Euroopan 30 maasta Suomessa on vähiten rasismia

krekka 014Suomalais-ugrilainen puhumassa käsimerkein maahanmuuttajan kanssa Tikkurilan asemalla.

*

Rasismista uhoaminen on tässä viimepäivinä saanut suhteettomat mittasuhteet. Ihmeellistä, sillä onhan tällä hetkellä paljon  tärkeämpiäkin asioita pohdittavana kuin kiistely suomalaisten rasistisuudesta. Ehkä vaikeina aikoina kuitenkin helpottaa, kun saa kiukutella jostain tarpeeksi yksinkertaisesta asiasta olemattomin kokemuksin. Nyt on kuitenkin löytynyt mies, joka ei puhu millään mututuntumalla. Hän on Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Ervasti. Suomalaisten ulkomaalaisasenteet ovat Euroopan myönteisimpiä, osoittaa tutkimus.

Kaikki alkoi kirjailija Umayya Abu-Hannan Helsingin Sanomiin kirjoittamasta artikkelista, jossa hän kiukutteli suomaisten mahdottomasta rasistisuudesta, erityisesti mummorasistit saivat tukistusta.  Sitten Iltasanomien uutispäällikkö Ulla Appelsin ärsyyntyi ja toi esille asioita, joista maahanmuuttajat ovat hyötyneet Suomessa, Abu-Hanna muiden mukana.

Ja kansa alkoi kirjoitella. Kirjoituksia lukiessa alkoi näyttää siltä, että  vähäisintäkään arvostelua maahanmuuttajia kohtaan eivät suurimmat monikulttuurisuusfanit siedä. Vanha konkari, asiallisena pidetty Abu-Hannankin mitta on siis tullut täyteen ja hän muuttaa koko maasta Hollantiin, jossa hänen kokemuksiensa mukaan kaikenlainen suvaitsevaisuus on vallan toista luokkaa kuin Suomessa. Kovin myötäkarvaan hän ei totisesti silitä meidän  suomalais-ugrilaisten päätä.

Jospa uskoisimme lohdutukseksemme tutkijaa. Ervasti on johtanut vuodesta 2002 Suomessa  Euroopan Social Survey -asennetutkimusta, jota tehdään 30 Euroopan maassa. Tämän tutkimuksen mukaan Suomessa on näistä Euroopan maista vähiten rasismia,  jopa Ruotsi on rasistisempi kuin Suomi. Jospa siis innokkaimmat rasismista suomalaisia syyttelevät uskoisivat vaikka tätä johtavaa suomalaista ulkomaalaisasenteiden asiantuntijaa (IS 7.1.2013). Yksittäistä kokemusta ei pidä aina yleistää.

Jokainen, joka on havainnut jotain rasistista käyttäytymistä on tietysti oikeassa tuntiessaan suurta inhoa tuommoista käytöstä kohtaan. Sehän on yhtä lapsellista kuin koulukiusaaminen. Täytyy silti iloita viimeaikaisesta kehityksestä, jossa ei ainakaan huonompaan suuntaan  ole asenteet kehittyneet: rasismi on vähentynyt!

Ervastin mukaan maahanmuuttoon suhtaudutaan entistä tiukemmin mutta maahanmuuttajiin suhtautuminen on lieventynyt.

Tietoja Hymyilevä eläkeläinen

Nimeni on Tuula Nikala-Soiha, olen opiskellut Jyväskylässä, tehnyt kiltisti ja ahkerasti töitä äidinkielenopettajana Piikkössä ja Vehmaalla sekä kirjoitellut juttuja kokopäiväisenä toimittajana lehteen. Kaikkia näitä useita vuosia. Nyt opiskelen avoimessa yliopistossa monenmoista joutavaa niin kauan kuin jaksan nousta Turun yliopistoon johtavia portaita.
Kategoria(t): eläkeläiset, EU, ihmissuhteet, Mediamaailma, mynämäki, politiikka, sano suoraan, yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

18 vastausta artikkeliin: Euroopan 30 maasta Suomessa on vähiten rasismia

 1. Ilona sanoo:

  Ei se vaan paljon lohduta pientä ihmistä, lasta, joka joutuu kuulemaan haukkuja ja huutoja. Teksti-TV:ssä olikin siitä tänään. Vielä pahempi lapselle, kun hänen kokemustaan ei ymmärretä tai se kiistetään täysin.

  • Ikävää tietysti. Mutta tuommoisia huutelijoita ei niin tuhkatiheässä ole. Kannattaisikohan tuommoisessa tapauksessa joko sanoa muutama valittu sana huutelijalle – tai tuskin kannattaa, suuri riita vaan syntyy ihan turhaan. Jos vaikka kääntäisi ylpeästi selkänsä ja poistuisi paikalta.

