Sanomalehti tuo tietoa ja iloa, se opettaa, muokkaa, ärsyttää ja on kuin elämä itse.

sanomalehti2 001Pääkirjoitussivulta löytyy myös päivän kuva. Tässä keskiviikkoaamun tunnelma 2.1.2013 Turun Sanomissa.

*

Minä rakastan sanomalehteä.  Sanomalehti voittaa arvostuksessa tietokoneen, se toimii ilman sähköä tai internettiä, se on joka aamu tuore. Siinä näkyy ihmisen päivittäinen toiminta ja ajattelu. Se on  ihastuttava tiedon lähde. Facebook on pelkkä taitavien insinöörien suunnittelema maailmanlaajuinen juorupalsta. Sanomalehti on  hyvin ja hyvin huonosti kirjoitettujen, jopa huumoria sisältävien juttujen kokoelma. Hyvin kirjoitettu kolumni on taidetta, politiikkaa ja persoonallista puhetta lukijalle. Sellaisesta nauttii usein enemmän kuin nykykirjallisuudesta, ainakin useimman nykyrunon se voittaa.

Näin rupesin ajattelemaan, kun luin Asta Lepän kolumnia aamun Turun Sanomista.  Kolumni houkuttelee lukemaan jo otsikollaan: Vehkeet esiin! Eikös kiinnostus herää?  Nainen antaa kolumnissaan pyyhkeitä suomalaisten innolle hankkia huipputeknologiaa  ihastuksesta sokeana kuin naiva kani: ei se näe eikä se paljon kuulekaan. Esimerkkejä hän antaa monia. Heti kättelyssä  kirjoittaja ihmettelee sairaalaa, johon on hankittu huippuluokan sairaalavälineet – ja sitten aletaan säästää henkilökuntaa vähentämällä.

Näillä seuduin jaksetaan vieläkin ihmetellä Turun ja Helsingin välille Italiasta hankittuja äärimmäisen nopeita kiitojunia. Kukaan vaan ei aikoinaan hoksannut, että tuommoiset etelän junat hyytyvät tuota pikaa pakkasessa. “Suomessa on tapana hankkia pelit ja vehkeet ensin  ja vasta sitten miettiä, miten ne mallaavat yhteen entisten kanssa ja riittävätkö resurssit niiden käyttöön.

Esimerkkejä jokainen meistä löytäisi roppakaupalla. Moni mummu ja nuorempikin ihmettelee tätä suuroperaatiota sähköisistä resepteistä. Kalliiksi tulee, siinä palaa miljoonia euroja. Jo nyt hanke takkuaa. Onkohan tuokin homma hintansa väärtti?

Sanomalehdessä on myös päivittäin pääkirjoitussivulla kuivankälppeä artikkeli, jonka on laatinut rahapulassa tai sydämensä kyllyydestä  yleensä joku dosentintapainen tai muu siistiä sisätyötä tekevä henkilö. Aamun lehdessä on Turun yliopistossa Italian kulttuuria ja kieltä opettavan Luigi G. Annan  vakain äänenpainoin kirjoittama selvitys  toisen maailmansodan aikaisesta italialaisesta lentäjästä, joka syystä tai toisesta innostui talvisodastamme. Mutta lumi ja pakkanen tuli tällekin eri lämpötilojen hävittäjälentäjälle kohtaloksi kuten myöhempinä  aikoina kävi kiitojunille. Mies ehti Suomen talvisodassa hävittäjälentää  vain kymmenisen tuntia ennen kuin tipahti Ikolan järven jäälle, jossa lentäjä-ässä tukehtui lumeen.

Italian viranomaisille mies on vieläkin maanpetturi, mutta suomalaiset ovat haudanneet hänet sankarihautaan. – Maailman pienin kirja on syystäkin nimeltä Italialaisten sankariteot toisessa maailmansodassa.

Näin monipuolinen ja tärkeistä asioista tietoa antava on sanomalehti.

Mainokset

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, ihmiset, Mediamaailma, mynämäki, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Sanomalehti tuo tietoa ja iloa, se opettaa, muokkaa, ärsyttää ja on kuin elämä itse.

 1. maria sanoo:

