästävää  mallinnusta. Sen ohella voisi toteuttaa myös kustannustehokkaan vanhustenhoidon: vanhat kääkät huutokaupattaisiin.  Halvimmalla saunakamariinsa vanhuksen muutamaksi loppuelinvuodeksi huoliva tekisi edullisen sijoituksen, sillä vanhus siinä sängylaidalla istuen näpertäisi vielä somia tuohivirsuja kesäisin myytäväksi matkamuistoiksi saksalasituristeille.

Kokonaisuudessaan ylimielipuolijohtajan ehdotus on mitä kannatettavin. Palkkaa voi eläkeikää lähestyviltä huoletta alentaa, koska vanhus yleensä syökin vähemmän kuin terve aikuinen. Ja kuolee työnsankarina työnsä viereen.

Kun ylierierikoispääperäpukari-innovaatiokoordinaattorijohtaja on itse joskus tehnyt työtä, hän on huomannut työnsä melko kevyeksi ja onkin siksi päättänyt palkata jonkun eläkeikää lähestyvän  avustajakseen.  Alennetulla palkalla tietenkin.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, mynämäki, politiikka, sano suoraan, vanhukset, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Tässä jo toinen tollo: ”Eläkeikää lähestyvien palkkaa alennettava!”

 1. Aili Nupponen sanoo:

  Nämä esitykset eivät taida koskea itseään ehdotuksentekijöitä ja muita ylipääjohtajia itseään; siitä vasta säästöä syntyisi!;)

 2. runopasanen sanoo:

  Nuoret eivät vielä osaa, maksettakoon/maksetaan harjoittelijanpalkkaa, keski-ikäiset elävät ruuhkavuosiaan eivätkä pysty keskittymään kunnolla, maksettakoon alentuneen keskittymiskyvyn palkkaa ja vanhoille siis eläkkeenlähestymisajasta alennusta. Loistavaa, kilpailukykymme nousee varmasti ylivertaiseksi maailmassa ja valtion talous pelastuu, kun meillä on sen tutkimuslaitoksessa näin nerokkaita miehiä!

 3. Paulina sanoo:

  Kohta varmaan ruokapalkalla pitäisi työ tehdä..
  No, elintarvikkeet ovatkin niin kallistuneet, että ehkä se on varteenotettava vaihtoehto? :(
  Minuakin harmittaa, kun suunnattoman rikkaat ihmiset vaativat paljon köyhempiä olemaan nyt ”vähään tyytyväisiä”, mutta missä ovat heidän omat tekonsa asian tiimoilta? Miksi solidaarisuutta ehdotetaan aina vain kansalle, eikä koskaan päättäjille?

  • Hyvä kun toit esille nuo päättäjät: nyt voidaankin kysyä, että kuka nuo päättäjät on valinnut. Hyvä kysymys. No, kansa on valinnut. Näyttää siis siltä, että suuri osa kansasta on riistäjäpäättäjien puolella. Eihän tämä voi olla totta? Eikä olekaan, vaan meitä kansalaisia voisi syyttää ainoastaan siitä, että emme ole kunnolla kuunnelleet ennen vaaleja näiden ketkujen ovelia puheita, joiden tarkoituksena on säilyttää rikkaat rikkaina ja köyhät köyhinä. esimerkkinä nyt vaikka tämä puhe tasaverosta – ensikuulemalta se tuntuu ihan kivalta ja tasapuoliselta, mutta tasaverohan takaisi sen, että ökyrikkaat maksaisivat huomattavasti vähemmän veroja kuin nykyisin, sillä jos veroprosentti määrättäisiin kovin korkeaksi, köyhälle ei jäisi juuri mitään käteen vaikka ökyrikas ei edes huomaisi mokomaa korotusta. Sitäpaitsi liki puolet äänioikeutetuista ei ole käynyt edes äänestämässä.

   Meidän kansalaisten pitäisi siis terästäytyä. Aika toivotonta näillä näkymin… Mutta motkotetaan edes!

 4. Turkulaine sanoo:

  Työnantajapuolen asenteet ovat viime aikoina koventuneet huomattavasti. EK:ssa on nyt kolmen kovan klikki, Häkämies, Kokkila ja Laatunen eli että palkat alas, työaika pidemmäksi ja lakko-oikeus pois ainakin osittain. Nyt tähän kolmen ryhmään tulee vielä tämä Juhana Vartiainen, jonka mielestä vanhempien työntekijöiden palkkaa potäisi alentaa heikentyneen työkyvyn johdosta. Eikö Vartiainen todellakaan tiedä sitä, että puhe eläkeikää lähestyvän henkilön työkyvyn ja motivaation vähenemisestä on valhetta.. Onko Vartiainen niin kaukana todellisesta elämästä, että hän todella luulee näin ja uskaltaa tuoda ajatuksensa julkisuuteen. Kenties, mutta asia voi olla toisinkin. Jospa hänellä onkin oma lehmä ojassa. Jospa hän laskee voittavansa taloudellisesti siitä, että osoittaa olevansa samalla puolella pöytää kuin tämä EK:n kolme musketööriä. Ja heidän mottonsahan on se, että ei väliä vaikka vihaavat, kunhan pelkäävät.
  Tänään oli lehdessä tieto, että Helsingin kaupunginjohtajien palkat nousevat 6 prosenttia 1.päivänä tammikuuta 2013 lukien. Ja jo nyt Jussi Pajusen palkka on suurempi kuin Lontoon ja
  New Yorkin pormestareiden palkka.

  • Siinä on tosiaan kolme musketööriä ja niille vielä hännänkannattaja. Pojat luulee, että tuommoiset päättömyydet menevät läpi. Turhaan ärsyttävät, ei ammattiyhdistysllike ole kuollut! Pojat pelottelevat, mutta katsotaanpa, kun palkkaneuvottelut alkavat… Saattaapa tässä vielä käydä niinkin, että kokoomuksen kannatus laskee roimasti ja suurimmaksi puolueeksi nousee taas demarit, ovathan vaalit taas tulossa.

 5. aimarii sanoo:

  Ei ole painokelvollista tekstiä, mitä ajattelen noista palkanalentajista ja ajatuksistaan. Hävytöntä, suoraan p……tä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s