 2. Kas, Eläkeläinenkin käyttää argumenttia ”miksi pohtia tätä ongelmaa, kun isompiakin olisi”.
  Aina joku löytää isompiakin.

  Toki kehityksestä pitää iloita. Mutta ”vähiten rasismia Euroopassa” ei tarkoita ”ei lainkaan rasismia”. Niin kauan kuin on vähänkin rasismia, siitä pitää pyrkiä aktiivisesti eroon. Ei perheväkivallassakaan voida tyytyä siihen, että ”vähentynyt on”. Pitää saada loppumaan.

  Yksittäinen kokemus ei ole itsestään selvästi vähemmän merkityksellinen kuin tilasto, ainakaan sille yhdelle. Huutelijoitten ym. tuhkatiheys riippuu paikasta. Voi olla vaikeaa kääntää ylpeästi selkänsä sadatta kertaa, eikä kaikki myöskään aina jää pelkkään huuteluun.

  • Hyvä! Tottakai pitää pyrkiä aktiivisesti pois rasismista, se on selvää, samoin perheväkivallasta, koulukiusaamisesta, varastamisesta, murhista, sodista, raiskauksista jne. Mutta esimerkiksi kaikkien suomalaisten leimaaminen rasisteiksi on kyllä Abu-Hannaltakin aika lailla liioiteltu yleistys. Ongelmia on, se on totta, mutta totta on myös, että Suomi on tutkitusti 30 Euroopan maasta vähiten rasistinen. Mitenhän mahtaa olla sen Abu-Hannan ihannoiman näennäisesti suvaitsevan Hollannin laita?

   Tietenkin kaikenlainen rasismi pitäisi saada kitkettyä. Siksi pitääkin olla iloinen siitä, että asenteet Suomessa ovat jo muuttuneet suvaitsevaisemmiksi. Uskon, että tämä kehitys jatkuu, mutta vie aikaa ennen kuin ihmiset tottuvat erilaisuuteen. Kiukuttelemalla ei tämä rasismi hellitä. Onhan meillä suomalaisilla kokemuksia sodan jälkeisistä ”maahanmuuttajista”, näistä karjalaisista, joihin suhtauduttiin aluksi hyvinkin rasistisesti. Vasta nyt tämä karjalaisrasismi on saatu kokonaan loppumaan.

   Nyt meillä on taas erilaisia ihmisia erilaisine tapoineen ympärillämme. Monilla meistä on maahanmuuttajista pelkästään myönteisiä kokemuksia ja suurin osa suomalaisista kohtaa erilaisen ihmisen vailla rasismin häivääkään. Monet uskaltavat jopa puuttua sellaisiin rasistisiin huuteluihin. – Hiljaa hyvää tulee!

   • Onneksi Abu-Hanna ei väittänytkään kaikkia suomalaisia rasisteiksi. :-) Se oli Appelsin, joka väitti hänen leimanneen ”koko kansan”.

   • Helinälle:
    No hyvä! Jossain näin jonkun kommentin tai oliko mielidenkirjoitus, jossa väitettiin , että tämä jumputus rasismista on keskustelua rasismista. Paikallaanhan tämä polkee luki näitä juttuja mistä tahansa sivulta tai lehdestä, mitään uutta ole tullut esille. Tässä koko suomalaisessa elämänmuodossa on käynnissä pitkällinen prosessi, jossa ihmiset kyllä muuttavat suhtautumistaa maahanmuuttajiin paljon positiivisemmiksi. Mutta aikaa se vaatii.

    Itse ainakin hurmaannun joka kerta, kun näen Turun-matkallani ruskeasilmäisen tummaihoisen käkkäräpäävauvan istuvan tai kellivän vaunuissaan. Siinä ei paljon kielitaitoa tarvita , kun höpisee niitä näitä vauvalle, ja saa äidiltäkin hymyilemään..

   • Karjalaispoika sanoo:

    Me Karjalaiset muutimme isänmaamme sisällä,sehän oli sallittua jo silloisessakin Suomessa vai mitä?Paasikivi tosin oli sitä mieltä että meidän olisi pitänyt pysyä asuinpaikoillamme niin ei olisi tullut mitään sijoitusongelmia,nythän hän vain pelasti toimenpiteillään Suomenruotsalaiset seudut meiltä Hapankaalinhajuisilta ”ryssiltä”
    meitä ei kyllä täällä Varsinais-Suomessa ryssitelty mutta täällä Tukholmassa olen tavannut
    karjalaisia jotka sijoitettiin Pohjanmaalle ja siellä se oli meko tavallinen ”liikanimi”.
    Kiitos Vennamolle ja Virolaiselle jotka junailivat siirtolaisten asutuksen.Ja siinä samalla rintamamiehetkin ym.saivat maata tongittavaksi.