  Saman kirjoituksen luin minäkin ja pidin todella paljon Astan kolumnista. Yleensä juuri hyvinkirjoitetut kolumnit ovat lehden sisältöaatelia ja myös hyvin kirjoitetut tausta-artikkelit. Maailma on niin sekava, että tarvitaan joku joka antaa siitä meille edes jonkinlaisen kuvan. Mitä vahemmaksi tulen sitä enemmän arvostan toimittajia jotka hallitsevat laajoja kokonaisuuksia. Paikallisilla lehdillä olisi kovasti tehtävää tässä asiassa, sillä myös paikailliset tapahtumat, päätöksenteko yms. vaatisivat analyyttistä tarkastelua. Mutta tätä herkkua ei meille lukijoille juurikaan ole tarjolla. Syyt ovat selvät: väkeä on vähän ja ympyrät ovat pienet; ei tarvitse kuin hiukan raapaista esimn. kaavoitusasioiden taustoja niin jopa on joku ilmoittaja soittamassa tj:lle uhkaavaan sävyyn. Että se siitä kriittisyydestä! On sääli että paikallislehdet kootaan valmiiksi järjestettyjen infotilaisuuksien pohjalta, omaehtoista tutkivaa journalismia ei kertakaikkiaan ole olemassakaan kuin suurimmissa valtakunnallisissa lehdissä. Miksi? Ketä kiinnostaa jonkun nuoren naistoittajan tilitykset siitä miten hän rakastaa koiraansa ja mitä joku helkurin Koriseva aikoo tehdä vuonna 2013.
  Lempikirjoittajiani ovat mm. juuri Asta Leppä ja sitten Johanna Korhonen, Elina Grundström ja Risto Korhonen jne. en muista kaikkia….

  • Just eikä melkein!!! Hyvä toimittaja on hyvä toimittaja eikä sellaista korvaa tosiaankaan muodikas tytöntyllerö tai pojannulikka. Lehdet alkavat unohtaa varsinaisen tehtävänsä ja omistajat vaativat, että ne tahkoavat osakkaille rahaa. Paikallislehdet ne vasta kusessa ovatkin. Tunnen yhden. Jopa vahtivat nykyään haukan lailla yleisönosaston kirjoituksia, ettei vain tule loukattua keskustapuoluetta. Hyviä toimittajia siellä kuitenkin on, ainakin muutama.

   Minäkin luen aina tuon Lepän Astan jutut, Hyviä toimittajia pitää aina kehua! Oikein hyvät ovat yleensä jo ekäkkeellä tai sairaseläkkeeläl kuten hyvin tiedät!

 2. Sokea kana sanoo:

  Kehuin juuri blogissani sanomalehtiä myös siitä, että ne yhdistävät sukupolvia. Televisiosta katsomme ihan eri ohjelmia, mutta samoja päivälehtiä luemme, nuoret ja vanhat – ainakin meillä päin.

 3. Aili Nupponen sanoo:

  Paperilehti puolustaa paikkaansa, mutta joskus siunailen sitä, mihin se kaikki jätepaperi sopii…

  Vein maanantaina ensimmäiset reseptit uusittavaksi niiksi e-resepteiksi, saa nähdä kuinka homman käy? Meillä astuvat remmiin Attendon lääkärit, Helli on pois päiviltä. Tietokoneiden tiedostot on pitänyt kuulemma tyhjentää, mutta toivottavasti ei potilastiedostoja.

  Saamme nähdä montako kuukautta ehtii kulua, kun valtio ja Suomen hallitus sekaantuu hommiin.

  • Sitä paperia kyllä kertyy sanomalehdistä, mutta nehän voi hyödyntää uuteen paperierään. Sitäpaitsi paperinkulutus on tietokoneiden myötä vaan lisääntynyt vaikka luultiin sen vähenenvän.

   No, nyt alkaa niitä reseptihuolia ilmetä! Toivotaan tosiaan, etteivät potilastiedot katoa!

 4. runopasanen sanoo:

  Sanomalehdillä näyttää olevan oma sielunelämänsä, johon kuuluvat kaikki samat seitsemän kuolemansyntiä kuin ihmisilläkin. Täällä päin hallitseva maakuntalehti on syönyt lähes kaikki pienet paikallislehdet. Sitä harmittaa kovasti, että jokin kotiseutuyhdistys omistaa menestyvän lehden (painos n. 5000) ja siksi se yrittää surkeilla ilmaisjakelulehdillä viedä siltä mainostuloja, jotta pohjoisempi sitkeä hetelmä putoais sen syliin. Mutta voi olla, että sen hampaat lahoavat ennen kuin pääsee sitä hetelmää pureksimaan…

  • Kovaa peliä on jo pitkään jatkunut letialalla. Raakaa pelia, jossa kärsivät lukijat ja osaavat toimittajat: yleensä seurauksesa on niitä irtisanomisia ja tilalle oteaan kokemattomia toimittajia, joille ei vielä tarvitse maksaa kuin peruspalkka, toittahan juttujen taso laskee (ei millään pahalla, kokemus on rautaa tälläkin alla).

   Tuttu juttu tuo, mistä kerroit. Rahavirrat omistajien pussiin ratkaisevat ; Raumalla nähtiin jotain samaa jo parikymmentä vuotta sitten. Paikallinen valtalehti alkoi hurjan saneerauksen, jossa kokeneita toimittajia potkittiin pellolle: lehden levikki kuitenkin laki huomattavasti ja menetystä on ollut paha korjata, koska lehden taso on pysynyt melko matalana.

 5. runopasanen sanoo:

  taas tuo ihmeblogi kuemmittele…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s