   • Onneksi tuo karjalaisongelma on jo ohi. Otin sen esille vain sen takia, että sitä rasismia syntyy ihan syntyperäisiä suomalaisiakin kohtaan.

 3. Turkulaine sanoo:

  Olen sitä mieltä, että Suomi ei ole rasistinen maa. Yhteiskunta ja ihmisten käyttäytyminen on kuitenkin muuttunut parin vuosikymmenen aikana siten, että kaikenlainen epäsosiaalinen käyttäytyminen on lisääntynyt. Humalapäissään tappeleminen varsinkin baarien edustoilla on lisääntynyt ja jos mukana on sekä maahanmuuttajia että kantaväestöä, niin silloin kuvaan tulee rasismi. Rasismi sanana on varsin uusi ilmaisu. Kolmekymmentä vuotta sitten ei tätä sanaa vielä käytetty.

  Maahanmuuttajia on tullut Suomeen ennenkin, heitä sanottiin emigranteiksi. Venäjän vallankumouksen seurauksena Suomeen tuli noin 32000 emigranttia ja osa jäi Suomeen ja osa jatkoi matkaansa Ranskaan lähinnä kilelen takia. Suomeen jääneet sulautuivat hyvin kantaväestöön ja myöskin Venäjän armeijassa palvelleen muslimit ja juutalaiset. Vain luterilainen kirkko ei katsonut oikein hyvällä varsinkaan muslimeja, koska kaikkien olisi pitänyt kuulua luterilaiseen kirkkoon. Venäjällä oli jo tuolloin uskonvapaus, josta meillä ei vielä edes uneksittu.

  Mitä sitten tulee muihin Euroopan maihin, niin Hollannissa, Belgiassa ja Ranskassa on rasismin
  vuosisataiset perinteet, Espanjasta puhumattakaan. Ranskassa on voimassa burkha- ja huivikielto. Suomessa olisi mahdotonta säätää moisia kieltoja.

  Rasismia, perheväkivaltaa, varkauksia, kavalluksia ym. vähentää tietenkin lainsäädäntö ja oma esimerkkimme, mutta kokonaan niitä ei pois saada. Tässä asiassa on oltava realisti. Pahuutta on ollut aina ja tulee aina olemaan. Realismia on sekin, että näkee ihmisen tulleen inhimellisemmäksi vuosisatojen aikana. Myös uskonnot ovat nyt inhimillisempiä kuin esim. keskiajalla. Invisitio olisi tänä päivänä täysin mahdoton.. Paavi toivoi rauhaa Lähi-Itään.. 23.11.1096 paavi Urbanus II julisti, että kaikki kerettiläiset, siis juutalaiset ja muslimit on tapettava pyhässä maassa. Ja näin alkoivat ristiretket!!

  • Hienon historiallisen katsauksen kirjoitit, kiitos siitä! Varsinaisia yltiörasistejahan ihmiset kristinuskon siivellä ovat olleet.(Ja tietty muidenkin uskontojen siivellä.) Kristillinen kirkko vieläkin on varsin suvaitsematon ja hartaat kristityt ovat valmiit tuomitsemaan toisinuskovat vähintäänkin helvettiin. Paljon ei olla noista Urbanuksen ajoista viisastuttu, sillä kyllähän kirkko vieläkin siunaa sodat: taistellaan isämaan, kodin ja uskonnon puolesta. Vihollisen tappamisesta saa kunniamerkin maalliselta vallata. Kyllä valtiovalta ja kirkko siis nöyttävät esimerkkiä siinä, miten asioiat ”hoidetaan”. Väkivalta ja alistaminen ovat sitä ehtaa rasismia.

   Ihmisen pahuus istuu ihmisessä lujasti. Mutta ihmiskunta on kyllä pienin askelin mennyt inhimillisempään suuntaa kuten kirjoitit.

 4. Aili Nupponen sanoo:

  Kiitos kirjoituksesta, Tuula!

  Umayya Abu-Hannan on muuttanut Hollantiin jo kaksi vuotyta sitten…
  On sanottu ja kirjoitettu blogeissa mm. sitä, että tämä kirjoitus on osaltaan Umayyan kirjanmyyntikampanjaa. Hän on julkaissut tästä aiheesta noin puolivuotta sitten kirjan, joka ei ole oikein myynyt itseään, ja siksi tuodaan asia nyt suuren yleisön tietoisuuteen.

  Itsensä takia Umayya ei ole lähtenyt, vaan adoptiolapsensa, joka on afrikkalainen.
  Minusta Umayyalla oli Suomessa niin hyvät oltavat, että on suoranainen ihme, että hän läksi Hollantiin. Siellä hänen on kiva asua, koska ei ymmärrä hollantia tai flaamia vai mitä se kieli nyt olikaan. Joten: ei ole Hollannissa rasismia. MOT.

  • Ahaa, nainen on ollut jo kaksi vuotta Hollannissa! Ja nyt tuli selitys tuolle kirjoitukselle: se olikin siis tarkoitettu pelkäksi ärsykkeeksi, jotta ihmiset myös siinä sivussa ostaisivat Umayyan kirjoja. Tuntuikin vähän haetulta se syy Suomesta lähtöön, että lapselle joku oli ilkeillyt ihonväristä. Taitaa nainen kaivata Suomen ”rasistisia” oloja.

   Hollantilaisethan ne ovat varsinaisia rasisteja, ainakin esi-isät, joita muutti aikoinaan paljon Etelä-Afrikkaan. Jälkeläiset ovat näitä buureja, jotka sitten orjuuttivat ja alistivat afrikkalaisia ja pitivät yllä rasistista rotuerottelua meidän päiviimme saakka.

 5. Karjalaispoika sanoo:

  Hymyilevälle….ei tuo KarjalaisONGELMA tunnu vielä ohi olevan ja eihän siitä aikaa ole kuin 66 vuotta kun minäkin tänne savikoille muutin joka kesä suomessa käydessäni siirtolaisuudesta saa kuulla ja kuinka ”karjalaisille”annettiin maata.Minulla ainakin on kauppakirja josta ilmenee kuinka paljon vanhempani maksoivat maatilkustaan.Naurattaa kun nuo muistuttajat ovat torppareitten jälkeläisiä joiden Isovanhemmat myöskin saivat mahdollisuuden ostaa VUOKRAviljelmänsä.

  • Taitaa olla niin, että ne sitkeimmät ruikuttajat jaksaa ja jaksaa. Mutta eipä kauaa enää jaksa.Nuo vanhojen höpinät kannattaa jo panna omaan arvoonsa ja antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Onhan meillä jo vallan uudet sukupolvet suomalaisia, jotka eivät tämmöisistä karjalaisista tiedä yhtikäs mitään, mitä nyt koulukirjoista ovat lukeneet.

 6. 1baltic1bullet sanoo:

  ”Onneksi tuo karjalaisongelma on jo ohi.”

  Siis Karjalais-kysymykseen on saatu lopullinen ratkaisu?

  • Ei niin pientä pilaa etteikö totta toinen puoli: kyllä niitä lopullisen-ratkaisun-miehiä täältä kotomaastamme löytyy, siitä todisteena nämä viimeksi Jyväskylän kirjastossa esiintyneet geenimuunnellut heil-hitler-meil- koskola-miehet.

   • 1baltic1bullet sanoo:

    Karjalan kieli ja kulttuuri tapettiin tehokkaasti Suomen valtion ja kansan toimesta v.1944 jälkeen. Ensimmäinen Karjalan kielen sanakirja ja elvyttämis-yritykset alkoivat vasta v.2000 jotakin.

    Että se perus-rasistisuus on totta.

    Karjalaiset maksoivat kovimman hinnan sodista ja kiitoksena oli pakko-suomettaminen. Olihan ne pirun vaarallisia kun uskokin oli Ortodoksinen…

    En tarkoita nyt sinua, mutta tarttui tuo sana ”ongelma” korvaan…

   • pikkuisen panisin vastaan tossa karjalaisen kulttuurin hävittämisväitteessä, sillä karjalaisillahan on vielä tänäkin päivänä omia yhdityksiään ja kajalaiset tekevät matkoja entisille asuinseuduilleen venäjän pulelle. henkilökohtaisesti tunnen yhden räsäläläiset sukujuuret omistavan ja olen lukenut tämän räisäläisseuran lehteä. ihan hienoa toimintaa, sellaista hellyttävää nostalgiaa. mutta sekin on totta, että karjalaiset evakot saivät täällä melko tylyn vastaanoton, pitäisin sitä kuitenkin enemmänkin huonojen pula-aikojen synnyttämänä kuin syvältä pursuavana rasismina.

    kaikkien suomen murteiden tutkimus tehostui etenkin 1960-luvulta lähtien, kun alettiin pelätä niiden kokonaan katoavan. kieli kehittyy ja muuttuu ihan omia aikojaan, ei siihen ole varmastikaan pyritty esim. tuhomismielessä koskaan suomessa vaikuttamaan
    mutta olen kyllä kanssasi samaa mieltä siitä, että sellaisia perusmurjottajia ja oman reviirin vartijoitahan me olemme.

    — isot kirjaimet puuttuvat, kun kaaduin ja loukkasi vasemman käteni, se on nyt kolme viikkoa kantositeessä. — sulla se on muuten sana hallussa, ihailuni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s